Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

Снимка: Радио Видин

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните мрежи. Голяма част от хората не са съгласни с въвеждането на мярката и реагираха доста остро. Други смятат, че ще има ефект от задължителната противоепидемична мярка, показа анкета на радио Видин сред видинчани. Стана ли ясно кога и къде трябва да носим маски?

"Незнам, когато има много хора- тогава. Слушах по телевизията и те казаха, че на открити места е възможно да се носят, но когато човек е самичък, може и да не я слага ... На мен ми стана ясно, а за другите незнам. Те не спазват законите и да си отговарят, аз си отговарям за себе си. Аз си нося маската като са ми казали и така трябва да бъде."- коментираха видинчани.

Три нови случая на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа в област Видин- това са двама мъже на 51 и един на 37 години. Двама са от община Видин и един от община Белоградчик. В област Монтана има установени 23 нови случая на лица с потвърдена COVID-19 инфекция, в област Враца случаите са 40. Наясно ли са жителите на област Видин със сериозността на задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска на открити обществени места от днес- това попитахме д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Носенето на маски е задължително на открито, когато има събиране на хора. Когато човек е сам по улиците, не е задължително да се носи маска. Тогава носенето на маска е пожелателно, ако той иска. Проверки непрекъснато се извършват, не сме спирали и преди това и продължават да се правят проверки за носене на маски. Санкцията е от 300 до 1 000 лева."- обясни д-р Венцислав Владински.

С желание или без желание заповедите трябва да се изпълняват, така че и в този случай ще бъдем длъжни да го направим. Мярката е въведена от днес и ще бъде в сила до 30 ноември 2020 година, поне засега, ни уверяват от Министерството на здравеопазването.

Вижте още

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Превишение на фините прахови частици  е отчетено в редица градове от страната, сред които и  Видин , сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето. През април 2019 година сдружение " AirBG "..

публикувано на 04.12.20 в 16:10

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго..

публикувано на 04.12.20 в 12:26

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:05

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не..

публикувано на 04.12.20 в 11:03

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05