Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

Снимка: Радио Видин

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция продължи и занапред, но къде всъщност се крие причината за този малък брой случай? Потърсихме за коментар директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Венцислав Владински. Дисциплинирани ли са, според него видинчани в битката с COVID-19?

"Дисциплинирани е малко трудно да се каже- то така е и в цялата ни държава. По принцип контролът е засилен за спазването на противоепидемичните мерки. Правим всичко възможно с колегите от всички други институции да ограничим вноса на вируса отвън ... Извършваме проверки и има написани актове, но не това е целта ни. Целта е хората да се научат да спазват тези противоепидемични мерки."- каза д-р Венцислав Владински.

Темата коментира и д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение към видинската многопрофилна болница. 

"Раздвоен съм в мнението си. Бях на пазара в съботния ден, голяма част от хората бяха с маски, а единици бяха тези без маски, което ми направи силно впечатление. От друга страна цифрите, които се подават в Националния оперативен щаб мисля, че не са коректни, защото в разговори с джипита, те твърдят, че градът е пламнал буквално."- каза д-р Вилхелм Елисеев.

Спазват ли видинчани заповедите за носене на маски и други предпазни средства и как си обясняват ниския брой заразени с COVID-19- това ги попитахме в анкета:

"Не ми изглеждат дисциплинирани, имайки предвид, че докато стигнах дотук вървях около 10 минути и срещнах само няколко човека с маски. От друга страна мисля, че се правят по- малко тестове ... Аз мисля, че тия тестове са малко преувеличени."- коментираха видинчани.

Тестват ли се достатъчно видинчани и реални ли са цифрите, които характеризират епидемиологичната обстановка в региона- това попитахме д-р Венцислав Владински, директор на Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Това, че при нас са по- малко положителните, това не значи, че ние не изпращаме проби в София за изследване- напротив. Има дни, когато в Националната референтна лаборатория, ние имаме най- много проби от другите градове, въпреки, че те са с повече положителни случаи."- поясни д-р Венцислав Владински.
Вижте още

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45