Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

5
Снимка: Радио Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден. 

"За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да преобразяваме своя град – с много обич и вяра“ – каза кметът Цветан Ценков.


Днешният ден е празничен и радостен за църквата повече от 1 700 години, отбеляза в словото си на тържественото заседание Видинският митрополит Даниил.


"Днешният празник ни учи, че успехът в нашия живот се измерва не само с материални ценности. Успехът в нашия живот се измерва с това, до колко съответства нашият духовен облик, нашият характер, нашият нрав на характера, на нрава, на образа  на нашия първообраз Бога."


По традиция на празника за заслуги към развитието на града беше връчено званието "Почетен гражданин на община Видин".


Посмъртно с отличието е удостоен митрополит Кирил Видински, радетел за възраждането на Българската православна църква и Видинския край. С решение на Общинския съвет званието е присъдено също на д-р Тодор Вълов, на етнографа Нинко Заяков и винопроизводителя Ивайло Йотов.


"Видях много потенциални възможности, които има този край и този град", каза при връчването на почетното звание Ивайло Йотов.


Специалистът "Уши, нос, гърло" доктор Тодор Вълов обяви, че приема почетното отличие като признание за труда на всички лекари, работещи в града и най-вече в болницата във Видин. 


"Видин е бил царствен не само по времето, когато възниква Бонония", отбеляза етнографът Нинко Заяков и припомни факти от историята на града.


На тържественото заседание присъстваха народни представители, областният управител на Видин Момчил Станков, кметове на общини,  районният мюфтия Неджати Али, представители на държавни и културни институции, председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и  дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на Община Калафат Дору Митулецу и кметът на община Четате Марин Дуцъ.

Поздравителен адрес за празника на града е изпратен от президента Румен Радев.

Галерия

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34