Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 юноши от училището в Ново село преминаха курс по киберсигурност

"Киберсигурност и защита на личните данни при работа с компютър и телефон"- по тази тема наскоро 12 ученици от новоселското училище "Св.Св. Кирил и Методий" получиха знания от водещ IT специалист от Монтана. 

Почти два учебни часа вниманието на младите хора бе съсредоточено върху киберсигурността и вероятностите злонамерени хакери да влязат в профила им в Интернет пространството или електронния им адрес, от които да източат достатъчно информация, за да ги заплашват или изнудват. 

Всички участници, освен нови знания, получиха и фланелка с логото на курса. На случаен принцип чрез теглене на жребий бе дарен и таблет, а щастливката е Микаела Мариова от 12 клас.

Организатор на курса бе Борис Недялков, а обучението бе част от европейски проект и бе проведено онлайн. 

Темата за защитата на личните данни е все по-актуална, отчитат експерти. Най-уязвимите групи сред населението са пенсионерите и юношите. Първите са доверчиви, защото са расли в друго време и им е трудно да разберат опасностите на новите информационни технологии. Вторите са самоуверени, че познават всички новости, но са с лабилна психика, характерна за младостта, затова и лесно се поддават. Едните изпращат пари "за полицията" или пострадал близък, а другите са изнудвани чрез публикувани от тях снимки или клипове. 

Това беше и поводът през 2019 година НЧ "Земеделец-1874" в Ново село да проведе курсове по компютърна грамотност с пенсионерите, в които една от основните теми бе киберсигурността- как да опазим личните си данни в интернетпространството. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Тази събота (11 май) Враца отново ще посрещне десетки производители от цялата страна, съобщиха от местната управа. Превърналият се в традиция за града Фермерски пазар ще събере на едно място близо 30 производители, занаятчии и търговци, които ще представят своята екологично чиста продукция. В изложението ще има различни млечни, месни..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Музикално приключение за деца се организира във Видин

Музикално приключение за деца и техните родители се организира в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да СЪМ" в неделния ден. Децата ще се запознаят с инструментите и ще се забавляват, каза Вероника Кръстева, музикотерапевт и виолончелист:  "Музикалното приключение е нещо като игра, която включва много музикални инструменти, чрез..

публикувано на 10.05.24 в 13:40

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07