Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин


Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е предвидена дори за най-бавния участник. 

"Ние обичаме да се усмихваме и това е един от начините да си напомним, че именно чрез бягането можем да озарим лицето си с усмивка и по този начин да вдъхновим колкото се може повече хора да вземат участие. Знаем, че при бягането тялото ни отделя ендорфини - хормони на щастието, усмивката е спонтанна след едно състезание или след едно 30-минутно бягане. Това не е обикновено състезание, в което се надбягваме с останалите, а целта е да надминем себе си, като не се надпреварваме с останалите", каза председателят на клуба Петър Михайлов. 

Целта на организаторите е бягането да се превърне в ежеседмично събитие, което да събира и млади, и по-възрастни видинчани, обясни Марта Михайлова от клуба:

"Определено смятаме, че е е важно в сивотата на нашия град хората да се усмихват повече, да ги предизвикаме да се усмихват, да ги вдъхновяваме, защото има недостатъчно спортни инициативи в нашия град, поне за млади хора, и особено групови, и се надяваме в бъдеще това нещо да се превърне в ежеседмична инициатива. Всеки е добре дошъл, дори и най-неусмихнатите са предизвикани да участват в тази инициатива..."
Марта Михайлова, Петър Михайлов и Константин Петков. Снимка: Радио Видин
Първото групово бягане с усмивки вече привлича участници. Един от тях е Константин Петков. Той е зъботехник и председател на Съюза на зъботехниците във Видин. През свободното си време се занимава със спорт, участва в маратонски бягания и е изминал един от най-известните поклоннически маршрути в света - Ел Камино де Сантяго де Компостела. 

"В момента - октомври, ноември, е сезонът на маратоните като цяло и мисля, че точно в това време в нашия малък град е редно да събудим хората да се раздвижат, да почувстват удоволствието от спорта... Много ми хареса каузата, че е с усмивка. Това е нещо, което на мен ми липсва в ежедневието... Бягането е естествено движение на тялото, всеки го може, всеки може да се затича, когато закъснява за някъде. Но надявам се, че хората могат да открият, че може да служи и за удоволствие, освен за бързо придвижване." 

Стартът на първото групово бягане с усмивки е тази неделя, от 15:30 часа, пред БиблиоПощата във Видин. Мотото на събитието е "Надмини себе си! Бягай с усмивка!

Галерия

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

Оряховски архитекти проектират ключовите сгради на София

Малцина знаят, че голяма част от знаковите сгради на София и много здания из страната са построени от двама архитекти от Оряхово - Иван Васильов и Димитър Цолов . И двамата са завършили в Германия и са се завърнали, за да работят в България. Те са сред създателите на съвременното архитектурно образование в България - Димитър Цолов е ръководител на..

публикувано на 16.10.20 в 16:00