Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Златото от римския мост край Градец донесло нещастия

3
Снимка: Радио ВИДИН


Имало едно време един страшен змей, който пазел несметно богатство, заровено в местността Кипичево. Така започва разказа си председателят на НЧ "Просвета" във видинското село Градец, Пролет Борисова. Местността се намира между селата Градец и Каленик- минава се през река Тополовец, през стар римски мост. 

"Историята я знам не от легенда, а от един местен гърчанин...Неговият дядо видял част от змея...В местността Кипичево, в землището на село Градец, има неголямо блато, обрасло с тръстика. Близо до него имало малък мост. На един празник на село Каленик имало разбойническа банда с главатар Солак. Разбойниците яли и пили до пресита, а после пели и играли. Техният главатар също се веселил и постоянно потупвал с крак на едно и също място на моста... Преданието казва ,че един от хората забелязал това, върнал се по-късно на същото място, разкопал го и намерил пари.....Но някои мислят, че истината е съвсем друга."

Историята говори за двама братя, които по пътя за нивата си минали по моста. По-големият брат видял, че нещо блести,  слязъл и видял жълтица, но казал, че видял главата на змея, чийто люспи блестяли. По-късно се върнал и взел златото.  Но не дал нищо на брат си. 


"Големият брат купил много ниви, гори, ливади, земя, оженил се, родили му се деца, но умрял в разцвета на живота си. Сполетяло го тежкото проклятие на краденото злато. Малкият брат живял до дълбока старост, но без имане. "
 

В преданията се казва че златото и имането са прокълнати и носят нещастие на хората, които ги взимат. Ако човек не е имал доблестта да направи дарение, да съгради нещо в полза на хората, бил проклет и е пренасял проклятието в семейството си.
А хората, които благородно са дарявали и съграждали за обществото, остават в паметта и спомените на обществото като достойни хора.


Легендата е  пресъздадена в книгата на Ваньо Тодоров "Грачански предания и легенди"
 


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38

Българщина и красота по време на пандемия

Само за 9 месеца 86-годишната Величка Каменова от чипровското село Горна Ковачица успя да ушие огромно по своите размери пано, изобразяващо картата на България в шевици . На етнографската карта са избродирани 144 шевици от различните краища на България.  Започва паното на 3 март, малко преди да бъде обявено извънредно положение, а главен..

публикувано на 25.11.20 в 09:00

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42