Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Снимка: Радио ВИДИН

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи". Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня. Това стана ясно на проведена среща между представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и "Четири лапи". Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло, се казва в съобщението на Агенцията.

"От една страна ни притеснява това, че ликвидирането на заболявания и отстрела на дивеча ще стане единствено със заповед на министъра на земеделието и храните, ако бъде одобрен проектът, т.е. не се изискват никакви проби, не се изисква съмнение, не се изисква животните да са показали някаква симптоматика. Просто с една заповед по нечие нареждане може да бъде пристъпено към поголовно унищожаване на диви животни. И от друга страна това, което ни притеснява е, че ще се позволява на служители на министерство отбраната, на МВР, на министерство на земеделието и храните, на горските стопанства и т.н. да упражняват право на лов и то на този тип отстрел на животни, който ще бъде поголовен. Т.е. един вид ще пуснем полицията и армията да унищожават поголовно животни в горите, което лично за мен и по морални съображения, и по чисто исторически съображения е много притеснително. И на трето място, това, което е най- притеснително е, че когато тези служители на министерство на отбраната, на министерството на вътрешните работи и на  земеделското министерство и т.н. тръгнат по горите да унищожават животни те ще имат право да го правят по какъвто и да било начин. Т.е. с употреба на експлозиви, с употреба на отровни примамки, с употреба на капани, автоматично оръжие, електрошок. Което е, освен че е неморално, е изключително опасно", изрази позицията на фондация "Четири лапи" Явор Гечев.

И още от "Еко Свят"- във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на читалищата. Лазаринка Андреева- председател на фондация "Феникс 21 век" представи презентация за потребностите на туристите над 55 години: 

"Беше направен един анализ за нуждите на туристите във Видин и Монтана и един в окръг Долж. Установи се, че за тях най-важното е местата да са достъпни, предвид физическото им състояние. Също така ценовите оферти са изключително важни. Предпочитат повече да съчетаят разходката с почивка и най-вече да има интересни и иновативни дестинации. По-дългите преходи, стълби и баири не е много подходящо за тях. Следващият продукт, който направихме е проучване за развитието на туризма за възрастни над 55 години."

Идентифицирани са културни и природни забележителности, които са подходящи за посещение от този тип възрастова група. Изготвени са три нови маршрута, за 40 човека е направен тур, като хората са оценили всяка една дестинация. На срещата между представители на читалищата от Видинско бе направена и видеовръзка с Цеца Кръстева- секретар на читалището в село Згориград, община Враца, която разказа за опита при посрещането на туристи:

"2005-2008 година най-силните години. Спечелили сме два проекта, с които сме си направили посетителски център. И го заредихме с изделия на местни майстори."

На изложение в София се запознали с представител на англо-американското училище:

"В разстояние на 10-12 години посрещаме техни групи. Те си плащат добре, това са деца на посланици, на чужденци, които работят в добре платени фирми. Всяка една от жените донасяше нещо нещо от вкъщи и правихме местни неща, които децата боготворят. Нашите мекици, баници палачинки, киселото ни мляко е нещо, което децата обожават. Непрекъснато внасяхме нови детайли."

Още по темите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фондация "Подкрепа за реализация" посрещна младежи от Сърбия, Северна Македония и Хърватия

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец март.  Във фондацията посрещнаха партньори от Северна Македония, Сърбия и Хърватия, с които работят по съвместна инициатива "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по програма "Еразъм +". Част от подготовката за събитието беше работилница, която..

публикувано на 29.03.24 в 16:34

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35