Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

3
Снимка: Красимир Лаковски


Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета. 


Така се е случило и с изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където архитектура и природа са си взаимодействали по уникален начин. Около 15 вида папрати може да бъдат срещнати там, а по думите на архитекта и любител на ботаниката Красимир Лаковски, едва ли има друго такова място в България.


"Тази сграда я познавам от 30 години, наблизо се намира математическата гимназия, в която съм завършил. Беше забележителна с интересния си покрив. Когато следвах и завърших архитектура, разбрах, че това е типична промишлена сграда с характерното покривно осветление. Попаднах на клип от общественото обсъждане за нови идеи за усвояването на това пространство. Изказаха се много идеи, първо идеята на общината за търговски център, идеи за художествени галерии, паркинг, за ателиета. Видях снимки- направиха ми впечатление едни зелени петна от растителност вътре и тъй като доста се интересувам от ботаника и папрати. Достъпа до сградата е свободен, влязох вътре и останах поразен, тъй като сградата е все още сравнително здрава, въпреки течовете от покрива. Целите стени и части от пода са покрити от растения, като истинска ботаническа градина....


Образували са се големи едни големи висящи, подобни на джунгла, групи растения, растения излизат от всевъзможни дупки по стената, от разклонителните кутии на ел. инсталацията, от купчина папки. Буквално са едни купчина растителност, каквито сме виждали само по филмите за тропическите джунгли. Това осветление по покрива дава една разсеяна светлина и в комбинация с влагата е изключително подходяща за развитието на растенията. Предимно растенията са папрати, те се размножават, не чрез семена а чрез миниатюрни пори и се разнасят от вятъра и водата. С всяка изминала година те стават все повече, доколкото видях - те са на поне на 5-6 години"- сподели архитектът.


Според него това, което се е случило в сградата, е пример за това как природата по естествен начин може да реализира модерното през последно време вертикално озеленяване по фасадите: 


"Вертикалното озеленяване по фасадите, за което дизайнерите толкова се борят и което струва все още скъпо, тук природата го е постигнала съвсем естествено. Открих 15 вида папрати, повечето от тях са разпространени естествено. Говорим за диворастящи видове, не за културни, не си мислете, че това са изоставени саксийни цветя. Някои от тях са разпространени във Врачанския балкан съвсем естествено." 


Бъдещото предназначение на сградата със 100-годишна история ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провело се наскоро публично обсъждане.

Мнението на Красимир Лаковски по дискусионния въпрос за съдбата на зданието, както и повече за видовете открити папрати ще чуете в звуковият файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14