Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Снимка: Радио ВИДИН

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи". Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня. Това стана ясно на проведена среща между представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и "Четири лапи". Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло, се казва в съобщението на Агенцията.

"От една страна ни притеснява това, че ликвидирането на заболявания и отстрела на дивеча ще стане единствено със заповед на министъра на земеделието и храните, ако бъде одобрен проектът, т.е. не се изискват никакви проби, не се изисква съмнение, не се изисква животните да са показали някаква симптоматика. Просто с една заповед по нечие нареждане може да бъде пристъпено към поголовно унищожаване на диви животни. И от друга страна това, което ни притеснява е, че ще се позволява на служители на министерство отбраната, на МВР, на министерство на земеделието и храните, на горските стопанства и т.н. да упражняват право на лов и то на този тип отстрел на животни, който ще бъде поголовен. Т.е. един вид ще пуснем полицията и армията да унищожават поголовно животни в горите, което лично за мен и по морални съображения, и по чисто исторически съображения е много притеснително. И на трето място, това, което е най- притеснително е, че когато тези служители на министерство на отбраната, на министерството на вътрешните работи и на  земеделското министерство и т.н. тръгнат по горите да унищожават животни те ще имат право да го правят по какъвто и да било начин. Т.е. с употреба на експлозиви, с употреба на отровни примамки, с употреба на капани, автоматично оръжие, електрошок. Което е, освен че е неморално, е изключително опасно", изрази позицията на фондация "Четири лапи" Явор Гечев.

И още от "Еко Свят"- във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на читалищата. Лазаринка Андреева- председател на фондация "Феникс 21 век" представи презентация за потребностите на туристите над 55 години: 

"Беше направен един анализ за нуждите на туристите във Видин и Монтана и един в окръг Долж. Установи се, че за тях най-важното е местата да са достъпни, предвид физическото им състояние. Също така ценовите оферти са изключително важни. Предпочитат повече да съчетаят разходката с почивка и най-вече да има интересни и иновативни дестинации. По-дългите преходи, стълби и баири не е много подходящо за тях. Следващият продукт, който направихме е проучване за развитието на туризма за възрастни над 55 години."

Идентифицирани са културни и природни забележителности, които са подходящи за посещение от този тип възрастова група. Изготвени са три нови маршрута, за 40 човека е направен тур, като хората са оценили всяка една дестинация. На срещата между представители на читалищата от Видинско бе направена и видеовръзка с Цеца Кръстева- секретар на читалището в село Згориград, община Враца, която разказа за опита при посрещането на туристи:

"2005-2008 година най-силните години. Спечелили сме два проекта, с които сме си направили посетителски център. И го заредихме с изделия на местни майстори."

На изложение в София се запознали с представител на англо-американското училище:

"В разстояние на 10-12 години посрещаме техни групи. Те си плащат добре, това са деца на посланици, на чужденци, които работят в добре платени фирми. Всяка една от жените донасяше нещо нещо от вкъщи и правихме местни неща, които децата боготворят. Нашите мекици, баници палачинки, киселото ни мляко е нещо, което децата обожават. Непрекъснато внасяхме нови детайли."

Още по темите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Общински съвет - Видин пак спориха за бъдещето на имота до съботния пазар

Започване на процедура за промяна на предназначението на имота , където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин . Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде..

публикувано на 18.03.24 в 17:14
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването...

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Полярни мнения за отпадането на таксите за студенти и докторанти

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши през миналата седмица Министерски съвет с предложените промени в Закона за висшето образование. Още когато в края на януари тази година от правителството за пръв път оповестиха намерението държавата да поема..

публикувано на 18.03.24 в 14:00

Кой е авторът - човек или изкуствен интелект?

Умеем ли да разпознаем дали един текст или изображение са създадени от човек, или от изкуствен интелект? Оказва се, че повечето хора не могат. Това поне показват резултатите от интересен експеримент, който проведе журналистът и създател на платформата "Дигитални истории" Георги Караманев.  Той публикува онлайн тест, предизвикващ хората..

публикувано на 18.03.24 в 13:30

Видински училища се включват в Световната седмица на парите

Световната седмица на парите започва от днес и ще продължи до 24 март. Мотото на инициативата тази година е "Планирай парите си, планирай бъдещето си". През изминалата година в Световната седмица на парите са се включили близо 50 хиляди деца, ученици и млади хора. Проявата се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за..

публикувано на 18.03.24 в 13:00

В „Музикална зона“ слушаме изпълнителите с най-странни навици и капризи

 И звездите са хора, и те си имат странности!  Кой не е чувал за разсеяния професор, който си събувал обувките, преди да влезе в трамвая. Или за Айнщайн, който за нищо на света не се разделял с любимия си пуловер - дори и когато се налагало да присъства на официални вечери. А що се отнася до звездите от световната поп сцена- и те са хора,..

публикувано на 18.03.24 в 09:00

"Неделник" от 17 март 2024 година

Пролетен "Неделник". Не го пропускайте. Нека да довършим разговара ми с Ралица Аврамова , която е един от най - новите членове на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти с център Враца. Тя се занимава с глиптика /изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни/. Представям ви и новата книга на писателят от..

публикувано на 17.03.24 в 14:01