Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световeн ден на фармацевта е

Снимка: Радио Видин


Oтбелязваме Световния ден на фармацевта. По света над 4 милиона фармацевти честват този ден, под егидата на Международната федерация по фармация и напомнят за значимостта на фармацевтичната професия. Нина Влажкова е фармацевт от 35 години и споделя, че професията има и положителни, и отрицателни страни:


"Положителните са, че се грижим за хората, за тяхното здраве, влизаме в най-тесен контакт с болния, може да го посъветваме за неща, за които не всеки път има време при лекаря, да дадем консултация как действа лекарството. Отрицателните черти от професията са, както винаги, когато човек работи с хора, нервното напрежение е по-голямо. Винаги трябва да имаш търпение, да изслушаш клиента. Реших да стана фармацевт, защото  като ходех в общинската аптека преди години, харесваха ми жените, които работеха вътре. Kак работят с хората и реших, че мога и аз така да работя, да консултирам, да напътствам хората, едва ли не да ги лекувам и да ги спасявам, заради това."


Заради пандемията Международната федерация по фармация реши да обяви и Световна седмица на аптеките /21-25 септември/, за да изтъкне значението на професията и да подчертае приноса на фармацевтите по време на пандемията от COVID-19. Нина Влажкова споделя, че тяхната професия не е достатъчно оценена по време на карантината, а фармацевтите не се считат за работници на първа линия:


"Нещо, което трябва да се каже, че малко подценяват професията, защото ние също сме хора, които работят на първа линия с COVID инфекцията, но не сме така стимулирани както лекарите и някак си не оценяват, че ние всъщност изобщо не прекъсвахме работа през цялото време и сме в пряк контакт с болните. Дори някои лекари си позволяват и в момента да им кажат да не ходят при тях в кабинета, а го съветват по телефона, а нашата професия някак си стана онеправдана, защото трябва да му дадеш лекарства и не можеш да седиш в къщи и да ги даваш. "


За видинчани аптеките и фармацевтите са важна част от ежедневието: 


"Да, важна част са, защото не сме първа младост и все се налага нещо да си вземем. Oценявам професията чудесно, само от тях си купувам, много са любезни, помагат в случай на затруднение, отзивчиви са безкрайно. Пожелавам на всички да са живи и здрави и все така да работят... Разбира се, че са важна, може ли без аптека? Ако те заболи глава или пръст, търсим аптекаря. Със сигурност не им е леко. Aз съм здравен работник и много добре ги разбирам, хич не им е лесно на всички. Има различни клиенти, пациенти капризни, на някои му скъпо, на някои му евтино. Пожелавам им само живот и здраве и много късмет. "


Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 


Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05