Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на село Ракево: "Денононщно работя за селото и за хората"

4
село Ракево
Снимка: РБ Монтана


В "Посоките на делника" се отправяме към село Ракево. Намира се на  5 км северозападно от общинския център Криводол, 26 км северозападно от Враца. Жителите в момента наброяват 650.

В миналото добре развити били животновъдство, земеделие и селско стопанство. Днес земята обработват големи арендатори като се отглежда основно слънчоглед, жито, ечемик, царевица.

Ракьово село- така го наричат жителите на околните села, е пряк наследник на средновековното селище в местността Рушки трап и Манастира. Село Ракьово е записано в османски документ от 1639 г. Местило се е на много места, докато се установи на днешното си място. Останки от средновековно селище и неговия некропол са разкрити в местността под Рушки трап. Намерените в гробовете накити и други предмети датират от периода IX-XIV в. В центъра на селото има паметник на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война. Има и паметник на загинал съветски офицер – Андрей Захарович. Близо до селото се намира историческата местност "Томин мост", свързана със Септемврийското въстание – 1923 г. В същата местност има и изграден Мемориален комплекс.


През 1908 е завършено строителството на ж.п. линия Мездра - Видин и гара Ракьово, и тук минава първият влак от Мездра за Видин. Гарата оживява селото и така се създава новият квартал край гарата. През 1932 г. е построен водопровод, а през 1947 г. се построява с доброволен труд сградата на жп гарата. Селото е електрифицирано през 1948 г.

В Ракево са работили цех за плетиво, дърводелски цех, фурна за хляб, имало е находища за хума. Днес в селото функционира мандра за производство на сирене и кашкавал. От три години съществува и цех за производство на шоколадови изделия.

Малин Димитров Тончев е кмет вече трети мандат, той е от родом от селото и като основна задача си поставя работата в името на хората и тяхното благополучие.

"Денононщно работя за селото и за хората. На разположение съм на хората от селото... Асфалтирал съм 5 км, ремонт на черквата, нова спортна площадка... Належащо е да се асфалтират още 2-3 улици, а за другото - аз се грижа... Това е моето задължение към хората... Хората са заети в цех за вафли, мандра имаме, трима арендатори, които дават работа, две кравеферми и другите хора работят в Мездра, Враца. Пътуват сутрин, вечер се прибират, има и в чужбина. "

В Ракево живеят 650 жители, населението е застаряващо и затова се работи в тази посока - да се помага на възрастните хора.  

За поддържането на чистотата и озеленяването в Ракево работят хора, които са назначени по различни програми, свързани с озеленяването, хигиената и охраната на населеното място. 

"Имаме хора по програми, отработващи, двама- трима по програми за заетостта, около 10 човека са на социално подпомагане, те са 14 дена на 4 часа, очакваме нови програми до нова година. Имаме 10-15 лични асистенти....Получихме хранителни пакети от БЧК, 97 човека ще получат тези помощи...Трудно се поддържа гробищния ни парк. Свързано е поддържането със средства и съм говорил с арендаторите за подпомагане, за да можем да наемем фирма да почистим гробището и да го заградим с ограда.

В село Ракево от началото на месец март до сега е имало 10 души с положителни проби за коронавирус... В момента затворихме детската градина и училището, защото има учителка с положителни проби. 4 човека имат положителни проби в селото сега и ги обслужваме, аз се грижа за тях,"- казва Малин Тончев.
 

ОУ "Васил Левски" село Ракево е основен образователен център, в който учат 79 деца в пет паралелки. Има ученици, които пътуват от седем съседни села. Училището работи и по проекти, в които децата се включват в различни форми на художествена самодейност - казва Маргарита Александрова, временно изпълняващ длъжността директор:

"Имаме обедно хранене, закуска получават малките, екипът ни е малък, 12 учители с мен, и всеки се старае да даде всичко от себе си, за да запазим училището, защото едно населено място без училище няма как да съществува добре... Продължаваме със стъклопис и футбол... За КОВИД -  притеснително ни е, взимаме всички средства предпазни..."

Иванка Атанасова е секретар и библиотекар на читалище "Светлина 1928", което е духовен и културен  център. В библиотеката има 6 500 книги:

"Работим с най-малките деца в градината, с учениците, възрастните хора четат, имаме певческа група и пеем народни песни, възпроизвеждаме обичаи...Това лято бяхме повече навън.."...

Дългогодишна певица в певческата група към читалището е баба Рилка, тя е родена през 1944 година, активна самодейка е и пее, откакто се помни.


Василка Трифонова, председател на читалището, също се включва в певческата група, харесват й старите носии от раклата на баба, но е горда от новите, които са ушити за певческата група и с които се представят на фолклорни празници и фестивали:

"Опитваме се в тая криза нещо да създадем, събираме се, на общинските прегледи винаги сме на първите места... Пеем много песни, пресъздаваме обичаи... Спокойно се живее, имаме необходимост да се направи ремонт на читалището и билиотеката."
 


Още за живота в Ракево чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Как кризата с COVID-19 се отрази върху финансовото ни състояние?

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с COVID-19 , стана ясно от проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент. Други 26 % от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12