Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Затягат противоепидемичните мерки във Видин (ВИДЕО)

Снимка: Радио ВИДИН

41 са активните случаи на коноравирус в момента в област Видин, но регионът е в зелената зона за разпространението на COVID-19, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция Венцислав Владински:

"Към днешен ден общо положителните случаи в област Видин са 317, 119 от тях са били хоспитализирани, това са 37,5%. 253 са излекуваните, имаме 23 починали. В момента 41 са активните, като 6 от тях са на болнично лечение, а останалите 35 са на домашно лечение. Все още сме в зелената зона."


Част от ръководството на Община Видин е под карантина. Днес са направени PCR-тестове на контактните с кмета на съседния град Дунавци Димчо Скорчев, който е положителен за коронавирус.

"Наскоро се проведе велопоход от Дунавци до Божурица. Там има лице, което е положително, то и неговото семейство са под карантина. Също така и тези, които са имали контакт от велопохода с него също са поставени под карантина", допълни д-р Владински.


Резултатите от PCR-тестовете ще са ясни утре. Общо четири паралеки в училищата "Иван Вазов" и "Йордан Радичков" и една група в детска градина "Желязко Попниколов" във Видин също са поставени под карантина заради учителки с положителен PCR-тест. След снощната заповед на здравния министър, в община Видин се предприемат допълнителни противоепидемични мерки, каза зам.-кметът Борислава Борисова:

"Създаден е пропускателен режим в отдел "Местни данъци и такси“ и Центъра за услуги и информация на граждани, следи се за спазване на дистанция, като не се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м, поставени са дезинфектанти. Директорите на училищата, детските градини и детската ясла също са взели необходимите мерки. Други критични места са двата пазара във Видин– централния и този до градския стадион. Създава се организация за еднопосочно движение и осъществяване на контрол. Призовавам всички жители да спазват противоепидемичните мерки, да не подценяват ситуацията. Много е важно да запазят тяхното здраве и здравето на техните близки.“

Ще бъде засилен контролът за спазване на здравните разпоредби, категоричен е д-р Владински:

"Дискотеките няма да работят, от РЗИ ще бъдат връчени предписания на заведенията за обществено хранене за спазване на мерките– носенето на маски от персонала, осигуряването на дезинфектанти и спазване на разстояние от 1,5 м между столовете на отделните маси. Предвижда се извършването на вечерни проверки и ако се установи, че предписанията не се спазват, ще се премине към затваряне на заведенията нарушители."

Областният управител Момчил Станков призова за дисциплина и по-голяма отговорност.


Вижте още

Нови 115 с COVID-19 в Северозапада

18 са новите случаи на COVID-19 в област Видин, в област Враца са 55, за област Монтана новорегистрираните с коронавирус са 42. 3 138 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. От направените 8 478 PCR теста 37% са положителни. Излекувани са 2 206 души, 159 са..

публикувано на 03.12.20 в 08:22

Снимката на 2 декември 2020 година

Ледената  пързалка  възобновява дейността си. Това става от днес – 2 декември, като решението е на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, съобщават от Община Видин. Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин.  От днес сдружение "Северозапазване" от Кула стартира кампанията..

публикувано на 02.12.20 в 18:20

Кампания събира средства за ремонт на театралния салон в Търнак

Народно читалище "Васил Левски 1899" от белослатинското село Търнак се включи в инициативата "Щедрият Вторник 2020" с дарителска кампания за ремонт на покрива и тавана на театралния салон . Кампанията ще продължи до края на месеца, обясни председателят на читалището Виолета Кръстева: "Нашето читалище кандидатства към акселератора "Щедрият..

публикувано на 02.12.20 в 16:33

Метеоролог: Без сняг ще изпратим 2020 година

Без сняг ще изпратим настоящата година. По Коледа също не се очаква да има снежинки. За Никулден ще бъде слънчево и топло.  Средната месечна температура за равнинната част на област Монтана през декември ще е между 0 и 1 градуса, а за планинската от минус 8 до минус 3, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологична обсерватория в..

публикувано на 02.12.20 в 16:06

82 са новите случаи на коронавирус във Врачанско

Три жени, заразени с коронавирус, са починали във Врачанско през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция . Става въпрос за 78-годишна врачанка, която е загубила битката за живота си в МБАЛ "Христо Ботев", в МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Козлодуй" е издъхнала 85-годишна жена от Мизия, а 73-годишна жена от Малорад е починала в..

публикувано на 02.12.20 в 15:41

Разширяват базата на училище "Иван Вазов" във Видин

Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин. Това ще позволи на най-голямото основно училище в града да премине към едносменен режим на обучение.   Проектното предложение на Общината е одобрено по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване,..

публикувано на 02.12.20 в 15:35

Видинска детска градина спечели конкурс за здравословно хранене

Видинската детска градина "Зорница" спечели първа награда в конкурс, организиран по национална детска програма за балансирано хранене. Програмата "Нестле за по-здрави деца" премина в 6 модула, свързани със здравословното хранене, обясни директорът на детското заведение Светлана Петкова: "Първият модул беше "Хапвай питателна и разнообразна..

публикувано на 02.12.20 в 13:37