Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награждават заслужили лекари от Северозапада

| обновено на 21.10.20 в 17:24
Снимка: БЛС

До края на октомври видинската колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) ще връчи своите годишни награди на номинираните медици. Ръководството на съсловната организация взе решение част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса.

Неврологът д-р Борислав Иванов бе номиниран посмъртно за наградата "Лекар на годината". 77-годишният доктор се върна на работа във видинската болница, когато неврологията остана без лекари, но в началото на юни загуби битката с коронавируса. Номинацията е по повод Деня на българския лекар -19 октомври, съобщи председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Видин д-р Пламена Вълчева:

"Ще направим малко тържество, на което ще поднесем съответните номинации. Лекарската колегия взе решение да номинира за "Лекар на годината" посмъртно д-р Борислав Йорданов Иванов - невролог, завеждащ на отделението. До последно работеше отдаден на професията си и най- вече на пациентите си. За "Принос за утвърждаване на авторитета на лекарската организация" - д-р Илия Калчев, ортопед. За приза "Ти си нашето бъдеще" - награда за млади медицински надежди на България, д-р Деница Веселинова Тихомирова - млад и амбициозен лекар, работещ в Центъра за спешна медицинска помощ. За "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността" - д-р Цветан Ванчов Цоков, специалист "Детски болести". Другият, който е дългогодишен хирург- д-р Пеко Пеков, за "Иновации в медицината"."

Д-р Пеко Пеков работи като хирург от 45 години, 10 от които след пенсионна възраст. През половината от тях е хирург в Кула, след закриването на болницата в пограничния град работи във Видин. 

"Като активен хирург съм се опитвал да внедрявам и сега, особено по отношение на ендоскопската хирургия, винаги съм насърчавал младите колеги, защото това е бъдещето на хирургичната професия. Завърших медицина много отдавна. 75-а година започнах хирургия в кулската болница. Там работех дълги години. Бях завеждащ отделение дълги години, директор на болницата. След това дойдох във Видин. В момента работя на хирургичен кабинет. На моите колеги и на всички хора пожелавам здраве!", каза д-р Пеков.

Тази година Районната лекарска колегия във Враца номинира невролога д-р Ваньо Андрейнски за националната награда "Лекар на годината". Той е дългогодишен специалист по нервни болести и е ординатор в неврологичното отделение на Първа частна болница в града. 6-ма други лекари ще бъдат наградени на регионално ниво. Това са общопрактикуващият лекар д-р Даниела Торбова, д-р Стела Мечкова-Петрова, която е началник на отдел в Регионална здравна инспекция, д-р Любомир Цветков от филиала на спешния център в Мездра, д-р Шенай Реджеб от Бяла Слатина, общопрактикуващият лекар д-р Михаил Шарков от Селановци и колегата му от Хърлец Полин Горанов, каза председателят на Районната лекарска колегия д-р Росен Айков.

"Призовавам всички да спазват дисциплината, дистанцията и да слагат маски. Ще има много заболели лекари и медицински сестри. Моето мнение е, че колегията много ще страда. Пожелавам им да бъдат здрави, да бъдат здрави и семействата им и Господ да ги пази."

Д-р Даниела Торбова е лекар от повече от 30 години. В продължение на 12 години е част от екипа на белодробния диспансер във Враца, а от 2000 година е общопрактикуващ лекар. През последните години е и управител на единствената денонощна аптека в Северозапада. Работата по време на COVID-19 д-р Торбова определя като несравнимо по трудна:

"По-голямо е натоварването, по- висока е отговорността и много повече са притесненията за недопускане на грешки. Трудно е за нас, лекарите, въпреки че има ежедневни нормативни документи и указания за работа с COVID-19. Достатъчно сме информирани, но на световно ниво няма яснота, по отношение на коронавируса и нашето поведение към него. Това, което прави впечатление, е, че грипът и другите сезонни вируси протичат с остро начало. При коронавируса е малко по-продължително началото и има многофазно развитие на температура и симптоми, в смисъл два-три дена има температура, два-три е добре, след това отново се появява температура."

Началникът на хирургичното отделение на областната болница в Монтана- д-р Красимир Каменов, е номинацията на Районната колегия на БЛС. Ще бъдат наградени още трима лекари - д-р Димитринка Михайлова, завеждащ клинична лаборатория, д-р Силяна Колева, детски кардиолог и урологът в областната блоница д-р Георги Чакъров, каза председателят на Районната колегия на БЛС Монтана д-р Людмил Джурджов:

"Ако трябва да сме точни, много са колегите от Районната колегия, които заслужават да бъдат наградени...  Твърде много е заболеваемоста от COVID-19 в област Монтана. Натоварено е, преуморени са лекарите. Има недостиг на лекари и на друг медицински персонал."

Завеждащият хирургията на монтанската болница д-р Красимир Каменов е лекар с дългогодишен опит. Казва, че хирургията е тежка специалност, отговорна и доста рискова. Въпреки това, никога не е спирал и отказвал да помогне. Отделението, което ръководи, е доста натоварено, обслужва три области, разказа хирургът.

"Тежко е хирургичното отделени в Монтана. Над 1 година обслужва пациенти на Видинска област, на Враца, Козлодуй, Берковица, Лом. Екипите работят денонощно. Сутрин са плановите операции, следобед и нощта са спешните операции. Не е отстъпено за един ден, не е отстъпено за един час."

Изявените лекари на българския Северозапад ще получат своите награди в следващите дни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28