Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2020 година

Село Владимирово е едно от селата в община Бойчиновци, в които се асфалтират улици
Снимка: Радио ВИДИН

В три села от община Бойчиновци асфалтират улици.  Договорът е сключен с фонд "Земеделие" и е на стойност 1 180 000 лева с ДДС. Ще бъдат асфалтирани пет улици във Владимирово, Мадан и Лехчево.


Напълно е разкрита западната порта на антична Бонония- входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във Видин. От портата започва главната улица на древния град, която пресича целия днешен квартал "Калето". В следващите дни откритията на археолозите ще бъдат консервирани за предстоящия зимен сезон.  Кметът на Видин Цветан Ценков се ангажира и Общината да отпуска през следващите години средства за продължаването на проучванията в древна Бонония.


Министерският съвет взе решение за промяна в списъка на републиканските пътища на територията на община Берковица.


Подготвя се обновяване на третокласния път Подгоре - гара Макреш в област Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проект, по който след това ще се ремонтира 20-километровия път.


Нов председател ще има Общинският съвет в Роман. На сесията беше гласуван вот на недоверие към досегашния кмет- ген. Валери Стаменов.


6 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада. 276 са новите случаи с COVID-19 у нас при направени 4 736 PCR-теста през последното денонощие. Един нов случай на коронавирус в област Видин е регистриран за последното денонощие, по данни на РЗИ - Видин. Това е мъж на 65 г. от община Видин. Петима са новозаразените от коронавирусна инфекция в област Враца за последното денонощие, по данни от Единния информационен портал, съобщават от Областна администрация - Враца.


Община Монтана приключи пилотната част по реализацията на програма "Лайф". На 50 домакинства са подменени печките на твърдо гориво с екологични уреди. Бюджетът на програмата е 1 милион 745 000 лева, а участието на общината е в размер на 698 000 лева.


Кметът на община Ружинци Александър Александров подписа заповедите за назначаване на още 50 домашни помощници по Националната програма "Предоставяне на грижи в домашна среда". Те ще се грижат за потребителите на тази социална услуга до 31 декември тази година. Към този момент община Ружинци има 126 домашни помощници, а назначените на работа по различни програми за 2020 г. са 345 лица.


Кметове и представители на общините Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Враца и Мизия участваха в Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от "ВиК" ООД - Враца.


Съвети за здравословен начин на живот получиха ученици от Белоградчик, в рамките на проекта "Мотивация за спорт - кажи да на здравословния живот чрез дигитални технологии". 


Нови икони са монтирани в църквата "Свето Възнасение Господне" в село Киселево, община БрусарциИконите са изрисувани от художника Марио Беров от Бяла Слатина, по молба на игумена на Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча", архимандрит Нифонт. 


От 1 октомври влизат в сила промените в Закона за българските лични документи. Срокът на валидност на международните паспорти ще бъде 10 години вместо 5. Изключение ще правят паспортите на децата до 18-годишна възраст, които ще важат 5 г. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Личните карти също се променят. Към тях ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите. 


Концерт и базар за откриването на новата творческа година в читалище "Цвят"Откриването на новата учебна и творческа година на Народно читалище "Цвят" ще се състои на 1 октомври, от 17:30 часа на площад "Бдинци", пред сградата на културната институция.


С празник на поезията и музиката културната общественост в Мездра ще отбележи Деня на поезията в България. Музикално-поетичният празник ще се състои на 1 октомври (четвъртък) от 17:30 часа в Археологически комплекс "Калето".


Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик. В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета


Вижте още

Онлайн ще е заседанието във Враца

17 точки са залегнали в дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет във Враца . То ще се проведе чрез видеоконферентна връзка утре, на 27 октомври от 10 часа . Решението сесията да се проведе онлайн беше взето от председателя Владимир Христов, но преди това беше съгласувано с всички членове на местния парламент. Това е първият случай в..

публикувано на 26.10.20 в 09:08

В Зверино отбелязват Димитровден

Две събития предстои да се случат през седмицата в най-голямото мездренско село Зверино.  Днес по случай празника на храм "Свети Димитър" ще бъде отслужена Тържествена Света литургия, след което настоятелството ще раздаде на миряните курбан чорба. На 28 октомври /сряда/ екипът на кмета Стоян Петров организира освещаване на бюст-паметник на..

публикувано на 26.10.20 в 08:08

Видин отбелязва духовния си празник

На Димитровден Видин чества духовния си празник. Отбелязва се с Решение на Общинския съвет от 20 октомври 1992 г. на църковния празник на св. вмчк Димитър. От 9 часа започва тържествена Света литургия в Катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски".  След литургията започва освещаването на училищните знамена. Литийно шествие ще потегли от..

публикувано на 26.10.20 в 07:31

Подариха икона на свети Димитър на Видин

Икона на свети Димитър, духовният покровител на Видин, получи Видинската митрополия в навечерието на празника на града. Дарителите са проявили скромност и не са пожелали да се знае името им, но са щедри с жеста и изписването на иконата, която е с височина метър и половина. Тя ще остане за постоянно в катедралния храм на Видин, каза митрополит..

публикувано на 25.10.20 в 21:16
Снимката е илюстративна

Над 450 лица от Врачанско са под карантина

Обявените случаи на COVID-19 в област Враца са 440, сочат данните от Единния информационен портал. За периода 23.10 – 24.10.2020 г. са регистрирани общо 50 нови случаи. Всички новообявени болни са диагностицирани за домашно лечение, информират от РЗИ. За 23.10.2020 г. с положителни резултати от лабораторните изследвания са 16 лица – 60 г...

публикувано на 25.10.20 в 16:06

Правят пивоварна в Чипровци

“Чипровско пиво” ще е марката на бирата, която ще се произвежда в балканското градче. Местна фирма е внесла инвестиционно предложение за “малка независима пивоварна”. Подробности научаваме от главния технолог на пенливата течност Цветомир Стефанов. "Нашата цел е да произвеждаме пиво по традиционни рецепти, но да вкараме и модерна нотка. Ще..

публикувано на 25.10.20 в 13:25

Над 1200 са заразените с коронавирус в Северозапада от началото на пандемията

1227 достигнаха случаите на коронавирус от началото на пандемията в българския Северозапад , след като справката на Националната информационна система отчита 7 новозаразени в област Видин за последното денонощие, 34 във Врачанска и 22-ма в Монтанска област.  Общо потвърдените случаи за Видин към този час са 293 , за Враца 440 , а за..

публикувано на 25.10.20 в 08:22