Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат "Трите сестри" в Кула

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Скулптурата "Трите сестри" да бъде възстановена и поставена в парка на Кула, предлага движение "Северозапазване". Допреди няколко месеца фигурите на Вида, Кула и Гъмза бяха част от фонтана пред входа на Съдебната палата във Видин. При ремонта на централната пешеходна зона те бяха премахнати. 

Жители на Кула смятат, че "Трите сестри" отново трябва да бъдат поставени на публично място и намират своя град за най-подходящ за целта, обясни Наско Цанов от гражданската организация: 

"...Направихме едно обсъждане в Кула и стигнахме до консенсуса паметника да си го вземем в град Кула и да бъде поставен в градския парк. Трите фигури не бива да бъдат забравени, не бива да бъдат сложени в някакъв склад, трябва да бъдат на публично място и да се посещават и разглеждат от туристи...  Скоро ще пуснем едно писмо до Община Видин, за да разберем дали ще ни го предоставят, паралелно едно писмо и до Община Кула, за да може да бъде изграден постамент..."

Анкета на Радио Видин показа, че голяма част от видинчани приемат идеята "Трите сестри" да бъдат поставени на обществено място в Кула.

"Като гледам, са я махнали и няма да я сложат никъде в центъра. По-добре е да радва някой друг град и да има смисъл, отколкото да е някъде- неизвестно къде... Не трябва да я даваме, това е символ на града. По-добре е да остане в нашия град... Добра идея е, няма да е лошо, нека се радват и те... Тук по центъра не е подходящо да е, защото се направиха други красиви неща..."

Предложението намери широк отзвук в социалните мрежи, където мненията също са разнопосочни. Потърсихме за становище Община Видин, откъдето обясниха, че е необходимо предложението да бъде отправено до администрацията по установения ред. А по отношение на самата скулптура и нейното съхранение обясниха, че в момента тя е в складовата база на Общината. Въпросът с поставянето й на друго място и изборът на локация се обсъждат. А какво ще запълни празното пространство пред Съдебната палата, където в продължение на години "Трите сестри" посрещаха десетки туристи, ще стане ясно след конкурс. 

От община Видин припомнят, че проектът "Основна реконструкция на централната пешеходна зона на гр. Видин" предвижда разполагане на архитектурен акцент на мястото, където беше скулптурата, за което обаче първо трябва да има одобрен проект. 

"Относно подобни публични пространства е правилно да се прилага конкурсният подход, чрез който, на базата на широко обществено и експертно обсъждане, да бъде избрано най-доброто предложение. Впоследствие реализирането на идеята трябва да бъде обсъдено и от Общинския съвет, който да вземе съответното решение за финансиране. Към момента все още няма обявен конкурс за изработване на такъв проект", уточняват от общината. 

Създател на мраморната композиция "Три сестри" е скулпторът, роден във Видин, Румен Нисторов, който в момента живее и работи  в Ловеч. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35