Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Изложбата "Дарования" с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински корени, сподели той за Радио Видин:

"Майка ми и целият й род е от там и аз още преди да тръгна на училище съм ходил на гости при баба си и дядо си. На Видин съм направил три изложби, фактически това е третата. Сега ме поканиха, аз не очаквах такова нещо, в смисъл да ме поканят на тези години, аз съм на 88 години. И всички тези работи, които ги виждате там, са правени сега.  И аз се учудвам на себе си, но ако не работя, просто няма какво да правя. Дарил съм около 700 картини. Да подарявам ги, защото картините са за хората..."

Проф. Русчуклиев твърди, че няма картина, с която не би се разделил, защото без да иска човек се разделя с всичко, което има. Въпреки това е съхранил картина от студентските си години в Художествената академия.

"В изложбата "Дарования"  има много автопортрети, защото човек има много лица и тези лица някои път не ги и познава, така че затова е интересно. Аз не рисувам както фотоапарата или компютъра, а в свободна интерпретация. Изтъквам някои неща, някои ги изпускам. Сега рисувам спомени, пролет, много обичам да рисувам напоследък пролетни пейзажи в различни състояния, пролетта също е непредсказуема има и тъжна пролет, и златна пролет. " 

Изложбата на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита от 17:30 часа в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията е част от програмата за Духовния празник на Видин - Димитровден. 


Галерия

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38