Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да се преборят със стреса българските учители

4
Снимка: архив
Близо 80% от учителите разпознават наченки в себе си на симптомите на прегаряне- бърнаут, показва анализ, представен от Синдикат "Образование". 
 
Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства. Очакванията на Синдиката са тревожни- учителите са натоварени с огромен брой замествания, дежурства и допълнителни ковид-дейности, като това натоварване скоро ще прехвърли критичните нива на бърнаут.


Според Красимира Иванова, начален учител  в ОУ "Любен Каравелов" Видин стресът определено съществува в учителската професия: 
"Обичта към професията и децата ми помага да преодолявам стреса. Последната година беше много стресова. ...Би трябвало да бъдем втора категория труд и трудът ни заслужава да бъде оценен..."

За да се справят с бърнаут ефекта при учителите, е необходимо да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст, както и минаването им към втора категория труд - се казва в доклада на Синдикат "Образование". Това са само пожелания, като всяка година се увеличават часовете по всички предмети - смятат Иван Станев и Мариета Тошева-  начални учители от ОУ "П.Р.Славейков" Видин:


"Работим и и по 12 часа като се включи и онлайн... Въпросът е да се помисли за редуциране на часовете на по-възрастните колеги, но това е в сферата на пожеланията. Не се надяваме това да се осъществи... Децата стават всяка година по-нервни, това го предават на родителите и те скачат върху нас.. Има електронна бумащина, психологически много сме натоварени.."

В представителното изследване  на Пловдивския университет доминират познатите стресогенни фактори като
прекомерната бумащина, кратки срокове, много документация, несвойствени роли, родителският натиск и напрегната работна атмосфера/ липса на подкрепа от страна на ръководство, внезапни проверки/ - обяснява Юлиян Петров, председател на Синдикат Образование "Подкрепа":


"Първо, учителят никога не е бил втора категория труд, но се е пенсионирал по-рано като втора категория труд. В момента също има подобна хипотеза - може да се пенсионира по-рано 3 години, но това лишава учителя от добавката, която би имал пожизнено. Това е несправедливо и ще започнем такава кампания - да получава част от добавката....  Сега желанието за ранно пенсиониране ще бъде по желание на самия педагогически специалист, а не от неговия работодател. Това е стъпка в посока справедливост към учителите. В момента се наблюдава по-скоро как се натоварват учителите, вместо да се разтоварват. Да е осезателно разтоварен след 50 години. Стресът на българския учител е национален проблем." 


Стресът е голям в работата на учителя, има и прегаряне, което отчитат колегите в по-напреднала възраст - казва Красимира Панова- начален учител в ОУ "Любен Каравелов" Видин: 


"Стресът е свързан с непрекъснато попълване на всякакви видове документации. Другото стресиращо - има непрекъснати изисквания от министерството, директорите,  родителите. Преодолявам стреса като чета книги, или си почивам, но нямам свободно време. За това трябва да се погрижат хората от министерството и да вземат съответните мерки..."
 

Справянето със стреса става на две нива- първото са личностните умения, техники за разтоварване от напрежението  и второто  - превенция на професионалните заболявания на учителя чрез Националната програмата за рехабилитация на педагогическите специалисти.


В ситуацията на световна пандемия прегарянето на учителите е скочило драстично нагоре от нивата в началото на годината, нива, които бяха обект на научното изследване и дискусиите. Затова Синдикат "Образование" ще инициира европейско изследване за техностреса и прегарянето на педагогическите специалисти при работа в електронна среда от разстояние.
Галерия

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34