Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Снимка: БГНЕС

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България „лоша“ и „много лоша“. Изводите са от годишното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти. Данните са събрани чрез онлайн анкета, проведена в периода 3 май - 10 юни, която се попълва доброволно. 204 журналисти са попълнили анкетата. Статистическата обработка е на агенция „Алфа рисърч“.


"Тази година проучването казва, че политиците имат изключително силно доминиращо влияние върху външния натиск, поне там, където се случва в медиите, които го усещат върху себе си, то е в пъти по-голямо от икономическите субекти, рекламодателите, дори държавни, общински институции. Близо 70% от анкетираните журналисти казват, че ако има външен натиск, той идва от политици и в пъти по-малко от икономически субекти", каза авторът на доклада д-р Илия Вълков, член на УС на АЕЖ-България, журналист и университетски преподавател.Друг от изводите в доклада е, че централизацията на медийната среда в София вече се е превърнала в устойчива тенденция. Ако през 2015 г. двама от трима анкетирани журналисти са посочили, че работят в столицата, през 2017 г. те вече са трима от четирима, или 76,3%. През 2020 г. резултатите се приближават до тези преди три години. Общият прочит на тези данни показва,  че  регионалната журналистика вече е изчезващ вид.


"Наистина през последните години се наблюдава намаление на броя на сериозните регионални издания. Новите технологии най-вече засягат вестниците, тъй като издаването на печатно издание е доста скъпо начинание. Другите проблеми, които влияят върху регионалната журналистика, са ограниченият рекламен пазар и невъзможността да се заплащат достатъчни възнаграждания на журналистите. Въпреки това не може да се говори за "умиране" на регионалните медии, защото пък се появяват много сайтове. Те компенсират, макар и с по-ограничен ресурс и по-малка информация... Както е в цяла Европа, така и в България рано или късно гражданите ще осъзнаят, че регионалните медии им създават един качествен продукт, който им осигурява възможност по-бързо да се ориентират, по-добре да живеят, да виждат проблемите и да намират решения. Когато местният бизнес и власт разберат, че местните медии заслужават по-добра подкрепа, за да правят по-качествен продукт, нещата ще се случат...", коментира Иво Йорданов, собственик на регионалното издание "Северозапад днес".

Различни проучвания поставят страната ни в дъното на класациите по свобода на словото и медиите. За да разчупи общественото мнение, че медиите все повече се превръщат в говорители на властта или на други политически субекти, наскоро в съботно-неделния ефир на Българското национално радио започна излъчването на предаването "Политически НЕкоректно". Водещи са журналистите Силвия Великова и Петър Волгин.


"Концепцията е да бъде колкото се може по-некоректно спрямо властта, но не само политическата, а всяка една власт, за която се сетите. Т.е. всички онези представи, които съществуват като "единствено правилни", като "единствено възможни" ние се опитваме в нашето предаване да ги разколебаваме, да казваме, че хората не трябва да мислят по един и същи начин, не трябва да мислят в клишето, в нормата... За жалост, като че ли наистина има влошаване на медийната среда в България. Ние, които работим в системата на националното радио, сме удивително щастливи, защото в радиото през всичките години, въпреки различните ръководства, винаги е съществувала една свобода. Една свобода, за която в много други медии могат само да мечтаят. Имаме възможността да казваме това, което мислим, да каним хората, които смятаме, че трябва да бъдат поканени без да се съобразяваме с това дали те се харесват на началниците или не. БНР си остава един остров на независимостта и това трябва да бъде използвано, за да показваме, че може да се говори и да се прави журналистика и свободно", обясни Петър Волгин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

COVID-19 и въздействието му върху живота ни

Ежедневният ни живот ще продължи да бъде засегнат в една или друга степен от коронавируса. Икономиката ни пострада, хора останаха без работа, заради риска от заразяване ежедневно се съобразяваме с наложените мерки. Криза с психичното здраве е надвиснала над милиони хора по света, заобиколени от смърт, болест, бедност и тревоги, заради пандемията от..

публикувано на 12.10.20 в 14:35

24 май - Ден на българската писменост

Да се преименува празникът 24 май прие Парламентът на първо четене . Депутатите записаха в Кодекса на труда датата, на която се чества величавото дело на Солунските братя Кирил и Методий, да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура ", т.е да отпадне прилагателното "славянска". Поправката, която не засяга..

публикувано на 08.10.20 в 11:05

Отбелязваме Световния ден за достоен труд

На 7 октомври отбелязваме Международния ден за достоен труд . Обявен е за такъв по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите през 2008 година. Целта е да мобилизира синдикатите от целия свят да отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд за хората е най-добрият начин за борба с..

публикувано на 07.10.20 в 14:30