Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата Руска гимназия в Лом отбелязва 50-годишен юбилей

4
СУ "Димитър Маринов" Лом
Снимка: Радио ВИДИН

Средно училище "Димитър Маринов" е едно от водещите образователни институции в град Лом. Учебното заведение, което е по-известно като Руската гимназия, многократно е променяло наименованието си през годините, но не и своите принципи. То винаги е осигурявало на своите ученици висококвалифицирана, профилирана подготовка в различни направления, актуални за своето време.   

Началото е поставено през 1970 г., казва директорът на училището Десислава Александрова:


Десислава Александрова

"За своята 50-годишна история училището е преминало през различни трансформации. Започва като Гимназия с преподаване на руски език, след което е преобразувано в Единно средно политехническо училище, отново с изучаване на руски език /ЕСПУ-РЕ/ . По-късно е преобразувано в Средно общообразователно училище с изучаване на мениджмънт, чужди езици и изкуства, а днес е Средно училище."



През учебната 2019/2020 г.  училището е включено в списъка на иновативните училища в България. През тази учебна година в училището се обучават 350 ученици от 1-ви до 12-ти клас. В гимназиален етап има два профила: единият е "Чужди езици" с профилиращи предмети английски и руски, изучавани от учениците в 8-ми и 9-ти клас, а учениците от 10-ти до 12-ти клас изучават "Предприемачество". 


"Въведохме интегративни учебни предмети от 1-ви до 4-ти клас, като IT математика- комбинация между информационни технологии и математика. В 5-ти и 6-ти клас учениците изучават Уеб програмиране, а в 8-ми и 9-ти клас Дигитална креативност. Новите учебни предмети са свързани с въвеждането на иновациите в нашето училище. Също така, прилагаме различни интерактивни и иновативни методи на преподаване, като въвеждаме постепенно и проектно базираното обучение. Засилва се интересът на учениците и родителите към изучаването на руски език."


През миналата година е създаден кабинет по руски език със съдействието на Посолството на Руската федерация в България, Представителството на Россътрудничество и фондация "Русский мир”. 


На учениците и родителите им Десислава Александрова пожела: "Да са здрави, да са щастливи и тази единна сплотена училищна общност, която създадохме, да продължи да бъде такава!"


Годишнината ще бъде отбелязана на 14 октомври с празнично шествие на учениците. Капсула с послание към идните поколения ще бъде поставена в двора на училището, ще бъде засадено и дърво. Ще се проведе Тържествен педагогически съвет, с участието на настоящи и пенсионирани учители.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13