Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Името е с тракийски корени и означава "градът зад планината"

Згориград- селото, в което уважават зетьовете, снахите и греяната ракия

Днес казваме "Добро утро!" на кмета и жителите на врачанското село Згориград. Намира се близо до Враца, в полите на страховити скали- проходът "Вратцата"- едно от най-забележителните природни творения тук. Не случайно името на село Згориград е с тракийски корени и означава "градът зад планината".

В наши дни надвесените над селото скали привличат алпинисти, любители на природата и фотографи. В околностите има маршрути за катерене и 14 туристически пътеки.
Самото село също има какво да покаже. Къщите му са накацали на двата бряга на река Лева, чиито серпентини се вият сред красива долина.


Според кмета на Згориград, Асен Петров, селото е оазис на спокойствието. Прекрасната природа, чистият въздух, гостоприемните му жители и липсата на кражби способстват за това. Не случайно много врачани и софиянци вече са си купили имоти тук. Най-голямата забележителност на селото е храмът "Св. Троица", изграден с дарения на стотици вярващи и превърнал се в емблема на Згориград. 



"Селото е изходен пункт и за пещерата "Леденика", хижа "Пършевица" и "Боров камък". Уникалният скален масив "Вратцата" е висок над 700 м и с отвесни скали 450 м привлича много любители на алпинизма както от страната, така и от чужбина.


Згориград е единственото място в областта със 100 % чисти етнически българи. Датира още от тракийско време, когато били открити и първите рудници тук. За това свидетелстват намерените тук бронзови инструменти и монети.

Основното занимание на местните жители в миналото било рударството. В по-късни времена тази мина, наречена "Медна планина", започнала да се обработва и от римляните. Така че, Згориград е още от времето на траките и римляните..."-
казва кметът Асен Петров.






Постепенно името на мина "Медна планина" избледняло и се появил рудник "Плакалница”, а по-късно и флотационната фабрика към него. Именно те са свързани с една от най-тъжните истории- трагедията от 1 май 1966 година.


"В 11:25 часа на този ден се скъсва хвостохранилището и по коритото на река Лева се стичат тонове вода, кал и изкоренени дървета. Отнасят около 50-60 къщи, жертвите са 36. Това е едно от най-големите бедствия в този край. То е заради немарливостта на тогавашното ръководство на рудника и по-късно то си понесе наказанието - всички виновни бяха вкарани в затвора... По това време някъде около 90 % от местните жители работеха в мината."



Селото е известно и с провеждащите се тук Празник на згориградските снахи, Фестивал на заврените згориградски зетьове и Фестивал на греяната ракия и сланината, разказва секретарят на местното читалище Цеца Кръстева.   

В селото имат и правилник за заврените зетьове, две от правилата на който гласят: 

Завреният зет е длъжен да събува обувките си така, че винаги носовете им да сочат навън; Завреният зет е длъжен да дава до стотинка заплатата на жена си в присъствието на майка й не по-късно от 4 часа след получаването й... 


"Опитваме се да поддържаме тези традиции, но в последно време не само заради коронавируса, но и заради финансови проблеми все по-рядко имаме възможност да ги реализираме", обяснява Кръстева и допълва, че селото се слави и с други обичаи от едно време. За това, как едно време се е правела згориградската сватба разказва 72-годишната Цонка Митова:


"Сватбите едно време се правеха през зимата, защото лятно време всичко беше по къра. В неделя правеха сватбата, а в понеделник - "поврътки", когато се отива в дома на булката. Там също се прави сватба и се дават дарове. За нас, децата, това беше много интересно. На сватбата се подреждаше една голяма софра насред двора, независимо дали вали сняг или не. Тогава не се правеха навеси или други сушини. И на масата се слагаше овче месо и задължително чорба. Кюфтета и кебапчета нямаше. А и паници нямаше пред всеки- слагаха се на по няколко души. По-чевръстите, повече си хапваха..."


Целите интервюта и подробности за живота в Згориград- в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03