Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Снимка: Радио Видин


Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години, обясни координаторът на кампанията за региона на Монтана д-р Пепина Владимирова:

"Броят на силанизираните деца нараства, като с колегите, разбира се, много сериозно работим по този въпрос. Срокът на кампанията е краят на месец ноември. Дотогава всички деца на възраст между 5 и 8 години могат да бъдат включени в програмата. Всеки родител, който има такова дете, подписвайки декларация и информирано съгласие, може да включи детето си в кампанията. При някои деца на 5-годишна възраст все още не се наблюдава пробивът на постоянните първи кътници. Разбира се, ако е пробило дори едно зъбче, то може да бъде силанизирано тази година, при следващата такава кампания могат да бъдат силанизирани и останалите зъбки, които пробиват."

Предназначението на силантите е да защитят зъбите от образуването на кариеси, припомни д-р Владимирова:

"Силантите представляват дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и фисури, вследствие на което те образуват тънък, гладък и твърд защитен слой и този слой представлява защитната бариера между зъба и микроорганизмите в зъбната плака. Ефективността от поставянето на силантите е 100%, това доказват проучвания." 

Расте интересът към силанизирането на детските зъби в област Монтана, обясни още лекарят по дентална медицина:

"Родителите най-често се интересуват дали е възможно, след като детето навърши 9 години силантът да бъде поставен отново. Все повече родители проявяват интерес, отделно преподаватели в училища и детски градини са наш основен помощ програмата да достигне до повече родители. Друг често задават въпрос е дали не могат да бъдат силанизирани всички постоянни зъби на децата. На практика това не е възможно, защото силантите са специално разработени за профилактика на кариес на дъвкателните зъби. Те са течни, вследствие на което лесно навлизат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби и това прави невъзможно тяхното задържане върху гладките и странични повърхности на зъбите."

Деца, които са участвали в програмата преди няколко години, отново могат да се включат при изтирване на силанта или при настъпили нарушения по него, обясни д-р Пепина Владимирова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00