Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питаме видинчани кой е по-добър готвач- мъжът или жената?

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

Снимка: Радио ВИДИН



На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са много, но най-трудното в професията е да управляваш екип от хора, разкрива за Радио ВИДИН Николай Николов главен готвач във видинския ресторант "Класик". 


"Моят екип е от 8 човека, това са 8 различни характера, 8 различни мнения, трябва да угодиш на всеки, да ги наблюдаваш. Да си главен готвач е много отговорна професия. Имаме много функции, не само да сготвим едно ядене. Запалих се по готварството случайно, попаднах на морето. Там трябва да свикваш бързо, иначе си тръгваш. Така и стана, почнах на станция салати, бързо след това на станция тигани и скара. След това заминах за Румъния, там продължих и натрупах доста опит в италиански ресторанти и гръцки. Там изкарах и курсовете за главен готвач, прибрах се тук и реших да пробвам. Случва се клиентите да се разхождат из менюто, тогава става голяма зор, особено и сервитьорите като почнат да искат по-бързо поръчаното. Но почти винаги минава всичко точно, работя с професионалисти. Натовареността е сериозна, ресторанта е с капацитет 200 човека."


Според повечето видинчани мъжете са по-добри готвачи:


"За мен мъжа е по-добър, защото казваш майстор-готвач. По-често срещани са мъже, но за мен жените са по-добри. Аз съм страхотен готвач на яйца, а и салата си правя за ракията... Много ясно, че мъжът е по-добър, ако разчитаме на жените, няма да ядем. Опипваме нещата, гледаме, а жената претупва, като всичко и бяга. Много е важно готвачът да е дебел, защото ако е слаб, не си опитва храната. Аз обичам най-много скара, барбекю... По принцип рибните продукти са най-здравословни и е задължително да се ядат веднъж седмично... Мъжът готви по-добре... Мъжете са по-добри, по-прецизни са, ние като готвим жените, правим и други неща."


Още от мненията и как се справят по време на динамичната смяна главният готвач и неговият екип може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28