Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награждават заслужили лекари от Северозапада

| обновено на 21.10.20 в 17:24
Снимка: БЛС

До края на октомври видинската колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) ще връчи своите годишни награди на номинираните медици. Ръководството на съсловната организация взе решение част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса.

Неврологът д-р Борислав Иванов бе номиниран посмъртно за наградата "Лекар на годината". 77-годишният доктор се върна на работа във видинската болница, когато неврологията остана без лекари, но в началото на юни загуби битката с коронавируса. Номинацията е по повод Деня на българския лекар -19 октомври, съобщи председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Видин д-р Пламена Вълчева:

"Ще направим малко тържество, на което ще поднесем съответните номинации. Лекарската колегия взе решение да номинира за "Лекар на годината" посмъртно д-р Борислав Йорданов Иванов - невролог, завеждащ на отделението. До последно работеше отдаден на професията си и най- вече на пациентите си. За "Принос за утвърждаване на авторитета на лекарската организация" - д-р Илия Калчев, ортопед. За приза "Ти си нашето бъдеще" - награда за млади медицински надежди на България, д-р Деница Веселинова Тихомирова - млад и амбициозен лекар, работещ в Центъра за спешна медицинска помощ. За "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността" - д-р Цветан Ванчов Цоков, специалист "Детски болести". Другият, който е дългогодишен хирург- д-р Пеко Пеков, за "Иновации в медицината"."

Д-р Пеко Пеков работи като хирург от 45 години, 10 от които след пенсионна възраст. През половината от тях е хирург в Кула, след закриването на болницата в пограничния град работи във Видин. 

"Като активен хирург съм се опитвал да внедрявам и сега, особено по отношение на ендоскопската хирургия, винаги съм насърчавал младите колеги, защото това е бъдещето на хирургичната професия. Завърших медицина много отдавна. 75-а година започнах хирургия в кулската болница. Там работех дълги години. Бях завеждащ отделение дълги години, директор на болницата. След това дойдох във Видин. В момента работя на хирургичен кабинет. На моите колеги и на всички хора пожелавам здраве!", каза д-р Пеков.

Тази година Районната лекарска колегия във Враца номинира невролога д-р Ваньо Андрейнски за националната награда "Лекар на годината". Той е дългогодишен специалист по нервни болести и е ординатор в неврологичното отделение на Първа частна болница в града. 6-ма други лекари ще бъдат наградени на регионално ниво. Това са общопрактикуващият лекар д-р Даниела Торбова, д-р Стела Мечкова-Петрова, която е началник на отдел в Регионална здравна инспекция, д-р Любомир Цветков от филиала на спешния център в Мездра, д-р Шенай Реджеб от Бяла Слатина, общопрактикуващият лекар д-р Михаил Шарков от Селановци и колегата му от Хърлец Полин Горанов, каза председателят на Районната лекарска колегия д-р Росен Айков.

"Призовавам всички да спазват дисциплината, дистанцията и да слагат маски. Ще има много заболели лекари и медицински сестри. Моето мнение е, че колегията много ще страда. Пожелавам им да бъдат здрави, да бъдат здрави и семействата им и Господ да ги пази."

Д-р Даниела Торбова е лекар от повече от 30 години. В продължение на 12 години е част от екипа на белодробния диспансер във Враца, а от 2000 година е общопрактикуващ лекар. През последните години е и управител на единствената денонощна аптека в Северозапада. Работата по време на COVID-19 д-р Торбова определя като несравнимо по трудна:

"По-голямо е натоварването, по- висока е отговорността и много повече са притесненията за недопускане на грешки. Трудно е за нас, лекарите, въпреки че има ежедневни нормативни документи и указания за работа с COVID-19. Достатъчно сме информирани, но на световно ниво няма яснота, по отношение на коронавируса и нашето поведение към него. Това, което прави впечатление, е, че грипът и другите сезонни вируси протичат с остро начало. При коронавируса е малко по-продължително началото и има многофазно развитие на температура и симптоми, в смисъл два-три дена има температура, два-три е добре, след това отново се появява температура."

Началникът на хирургичното отделение на областната болница в Монтана- д-р Красимир Каменов, е номинацията на Районната колегия на БЛС. Ще бъдат наградени още трима лекари - д-р Димитринка Михайлова, завеждащ клинична лаборатория, д-р Силяна Колева, детски кардиолог и урологът в областната блоница д-р Георги Чакъров, каза председателят на Районната колегия на БЛС Монтана д-р Людмил Джурджов:

"Ако трябва да сме точни, много са колегите от Районната колегия, които заслужават да бъдат наградени...  Твърде много е заболеваемоста от COVID-19 в област Монтана. Натоварено е, преуморени са лекарите. Има недостиг на лекари и на друг медицински персонал."

Завеждащият хирургията на монтанската болница д-р Красимир Каменов е лекар с дългогодишен опит. Казва, че хирургията е тежка специалност, отговорна и доста рискова. Въпреки това, никога не е спирал и отказвал да помогне. Отделението, което ръководи, е доста натоварено, обслужва три области, разказа хирургът.

"Тежко е хирургичното отделени в Монтана. Над 1 година обслужва пациенти на Видинска област, на Враца, Козлодуй, Берковица, Лом. Екипите работят денонощно. Сутрин са плановите операции, следобед и нощта са спешните операции. Не е отстъпено за един ден, не е отстъпено за един час."

Изявените лекари на българския Северозапад ще получат своите награди в следващите дни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10