Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Снимка: Радио ВИДИН

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи". Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня. Това стана ясно на проведена среща между представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и "Четири лапи". Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло, се казва в съобщението на Агенцията.

"От една страна ни притеснява това, че ликвидирането на заболявания и отстрела на дивеча ще стане единствено със заповед на министъра на земеделието и храните, ако бъде одобрен проектът, т.е. не се изискват никакви проби, не се изисква съмнение, не се изисква животните да са показали някаква симптоматика. Просто с една заповед по нечие нареждане може да бъде пристъпено към поголовно унищожаване на диви животни. И от друга страна това, което ни притеснява е, че ще се позволява на служители на министерство отбраната, на МВР, на министерство на земеделието и храните, на горските стопанства и т.н. да упражняват право на лов и то на този тип отстрел на животни, който ще бъде поголовен. Т.е. един вид ще пуснем полицията и армията да унищожават поголовно животни в горите, което лично за мен и по морални съображения, и по чисто исторически съображения е много притеснително. И на трето място, това, което е най- притеснително е, че когато тези служители на министерство на отбраната, на министерството на вътрешните работи и на  земеделското министерство и т.н. тръгнат по горите да унищожават животни те ще имат право да го правят по какъвто и да било начин. Т.е. с употреба на експлозиви, с употреба на отровни примамки, с употреба на капани, автоматично оръжие, електрошок. Което е, освен че е неморално, е изключително опасно", изрази позицията на фондация "Четири лапи" Явор Гечев.

И още от "Еко Свят"- във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на читалищата. Лазаринка Андреева- председател на фондация "Феникс 21 век" представи презентация за потребностите на туристите над 55 години: 

"Беше направен един анализ за нуждите на туристите във Видин и Монтана и един в окръг Долж. Установи се, че за тях най-важното е местата да са достъпни, предвид физическото им състояние. Също така ценовите оферти са изключително важни. Предпочитат повече да съчетаят разходката с почивка и най-вече да има интересни и иновативни дестинации. По-дългите преходи, стълби и баири не е много подходящо за тях. Следващият продукт, който направихме е проучване за развитието на туризма за възрастни над 55 години."

Идентифицирани са културни и природни забележителности, които са подходящи за посещение от този тип възрастова група. Изготвени са три нови маршрута, за 40 човека е направен тур, като хората са оценили всяка една дестинация. На срещата между представители на читалищата от Видинско бе направена и видеовръзка с Цеца Кръстева- секретар на читалището в село Згориград, община Враца, която разказа за опита при посрещането на туристи:

"2005-2008 година най-силните години. Спечелили сме два проекта, с които сме си направили посетителски център. И го заредихме с изделия на местни майстори."

На изложение в София се запознали с представител на англо-американското училище:

"В разстояние на 10-12 години посрещаме техни групи. Те си плащат добре, това са деца на посланици, на чужденци, които работят в добре платени фирми. Всяка една от жените донасяше нещо нещо от вкъщи и правихме местни неща, които децата боготворят. Нашите мекици, баници палачинки, киселото ни мляко е нещо, което децата обожават. Непрекъснато внасяхме нови детайли."

Още по темите чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34