Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Снимка: Радио ВИДИН

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи". Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня. Това стана ясно на проведена среща между представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и "Четири лапи". Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло, се казва в съобщението на Агенцията.

"От една страна ни притеснява това, че ликвидирането на заболявания и отстрела на дивеча ще стане единствено със заповед на министъра на земеделието и храните, ако бъде одобрен проектът, т.е. не се изискват никакви проби, не се изисква съмнение, не се изисква животните да са показали някаква симптоматика. Просто с една заповед по нечие нареждане може да бъде пристъпено към поголовно унищожаване на диви животни. И от друга страна това, което ни притеснява е, че ще се позволява на служители на министерство отбраната, на МВР, на министерство на земеделието и храните, на горските стопанства и т.н. да упражняват право на лов и то на този тип отстрел на животни, който ще бъде поголовен. Т.е. един вид ще пуснем полицията и армията да унищожават поголовно животни в горите, което лично за мен и по морални съображения, и по чисто исторически съображения е много притеснително. И на трето място, това, което е най- притеснително е, че когато тези служители на министерство на отбраната, на министерството на вътрешните работи и на  земеделското министерство и т.н. тръгнат по горите да унищожават животни те ще имат право да го правят по какъвто и да било начин. Т.е. с употреба на експлозиви, с употреба на отровни примамки, с употреба на капани, автоматично оръжие, електрошок. Което е, освен че е неморално, е изключително опасно", изрази позицията на фондация "Четири лапи" Явор Гечев.

И още от "Еко Свят"- във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на читалищата. Лазаринка Андреева- председател на фондация "Феникс 21 век" представи презентация за потребностите на туристите над 55 години: 

"Беше направен един анализ за нуждите на туристите във Видин и Монтана и един в окръг Долж. Установи се, че за тях най-важното е местата да са достъпни, предвид физическото им състояние. Също така ценовите оферти са изключително важни. Предпочитат повече да съчетаят разходката с почивка и най-вече да има интересни и иновативни дестинации. По-дългите преходи, стълби и баири не е много подходящо за тях. Следващият продукт, който направихме е проучване за развитието на туризма за възрастни над 55 години."

Идентифицирани са културни и природни забележителности, които са подходящи за посещение от този тип възрастова група. Изготвени са три нови маршрута, за 40 човека е направен тур, като хората са оценили всяка една дестинация. На срещата между представители на читалищата от Видинско бе направена и видеовръзка с Цеца Кръстева- секретар на читалището в село Згориград, община Враца, която разказа за опита при посрещането на туристи:

"2005-2008 година най-силните години. Спечелили сме два проекта, с които сме си направили посетителски център. И го заредихме с изделия на местни майстори."

На изложение в София се запознали с представител на англо-американското училище:

"В разстояние на 10-12 години посрещаме техни групи. Те си плащат добре, това са деца на посланици, на чужденци, които работят в добре платени фирми. Всяка една от жените донасяше нещо нещо от вкъщи и правихме местни неща, които децата боготворят. Нашите мекици, баници палачинки, киселото ни мляко е нещо, което децата обожават. Непрекъснато внасяхме нови детайли."

Още по темите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10