Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деян Павлов -Джими демонстрира как се прави ръчна хартия във Враца

Снимка: фейсбук


Как се е появила и развила писмеността от древността до наши дни, какви са били средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията? Отговор на тези въпроси ще даде художникът Деян Павлов -Джими. Той е гост на литературния фестивал "Враца-книжен град" и ще демонстрира ръчна изработка на хартия в "Творителница О'Писменехъ".  


В творителницата може да направите свой отпечатък на Гутенберговата преса, каза за рубриката "Професия/Хоби" Джими:


"Инициативата "Творителница О'Писменехъ", това е мястото, където по един развлекателен и в същото време и образователен начин, разказвам за възникването на писменостите в глобален аспект. Започвайки от праисторията, преминавайки през основните човешки цивилизации и всичко това под един общ знаменател, писмености, средствата, начините, материалите за писане през хилядолетията. Така логично достигайки до онзи възлов в историята на човечеството момент, когато Йохан Гутенберг  в 15 век създава системата за тиражиран книгопечат. Успоредно с него по заслуги е и китаецът Цай Лун, който в 105 година създава метода за изработване на ръчна хартия. Днес не можем да си представим живота без тези две произведения."


Как може да се усвои методът за изработка на ръчна хартия и как се появява първият лист в света? 


"Това е един любопитен факт, който е описан в китайските анали. През 105 година китаецът Цай Лун, наблюдавайки как осите изграждат своите осилища от дървесни частици, решил да имитира природата. Взел лико от различни дървесни видове, всичко това накълцал, сварил го, получило се някаква каша, която прецедил с прясна вода след това, загребвайки със сито, тези дървесни частички се услоява на тънък слой на ситото, след това този слой притиска към памучно парче плат, след като изсъхне този слой, се отделя от плата и така се получава лист хартия. Процесът е интересен и на този метод се базира производството на хартия и до днес. Първият път, когато се опитах да направя лист хартия, се получи това, което сигурно се е получило и при Цай Лун. Първите опити не бяха много успешни, но постепенно успях да направя консистенцията на течността до необходимата гъстота, подбрах си и подходящо сито и сега вече не ми е проблем да произвеждам хартия. Процеса не е толкова сложен, всеки може да го направи."


Джими за втори път ще вземе участие в литературния фестивал във Враца. Миналата година той е показал своята Гутенбергова преса. Всеки, който иска да опита да сътвори своя първи хартиен лист, е добре дошъл тази вечер от 18 : 30 пред Регионална библиотека" Михалаки Георгиев" - Враца, допълни творецът.


Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 


Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05