Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2020 година

Село Владимирово е едно от селата в община Бойчиновци, в които се асфалтират улици
Снимка: Радио ВИДИН

В три села от община Бойчиновци асфалтират улици.  Договорът е сключен с фонд "Земеделие" и е на стойност 1 180 000 лева с ДДС. Ще бъдат асфалтирани пет улици във Владимирово, Мадан и Лехчево.


Напълно е разкрита западната порта на антична Бонония- входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във Видин. От портата започва главната улица на древния град, която пресича целия днешен квартал "Калето". В следващите дни откритията на археолозите ще бъдат консервирани за предстоящия зимен сезон.  Кметът на Видин Цветан Ценков се ангажира и Общината да отпуска през следващите години средства за продължаването на проучванията в древна Бонония.


Министерският съвет взе решение за промяна в списъка на републиканските пътища на територията на община Берковица.


Подготвя се обновяване на третокласния път Подгоре - гара Макреш в област Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проект, по който след това ще се ремонтира 20-километровия път.


Нов председател ще има Общинският съвет в Роман. На сесията беше гласуван вот на недоверие към досегашния кмет- ген. Валери Стаменов.


6 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада. 276 са новите случаи с COVID-19 у нас при направени 4 736 PCR-теста през последното денонощие. Един нов случай на коронавирус в област Видин е регистриран за последното денонощие, по данни на РЗИ - Видин. Това е мъж на 65 г. от община Видин. Петима са новозаразените от коронавирусна инфекция в област Враца за последното денонощие, по данни от Единния информационен портал, съобщават от Областна администрация - Враца.


Община Монтана приключи пилотната част по реализацията на програма "Лайф". На 50 домакинства са подменени печките на твърдо гориво с екологични уреди. Бюджетът на програмата е 1 милион 745 000 лева, а участието на общината е в размер на 698 000 лева.


Кметът на община Ружинци Александър Александров подписа заповедите за назначаване на още 50 домашни помощници по Националната програма "Предоставяне на грижи в домашна среда". Те ще се грижат за потребителите на тази социална услуга до 31 декември тази година. Към този момент община Ружинци има 126 домашни помощници, а назначените на работа по различни програми за 2020 г. са 345 лица.


Кметове и представители на общините Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Враца и Мизия участваха в Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от "ВиК" ООД - Враца.


Съвети за здравословен начин на живот получиха ученици от Белоградчик, в рамките на проекта "Мотивация за спорт - кажи да на здравословния живот чрез дигитални технологии". 


Нови икони са монтирани в църквата "Свето Възнасение Господне" в село Киселево, община БрусарциИконите са изрисувани от художника Марио Беров от Бяла Слатина, по молба на игумена на Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча", архимандрит Нифонт. 


От 1 октомври влизат в сила промените в Закона за българските лични документи. Срокът на валидност на международните паспорти ще бъде 10 години вместо 5. Изключение ще правят паспортите на децата до 18-годишна възраст, които ще важат 5 г. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Личните карти също се променят. Към тях ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите. 


Концерт и базар за откриването на новата творческа година в читалище "Цвят"Откриването на новата учебна и творческа година на Народно читалище "Цвят" ще се състои на 1 октомври, от 17:30 часа на площад "Бдинци", пред сградата на културната институция.


С празник на поезията и музиката културната общественост в Мездра ще отбележи Деня на поезията в България. Музикално-поетичният празник ще се състои на 1 октомври (четвъртък) от 17:30 часа в Археологически комплекс "Калето".


Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик. В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33