Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" представят във Видин

Снимка: фейсбук


Творци от арт-формация "Орфика" ще изнесат интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" днес във Видин. Младите хора са част от академия "Орфика" и са от различни сфери на изкуството. Интерактивността е свързана с близостта на публиката до действието в представлението, разкри за Радио ВИДИН Нина Иванова режисьор на спектакъла:


"Актьорът има обръщане към публиката с въпроси, наричания към нея, тя е тясно свързана с това, което правим. Разбира се, няма да пипаме хората заради COVID-19. Има връзка между играещите и публиката, тя бива съпричастна с преживяванията. Музиката е на живо, изпълнена от професионалисти музиканти, тя е автентична, авторска музика- Анжела Маджарова - арфа, Венцислав Василев - цигулка, Радослав Ненчев - виолончело, Росица Рендакова - тар, Елица Александрова, също и моя музика има. Публиката няма да е седнала като на театър. Няма сценично пространство, всичко се случва в момента, там в "Баба Вида". 30 минути е спектакъла, колкото да се потопи човек и да размисли в себе си и въпросите които се задават. Провокирани сме от картините на Диляна Ангелова, която има интересни виждания и нейната техника за изграждане на тези образи в картини е съчетание на дигитално изкуство. Снимала е определени хора, в по-различна среда, в едно друго измерение, не в това което живеем. Това ме провокира да извадя хората от картините и да създадем този спектакъл на базата също на нейни разкази, свързани с картините, където човека търси себе си и така- минавайки през различни трансформации, участващите намират някакви отговори." 


Спектакълът започва днес от 18:00 ч. във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". Реализира се с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и е със свободен вход.

Вижте още

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09