Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Снимка: Радио Видин


Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години, обясни координаторът на кампанията за региона на Монтана д-р Пепина Владимирова:

"Броят на силанизираните деца нараства, като с колегите, разбира се, много сериозно работим по този въпрос. Срокът на кампанията е краят на месец ноември. Дотогава всички деца на възраст между 5 и 8 години могат да бъдат включени в програмата. Всеки родител, който има такова дете, подписвайки декларация и информирано съгласие, може да включи детето си в кампанията. При някои деца на 5-годишна възраст все още не се наблюдава пробивът на постоянните първи кътници. Разбира се, ако е пробило дори едно зъбче, то може да бъде силанизирано тази година, при следващата такава кампания могат да бъдат силанизирани и останалите зъбки, които пробиват."

Предназначението на силантите е да защитят зъбите от образуването на кариеси, припомни д-р Владимирова:

"Силантите представляват дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и фисури, вследствие на което те образуват тънък, гладък и твърд защитен слой и този слой представлява защитната бариера между зъба и микроорганизмите в зъбната плака. Ефективността от поставянето на силантите е 100%, това доказват проучвания." 

Расте интересът към силанизирането на детските зъби в област Монтана, обясни още лекарят по дентална медицина:

"Родителите най-често се интересуват дали е възможно, след като детето навърши 9 години силантът да бъде поставен отново. Все повече родители проявяват интерес, отделно преподаватели в училища и детски градини са наш основен помощ програмата да достигне до повече родители. Друг често задават въпрос е дали не могат да бъдат силанизирани всички постоянни зъби на децата. На практика това не е възможно, защото силантите са специално разработени за профилактика на кариес на дъвкателните зъби. Те са течни, вследствие на което лесно навлизат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби и това прави невъзможно тяхното задържане върху гладките и странични повърхности на зъбите."

Деца, които са участвали в програмата преди няколко години, отново могат да се включат при изтирване на силанта или при настъпили нарушения по него, обясни д-р Пепина Владимирова.
Вижте още

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45