Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Павлов -Джими демонстрира как се прави ръчна хартия във Враца

Снимка: фейсбук


Как се е появила и развила писмеността от древността до наши дни, какви са били средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията? Отговор на тези въпроси ще даде художникът Деян Павлов -Джими. Той е гост на литературния фестивал "Враца-книжен град" и ще демонстрира ръчна изработка на хартия в "Творителница О'Писменехъ".  


В творителницата може да направите свой отпечатък на Гутенберговата преса, каза за рубриката "Професия/Хоби" Джими:


"Инициативата "Творителница О'Писменехъ", това е мястото, където по един развлекателен и в същото време и образователен начин, разказвам за възникването на писменостите в глобален аспект. Започвайки от праисторията, преминавайки през основните човешки цивилизации и всичко това под един общ знаменател, писмености, средствата, начините, материалите за писане през хилядолетията. Така логично достигайки до онзи възлов в историята на човечеството момент, когато Йохан Гутенберг  в 15 век създава системата за тиражиран книгопечат. Успоредно с него по заслуги е и китаецът Цай Лун, който в 105 година създава метода за изработване на ръчна хартия. Днес не можем да си представим живота без тези две произведения."


Как може да се усвои методът за изработка на ръчна хартия и как се появява първият лист в света? 


"Това е един любопитен факт, който е описан в китайските анали. През 105 година китаецът Цай Лун, наблюдавайки как осите изграждат своите осилища от дървесни частици, решил да имитира природата. Взел лико от различни дървесни видове, всичко това накълцал, сварил го, получило се някаква каша, която прецедил с прясна вода след това, загребвайки със сито, тези дървесни частички се услоява на тънък слой на ситото, след това този слой притиска към памучно парче плат, след като изсъхне този слой, се отделя от плата и така се получава лист хартия. Процесът е интересен и на този метод се базира производството на хартия и до днес. Първият път, когато се опитах да направя лист хартия, се получи това, което сигурно се е получило и при Цай Лун. Първите опити не бяха много успешни, но постепенно успях да направя консистенцията на течността до необходимата гъстота, подбрах си и подходящо сито и сега вече не ми е проблем да произвеждам хартия. Процеса не е толкова сложен, всеки може да го направи."


Джими за втори път ще вземе участие в литературния фестивал във Враца. Миналата година той е показал своята Гутенбергова преса. Всеки, който иска да опита да сътвори своя първи хартиен лист, е добре дошъл тази вечер от 18 : 30 пред Регионална библиотека" Михалаки Георгиев" - Враца, допълни творецът.


Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40