Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Снимка: Радио Видин

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им останаха без приходи. Представители на частния сектор бяха принудени дори да затворят бизнеса си. Как се справят на прага на зимния сезон работещите в Северозапада? Преди дни общинският съветник от Вършец Жоро Найденов написа в социалната мрежа Фейсбук, цитирам: "Скъпи съграждани, от няколко дни виждам нещо, което ме притеснява и ме накара да напиша този пост. Виждам, че хората в града са изключително напрегнати и притеснени. Наемателите и персонала на магазини и заведения са обезсърчени и отчаяни. Собствениците на търговските обекти, които си работят в тях, също се чудят как да продължат, като няма клиенти, няма оборот, няма работа. За по- големите бизнесмени незнам, нямам наблюдение, но мисля, че при тях е още по- зле. Дано чувството ми ме лъже. Дано не съм прав. Дано излишно се вживявам в чужди проблеми." Потърсихме авторът на коментара Жоро Найденов, общински съветник и администратор на Фейсбук групата "Аз обичам Вършец":

"Моята работа е да контактувам с местните хора- бизнес, обикновени хора работници и всякакви мои съграждани. За съжаление забелязвам, че преди да дойде зимата нещата отиват на много зле в социална и финансова позиция, защото за бизнесът във Вършец, колкото и "голям" да е той, тази зима ще бъде много трудна, тъй като още от днес виждам как хората се замислят как ще оцелеят през следващия месец. Клиентите са местни хора, които за съжаление не са финансово стабилни, почиващите ги няма никакви- каквото беше, беше до края на август. Малко и през септември хотелите бяха пълни, но като цяло за мен градът е толкова обеднял, че не виждам зимата как ще оцелеят."- каза общинският съветник от Вършец Жоро Найденов, според когото изходът от ситуацията е помощ от държавата.

Какво казват представителите на частния бизнес от Северозападна България? Ще успеят ли да запазят бизнеса си и работните места на своя персонал в условията на извънредната ситуация, при която живеем през 2020 година- разговаряхме с Пламен Каменов, собственик на шивашко предприятие във Видин.

"Във фирмата нещата вървяха и вървят добре. Не съм усетил кризата, защото фирмата работи за немския пазар и там, независимо от всичките усложнения, които на моменти бяха даже и по- сериозни от тези в България, продължиха да работят. Не съм прибягвал до съкращения и няма съкращения във фирмата, продължаваме да работим." Защо работещите в Северозападна България отново са изправени пред поредното изпитание, този път търсейки работа в условията на коронакризата- това попитахме още Пламен Каменов, собственик на шивашко предприятие във Видин.

"Цялостната система е малко объркана и след време това ще се усети, защото административният апарат в цялата страна е изключително тежък  и изисква невероятен ресурс всеки месец. Трябва да се отиде към съкращения, но доколкото виждам никой няма желание да отиде към електронното правителство, което би освободило много зает контингент от администрацията."- поясни Пламен Каменов.

Потърсихме мнение и от Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата. Според него във Видин нещата са малко по- различни:

"С нашите членове не сме коментирали нещо подобно, разбира се в случая става въпрос за Вършец, който е туристическо населено място, изключително зависещо от посетителите и туристите. Нещата в това отношение са относителни на различните места. В производството също от всички, с които сме говорили, няма такъв, който да е уволнил или освободил хора, което означава, че кризата не е засегнала чак до такава степен поне град като Видин."- подчерта Красимир Кирилов.

Попитахме видинчани работят ли и как се справят със семейните си бюджети в условията на криза и в анкета:

"Работещите, които са на бюджет са добре, а частния бизнес- то тук няма частен бизнес по принцип в нашия край. Тук малки имаме една предимство, което може би не е малко. Ние сме в такъв район, в който хората имат села или вилни места и по някакъв начин се задоволяват- лозенце, ракийка, винце, кокошчица, сиренце и може би това спасява донякъде положението."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57

COVID-19 и въздействието му върху живота ни

Ежедневният ни живот ще продължи да бъде засегнат в една или друга степен от коронавируса. Икономиката ни пострада, хора останаха без работа, заради риска от заразяване ежедневно се съобразяваме с наложените мерки. Криза с психичното здраве е надвиснала над милиони хора по света, заобиколени от смърт, болест, бедност и тревоги, заради пандемията от..

публикувано на 12.10.20 в 14:35

24 май - Ден на българската писменост

Да се преименува празникът 24 май прие Парламентът на първо четене . Депутатите записаха в Кодекса на труда датата, на която се чества величавото дело на Солунските братя Кирил и Методий, да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура ", т.е да отпадне прилагателното "славянска". Поправката, която не засяга..

публикувано на 08.10.20 в 11:05

Отбелязваме Световния ден за достоен труд

На 7 октомври отбелязваме Международния ден за достоен труд . Обявен е за такъв по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите през 2008 година. Целта е да мобилизира синдикатите от целия свят да отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд за хората е най-добрият начин за борба с..

публикувано на 07.10.20 в 14:30