Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

3
Снимка: Красимир Лаковски


Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета. 


Така се е случило и с изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където архитектура и природа са си взаимодействали по уникален начин. Около 15 вида папрати може да бъдат срещнати там, а по думите на архитекта и любител на ботаниката Красимир Лаковски, едва ли има друго такова място в България.


"Тази сграда я познавам от 30 години, наблизо се намира математическата гимназия, в която съм завършил. Беше забележителна с интересния си покрив. Когато следвах и завърших архитектура, разбрах, че това е типична промишлена сграда с характерното покривно осветление. Попаднах на клип от общественото обсъждане за нови идеи за усвояването на това пространство. Изказаха се много идеи, първо идеята на общината за търговски център, идеи за художествени галерии, паркинг, за ателиета. Видях снимки- направиха ми впечатление едни зелени петна от растителност вътре и тъй като доста се интересувам от ботаника и папрати. Достъпа до сградата е свободен, влязох вътре и останах поразен, тъй като сградата е все още сравнително здрава, въпреки течовете от покрива. Целите стени и части от пода са покрити от растения, като истинска ботаническа градина....


Образували са се големи едни големи висящи, подобни на джунгла, групи растения, растения излизат от всевъзможни дупки по стената, от разклонителните кутии на ел. инсталацията, от купчина папки. Буквално са едни купчина растителност, каквито сме виждали само по филмите за тропическите джунгли. Това осветление по покрива дава една разсеяна светлина и в комбинация с влагата е изключително подходяща за развитието на растенията. Предимно растенията са папрати, те се размножават, не чрез семена а чрез миниатюрни пори и се разнасят от вятъра и водата. С всяка изминала година те стават все повече, доколкото видях - те са на поне на 5-6 години"- сподели архитектът.


Според него това, което се е случило в сградата, е пример за това как природата по естествен начин може да реализира модерното през последно време вертикално озеленяване по фасадите: 


"Вертикалното озеленяване по фасадите, за което дизайнерите толкова се борят и което струва все още скъпо, тук природата го е постигнала съвсем естествено. Открих 15 вида папрати, повечето от тях са разпространени естествено. Говорим за диворастящи видове, не за културни, не си мислете, че това са изоставени саксийни цветя. Някои от тях са разпространени във Врачанския балкан съвсем естествено." 


Бъдещото предназначение на сградата със 100-годишна история ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провело се наскоро публично обсъждане.

Мнението на Красимир Лаковски по дискусионния въпрос за съдбата на зданието, както и повече за видовете открити папрати ще чуете в звуковият файл.

Галерия

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53