Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Изложбата "Дарования" с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински корени, сподели той за Радио Видин:

"Майка ми и целият й род е от там и аз още преди да тръгна на училище съм ходил на гости при баба си и дядо си. На Видин съм направил три изложби, фактически това е третата. Сега ме поканиха, аз не очаквах такова нещо, в смисъл да ме поканят на тези години, аз съм на 88 години. И всички тези работи, които ги виждате там, са правени сега.  И аз се учудвам на себе си, но ако не работя, просто няма какво да правя. Дарил съм около 700 картини. Да подарявам ги, защото картините са за хората..."

Проф. Русчуклиев твърди, че няма картина, с която не би се разделил, защото без да иска човек се разделя с всичко, което има. Въпреки това е съхранил картина от студентските си години в Художествената академия.

"В изложбата "Дарования"  има много автопортрети, защото човек има много лица и тези лица някои път не ги и познава, така че затова е интересно. Аз не рисувам както фотоапарата или компютъра, а в свободна интерпретация. Изтъквам някои неща, някои ги изпускам. Сега рисувам спомени, пролет, много обичам да рисувам напоследък пролетни пейзажи в различни състояния, пролетта също е непредсказуема има и тъжна пролет, и златна пролет. " 

Изложбата на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита от 17:30 часа в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията е част от програмата за Духовния празник на Видин - Димитровден. 


Галерия

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44