Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на миенето на ръцете

На 15 октомври отбелязваме Световния ден на миенето на ръцете. Това се случва за първи път през 2008 година, след като Общото събрание на ООН, я обявява за Световна година на хигиената. Всяка година в инициативата участват около 200 млн. души от над 100 страни. Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони хора по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Сапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се предпазим от редица болести- от диария до новите щамове на грипа. Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма.  Сапунисването и измиването може да предотврати и болести от кожни инфекции, очни възпаления, грип. Съвременните хора сякаш са приели този санитарен комфорт за даденост, но в същото време всяка година милиони деца по света умират, заради липса на елементарни санитарно-хигиенни условия. Този ден сякаш е особено актуален и през настоящата 2020 година, заради ситуацията с коронавируса. Защо е важно да мием ръцете си и колко често го правим- това попитахме видинчани:

"Много е важно- чистите ръце, особено сега при тоя вирус. Мия ги и по десет пъти, че по рано не съм ги мила толкова често ... Много е важно, по- важно е и от лекарствата ... Колко дни вече измислиха, но за чистите ръце- по- важно няма."- коментираха видинчани.

Във видинската детска градина "Арабела" децата и техните преподаватели отбелязаха днешния Световен ден на миенето на ръцете. Нашата цел е да възпитаваме в децата желанието да поддържат чисти своите ръце, каза за радио Видин директорката на детското заведение Данка СтаменоваМотото на днешния ден е "Чисти ръце за всички". От какви болести можем да се предпазим, миейки редовно ръцете си и колко е важно да го правим през настоящата 2020 година- това попитахме общопрактикуващият лекар от Видин д-р Емил Мушанов.

"Миенето на ръцете е един бърз, евтин и изключително достъпен начин за превенция на редица инфекции, включително и COVID-19. когато говорим за превенция, миенето на ръцете е едно от основните неща, които трябва да правим няколко пъти на ден. Когато вече говорим за наличие на заболяване, разбира се вече там лекарствената терапия е основна."- подчерта д-р Емил Мушанов.

В крайна сметка миенето на ръцете е избор, който всеки човек трябва да прави по няколко пъти на ден. Когато избираме да мием ръцете си, най- вече след използване на тоалетната и преди да се храним, помагаме за поддържане на една по- чиста околна среда, грижим се за личната си хигиена и за здравето на хората около нас. В тази връзка спазването на добра хигиена е важно да бъде навик на всеки един човек.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10