Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общественото обсъждане на инвестиционното предложение е в четвъртък

В Монтана протестират срещу инсинератор за изгаряне на опасни отпадъци

Снимка: РАДИО ВИДИН


Жители на Монтана организират протест срещу изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на града. За утре е насрочено общественото обсъждане на Инвестиционното предложение. Събираме се преди обсъждането, каза за Радио Видин един от инициаторите- Светлин Балкански:

"Ще се съберем преди общественото обсъждане на инвестиционното предложение, просто за да сме заедно, да отидем заедно и така да покажем ситуацията, че не са малко хората и ако е нужно ще организираме и допълнително, за да не се случи това нещо. В осем и половина се събираме пред Общината, за да сме сигурни, че до момента на обществената обсъждане ще сме се събрали всички хора. Ще направим едни кратки разяснения относно това какво ще представлява инсталацията, какви рискове съществуват от дейността и, лично като граждани съм изключително против всякакви инсталации за изгаряне на отпадъци и тук говорим за изгаряне на опасни отпадъци. Никой не може да гарантира качествен контрол на това съоръжение..." 

Мястото, на което фирмата е поискала да се изгради инсинератора е в самия град, на стотина метра от жилищни сгради, училища и детски градини, допълни Светлин Балкански.  


Обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) за инвестиционното  предложение е насрочено за 10:00 часа в залата на хотел "Огоста".


Вижте още

Видинчанин отива на съд за хулиганство и закана с убийство

Районна прокуратура - Видин е предала на съд 38-годишен вдинчанин за извършено от него хулиганство и закана за убийство, съобщават от прокуратурата. Непълнолетните племенници на обвиняемия били настанени в професионално приемно семейство, съгласно съдебно решение. По негова молба се състояла среща в отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално..

публикувано на 04.12.20 в 18:04

Снимката на 4 декември 2020 година

Започна почистване на рова на крепостната стена, успоредна на улица "Михаил III Шишман" във Видин, съобщават от Общината.  Цялостно почистване на рова е правено преди повече от 15 години.  Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница възобнови дейността си.  Приемът в него спря в началото на годината, когато 4-ма лекари подадоха молби..

публикувано на 04.12.20 в 17:55

Във Видин обсъдиха промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги

Обществено обсъждане на предлаганите промени по Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги се проведе във Видин. Наредбата не е променяна от 2011 година, както и не са актуализирани цените на услугите, каза секретарят на Община Видин Валери Димитров: "При..

публикувано на 04.12.20 в 17:29

49 кг нелегален тютюн задържаха в Мездра

49 килограма тютюн за пушене без български акцизен бандерол задържаха митнически служители от сектор "Оперативен контрол"- звено Лом, съобщават от Агенция "Митници". Нарушението е установено в Мездра. За проверка е спрян автомобил със софийска регистрация. Чувалите с тютюн са открити в багажника, а стоката е разпределена в пакети за продажба на..

публикувано на 04.12.20 в 17:13

Възобновена е дейността на родилното отделение във Видин

Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница възобнови дейността си. Приемът в него спря в началото на годината, когато 4-ма лекари подадоха молби за напускане. В момента е сформиран нов екип, но се търсят още лекари и акушерки, обясни завеждащият д-р Слави Любенов: "Екипът, с който работя, са лекарите д-р Атанасова и д-р..

публикувано на 04.12.20 в 16:42

Откриват социална трапезария и в община Ново село

Общинският съвет в Ново село подкрепи идеята на общинската администрация да бъде открита социална трапезария. Тя беше внесена от кмета на общината Георги Стоенелов с предложение в нея да бъдат обхванати 100 нуждаещи се. Комисията по социални дейности даде положително становище, като основният дебат по темата бе за броя на хората, които да обслужва...

публикувано на 04.12.20 в 15:38

Над 1 000 души са под карантина във Врачанско

Трима жители на Враца, които са били заразени с коронавирус, са починали през вчерашния ден, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.  Става дума за 65-годишен мъж, който е загубил битката с вируса в МБАЛ „Христо Ботев“ и две жени на 58 и на 61 години, които са издъхнали в Белодробната болница. От новите 59 човека с коронавирус,..

публикувано на 04.12.20 в 14:50