Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Мездра връчи плакети на културни дейци

3
Снимка: Община Мездра

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Община Мездра връчи възпоменателни плакети за принос в развитието на читалищната дейност в общината на четирима дългогодишни читалищни работници. 

Това са библиотекарите Милка Пухалска от НЧ „Просвета 1897“ - село Долна Кремена, Мариана Димитрова от НЧ „Наука 1919“ - село Лик, Лиляна Лещарска от НЧ „Просвета 1928“ - село Царевец и Гергина Георгиева от НЧ „Христо Ботев 1927“ - село Елисейна.


Специално отличие за принос в развитието на културата в община Мездра и по повод неговата 70-годишнина получи Петко Котларски - дългогодишен главен експерт "Култура" в Общинската администрация.

Отличията връчи кметът на Мездра Иван Аспарухов.

"В извънредната обстановка, в която се намираме в момента, е особено важно да отдадем почит на нашите съвременни будители. На тези, които с поведението си, с работата си, с усилията си за съхраняване на българщината, са достойни и заслужават да бъдат отличени...", каза по време на церемонията Аспарухов.

Кметът честити празника на своите съграждани:


"Използвам повода, за да поздравя в аванс с предстоящия празник всички хора от община Мездра, които творят в сферата на културата, на образованието, на изкуството, ако щете - и на спорта. Всички, които са свързани по някакъв начин с Духа. Защото, в крайна сметка, Духът е този, който ще създаде материалното, ще създаде благополучието, както на местната общност, така и на държавата като цяло. Бъдете честити!“


Галерия

Вижте още

Изложба с дрехи от 60-те подредиха в читалището на Долна Кремена

В условията на пандемия, читалището в мездренското село Долна Кремена не спира да работи и търси начин да покани хората. Изложба на тема "Мода" връща посетителите в 60-те години на миналия век, казва библиотекарят Милка Милева: "Във времето на пандемия ни се иска да не затваряме вратите на читалището. Спазваме всички изисквания. Редовните..

обновено на 27.11.20 в 10:57

14 нови случая на коронавирус в област Видин

По данни на РЗИ – Видин, за изминалото денонощие има регистрирани 14 лица с положителни проби за коронавирус в област Видин – 8 жени и 6 мъже. Разпределението им по общини е както следва: Брегово – 1; Видин – 6; Кула – 2; Ружинци – 2; Ново село – 1; Чупрене -2. От тях 10 са изследвани в частни лаборатории, 2 са потърсили лекарска помощ със..

публикувано на 27.11.20 в 10:15

Снимката на 26 ноември 2020 година

Ледената пързалка във Видин преустановява работа от 28 ноември до 21 декември. Това става след решение на Областния щаб във Видин, с оглед заповедта на здравния министър от 25.11.2020 г., с която се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. Централният общински пазар във Видин остава отворен, като се спазват въведените досега..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

Окръжна прокуратура Монтана дава на съд двама за злоупотреба с евросубсидии

Двама обвиняеми за незаконно получаване на средства от еврофондове са предадени на съд с акт на Окръжна прокуратура - Монтана.  Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Т. и Г.Л. за извършено от тях престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК – предоставяне на неверни..

публикувано на 26.11.20 в 17:25

Ледената пързалка във Видин затваря до 21 декември

Ледената пързалка във Видин преустановява работа от 28 ноември до 21 декември . Това става след решение на Областния щаб във Видин, с оглед заповедта на здравния министър от 25.11.2020 г., с която се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. Те влизат в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г. и ще продължат до 21.12.2020 г. В същото време се..

публикувано на 26.11.20 в 16:37

Система за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха ще има в Монтана

2 4  решения  взеха на днешната си сесия общинските съветници в Монтана , съобщават от пресслужбата на общината. Сред най-важните от тях е одобреното предложение за изграждане и поддържане на системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха . Съветниците гласуваха при превишаване в три поредни дни на нивата на фини прахови частици..

публикувано на 26.11.20 в 15:35

Остава висок броя на новозаразените с COVID-19 във Врачанско

Невръстно бебе с COVID е било прието за лечение във врачанската болница , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Сред новите случаи на заразени с коронавирус има 5-има от детски и ученически колективи от Роман и Враца . Здравните власти са взели нови 69 проби за вируса по бързи известия на лични лекари, като към момента се чакат..

публикувано на 26.11.20 в 15:02