Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

12 юноши от училището в Ново село преминаха курс по киберсигурност

"Киберсигурност и защита на личните данни при работа с компютър и телефон"- по тази тема наскоро 12 ученици от новоселското училище "Св.Св. Кирил и Методий" получиха знания от водещ IT специалист от Монтана. 

Почти два учебни часа вниманието на младите хора бе съсредоточено върху киберсигурността и вероятностите злонамерени хакери да влязат в профила им в Интернет пространството или електронния им адрес, от които да източат достатъчно информация, за да ги заплашват или изнудват. 

Всички участници, освен нови знания, получиха и фланелка с логото на курса. На случаен принцип чрез теглене на жребий бе дарен и таблет, а щастливката е Микаела Мариова от 12 клас.

Организатор на курса бе Борис Недялков, а обучението бе част от европейски проект и бе проведено онлайн. 

Темата за защитата на личните данни е все по-актуална, отчитат експерти. Най-уязвимите групи сред населението са пенсионерите и юношите. Първите са доверчиви, защото са расли в друго време и им е трудно да разберат опасностите на новите информационни технологии. Вторите са самоуверени, че познават всички новости, но са с лабилна психика, характерна за младостта, затова и лесно се поддават. Едните изпращат пари "за полицията" или пострадал близък, а другите са изнудвани чрез публикувани от тях снимки или клипове. 

Това беше и поводът през 2019 година НЧ "Земеделец-1874" в Ново село да проведе курсове по компютърна грамотност с пенсионерите, в които една от основните теми бе киберсигурността- как да опазим личните си данни в интернетпространството. 
Вижте още

Снимката на 26 февруари 2021 година

Бюджетът за 2021 година, който е в размер на 52 милиона лева, което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.   Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общинският съвет прие бюджета на Община..

публикувано на 26.02.21 в 17:57

Половин милион лева в инвестиционната програма на ВиК Видин

Инвестиционна програма за 2021 година на "Водоснабдяване и канализация" Видин бе приета от Общото събрание на Асоциацията по ВиК, в която участват общините от областта. Програмата възлиза на 500 000 лева. За да я реализира, водоснабдителното дружество ще кандидатства за кредит пред "Български ВиК холдинг", обясни управителят Георги Владов: "С..

публикувано на 26.02.21 в 15:30

Засилени проверки на шофьори до 3 март

Специализирана полицейска операция по пътна безопасност с акцент контрол на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества и техните аналози стартира от днес, съобщават от полицията във Видин. Акцията ще продължи  до 3 март, а контролните действия на Пътна полиция ще се извършват предимно в сутрешните и вечерни часове. Служителите на..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Лекари в Монтана бяха запознати с лечението на COVID-19 с кръвна плазма

Информация за лечението на пациенти с COVID-19 с реконвалесцентна плазма бе представена пред лекари от областната болницата в Монтана. Презентацията направи д-р Чавдар Ботев, от Сдружение създадено в страната за именно този начин на лечение на коронавирус: "Нашата цел е бавно и постепенно да влезе тази терапия там, където има нужда и..

публикувано на 26.02.21 в 14:45

БЧК Видин организира курс за водни спасители

Областния съвет на Български червен кръст - Видин организира провеждането на курс за водни спасители на плувни басейни и водни паркове. Това съобщи за Радио Видин Галина Йорданова, главен специалист към Секретариата на БЧК - Видин. "Курсът е с продължителност 1 месец. Задължително курсистите трябва да имат навършени 17 години. Записването е до..

публикувано на 26.02.21 в 14:36

Във Враца отбелязват Деня на редките болести

С молебен и водосвет Враца ще отбележи международния ден на хората с редки болести. Инициативата ще се проведе в неделя под мотото "Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени". Тя се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и студенти от филиала на Медицински университет - София. Главната цел на кампанията е да..

публикувано на 26.02.21 в 14:30

69 нови с коронавирус в област Враца

По-голямата част от новозаразените с COVID-19 в област Враца са от града под Околчица. По данни на Eдинния информационен портал в четвъртък са установени 69 положителни теста в региона, 40 от тях са от община Враца, като от тях само двама са настанени в болници.  В община Мездра са регистрирани 6 лица.  Пет от новозаболелите  са  от община..

публикувано на 26.02.21 в 13:19