Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриват академичната година в Русенския университет във Видин

2
Снимка: Полина Тодорова


Церемонията по откриване на академичната година във филиала на Русенския университет във Видин започва на 25 септември в 14 часа пред сградата на филиала. По-късно,  в 17:30 часа, първият завършил випуск ще получи своите дипломи на официално тържество в крепостта "Баба Вида", каза за Радио Видин проф. Христо Белоев ректор на Русенския университет:


"Това ще е промоцията на първия випуск на филиала. Едно събитие, което трябва достойно да отбележим, извървяхме един труден път. Ще направим шествие, което ще тръгне от центъра на града до крепостта "Баба Вида". Академичната година за студентите на Русенския университет започва в усложнена обстановка, вследствие на COVID-19. Но университетът показа, че можем да организираме онлайн обучение, имаме електронно базиране на 100 % в облак качени учебни материали, по всички дисциплини. Но тази учебна година започваме присъствено, желанието ни е да можем да проведем присъствено учебния процес, но нашият график е по такъв начин изготвен, че имаме онлайн връзки към виртуални учебни зали и можем във всеки един момент да преминем от традиционно в онлайн обучение. Приемаме тази година над 150 студенти в специалности, които имаме- "Български език и история", "Компютърни науки", "Земеделска техника и технологии", "Електроника", "Технология и управление на транспорта", "Индустриален мениджмънт". Тази година като нова специалност във Видин е "Предучилищна и начална училищна педагогика". 20 студенти започват в тази нова специалност."


Филиалът във Видин е една силна структура на Русенския университет, категорично заяви проф. Христо Белоев:


"Мога да кажа, че това е силна структура на университета, вече имаме устойчивост от около 600 студенти, което за филиала е нещо много. Тази година обявяваме и първите магистърски специалности във филиала. Тези които завършват и получат дипломите, ще могат да се запишат в магистратура. До края на септември е срокът за приемане на документите. По всички специалности, които завършват в бакалавърска степен, в тези професионални направление ние обявяваме и магистърска специалност. На сайта на университета са обявени  и всеки може да влезе и да се запознае с тях."

Галерия

Вижте още

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09