Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков. 

Равносметката за изминалата една година управление 

"Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани. Това, което мога да кажа, че годината беше изключително напрегната и тежка, както заради КОВИД - ситуацията, така и заради вътрешнополитическите напрежения, които имаме последните три месеца... Какво успяхме да направим - доста неща, приключихме с почти всички големи проекти като площада, двете училища, театъра... Другото мащабно е - успяхме да подготвим доста проекти, които ще стартират  ноември, декември, до средата на януари трябва да сме ги подготвили - нови 13 блока, реновиране на сградата на Общината, социални жилища, продължаване на площада до Младежкия дом... Подписах протоколите за избор на екипа, който ще прави Синагогата.....И най-важното е, че Общината започна да се разделя с всички фирми, с които- доста пари е коствало на общината да поддържаме нашето озеленяване... Сега тече процедура за избор на изпълнител за доставка на машини и съоръжения, с които да си почистваме града... Имаме над 12 млн. лв. несъбрани задължения от физически и юридически лица... В момента върви одита на Сметната палата, резултатите ще излязат през януари и те ще бъдат официално качени на сайта на Общината... Най-важното, което се случи, изградихме нов отдел по "Бюджет и финанси" със заместник - кмет и това даде сериозни резултати... Имахме над 2 млн 700 хил лв неразплатени задължения към фирми, които сме ги изчистили."


Инвестиции и нови работни места  

"Това е най-важната тема, по която общинската администрация работи. ....Вчера имах среща с представител на чешка фирма, която произвежда електро автобуси, във връзка с транспортните услуги в общината, да станем по-модерна и чиста община. Има интереси от чешката държава за инвестиция към Видин, но не искам да влизам в подробности, защото докато не видим реално инвеститор, общината е единствено партньор и помага.  На всички казвам: "От страна на общината има нулево ниво на корупция,  ще помагаме с цел да дойдат и да разкрият работни места. Но виждате ситуацията с КОВИД-19 ...."


Озеленяването, чистотата, поддържането на зелените площи, отсичането на дървета 

"На нас ни отне една година, след като се разделихме с фирмата по озеленяване, и ни струваше над 200 000 лв. неустойки, да изчистим бурените от табела до табела. В момента подготвяме цялостен проект не само за Крайдунавския парк, и за "Рова", и за "Владикина бахча" за капково напояване, но няма как да стане изведнъж. Тази година капиталовите ни средства не бяха кой знае колко - около 400 000 лв. В момента общината е задлъжняла с над 10 милиона лева, в момента водим дела във Виена.... И стигаме до чинарите, това, което искам да кажа на всички граждани, е следното - няма как да бъде отрязано и едно дърво без ландшафтния архитект, без да има преписка, без да има заповед за премахване на това дърво, вероятно има сигнали и от граждани.  За да отрежем едно дърво, значи то е обследвано и съответно е взето такова решение, и аз ги подписвам тези заповеди  ...Виждате градската градина, тя не беше почиствана и поддържана, това беше огромен труд за няколко месеца..."


Инфраструктурата в града и селата от общината 

"Защо не сме асфалтирали толкова много улици - навсякъде има нужда от финансиране. В момента сме подали за над 5 млн 600 хил лв искане към МФ за пътна инфраструктура на общината. ...В момента имаме проектна готовност да оправим почти всички улици, които в миналото са били заложени..."Състоянието на болницата във Видин  

"Водим много разговори в много посоки с цел да привлечем лекари от Видин, които биха се върнали тук да работят. Има такава наченка, една наша съгражданка- лекар АГО, която работи в Кувейт, ще се върне и мъжът й също, той е детски лекар. Чакаме, по думите на д-р Найденова,  лекари от страната, които проявяват интерес да дойдат  да работят в неврологията. Община Видин, с решение на ОБС - Видин прие решение, абсолютно безвъзмездно ще им дава жилища, вклелно да плаща тока и водата. Водя разговори за възстановяване на урологията ... Идеята ми е да направим зелена карта и да каним хора, специалисти от Третия свят, от Бесарабия, от Банат, да идват да работят..."

Културният живот и паметниците на културата

"До края на годината Общинският съвет трябва да гласува създаването на Общински културен институт, който да обедини  Духовия оркестър, Ансамбъл "Дунав", всички читалища, за да може да кандидатства по проекти на ЕС и да се развива културата. Фолклорният фестивал, който мина, показа че има интерес към такъв вид културно събитие и може да стане традиционен... Община Видин ще заложи в следващия бюджет средства за археологически  разкопки. Изпратено е писмо до Министерство на културата, в което се настоява Видин да стане един от защитените градове на ЮНЕСКО, заради неговата трипластова история... Направихме заснемане под Синагогата, там е старата римска баня, но първо ще се възстанови Синагогата и след това ще започне разкопаване, за да се види на колко метра са старините и вече ще чакаме подходящ момент за стартиране на тези разкопки ...."


Ситуацията с коронавируса

"Все още министерството на здравеопазването се бави със създаването на КОВИД - лаборатория във видинската болница. Не е важна бройката на носителите и позитивните, а е важна бройката на болните... Да се спазват три правила: къпете се редовно, мийте си ръцете, стойте на разстояние... Смятам, че маските са вредни, те не са медицинските маски, които ползват лекарите, защото не са направени от материали, от каквито са медицинските маски..."

За Димитровден кметът на община Видин пожела на своите съграждани: "Дай Боже Свети Димитър да ни закриля всички ни и да оцелеем в тези тежки времена. Пазете се, скъпи съграждани и желая много здраве!"  


Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Чуйте и какво отговори Цветан Ценков на слушателски въпроси- за синята зона, газифицирането на Видин, санирането, уличните ремонти, прозрачността на Общината. 


Вижте още

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27