Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешната помощ във Видинско - нови технологии и стари кадри

Снимка: Радио ВИДИН


Нова система скъсява с 5 до 10 минути времето за известяване и реакция на спешните екипи във Видинска област. Подаването на сигнала става автоматично към съответния филиал и така медиците могат да реагират много по-бързо, обясни началникът на Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов:

"Сигналът, когато се получи на 112, той се предава след това към Центъра за спешна помощ, нашата Регионална координационна централа, но едновременно отива и по самите филиали, тоест избягва се приемането в нашата координационна централа, записване, след това предаване. Тоест прехвърлянето става автоматично и колегите от филиалите реагират много по-бързо. Също така чакаме всеки момент да се включи една специална система, да има лаптоп в самите линейки, откъдето да се подава информацията по-най-бързия начин. Очакваме до края на годината и това да стане. Колегите сами си приключват мисиите, всеки филиал има компютри, в които те описват случая и го предават директно. По този начин от министерството и от всички структури може да бъде наблюдавано онлайн всяко едно движение на екипите, диагнозите, движение на медикаменти, въобще всичко е автоматизирано." 

8 нови линейки са получили спешните екипи във Видинска област. Три от тях са във Видин, една от които е високопроходима. Филиалите в Кула и Белоградчик също разполагат с такива линейки, които могат да се използват при необходимост. Проблем остават пътищата в региона, както и възрастта на работещите в системата на спешната помощ, каза д-р Виденов:

"Може би около 50% от персонала е в предпенсионна и след пенсионна възраст. След 5 до 10 години не знам с кой ще работим, ако не дойдат нови колеги. Има интерес за работа, обаче за последните 10 години една единствена млада колежка е дошла, иначе други няма, старият персонал работи, който е бил и преди." 

Не всички успяват да се справят с навлизащите нови технологии и най-възрастните напускат, обясни още д-р Виденов:

"Имаше възрастни фелдшери, на 70 години, някои напуснаха, защото не можеха да се оправят с компютрите и всички тези задачи. Лошото е, че няма кой да ги замени. До 2-3 години се очаква да започнат новите асистент-лекари и парамедици да излязат и може би тогава нещата ще се пооправят, въпреки че ми се струва, че едва ли ще дойдат във Видин, а няма да отидат в по-големите населени места. Заплащането е едно и също почти навсякъде в нашата система. Може би има малки разлики в София, Пловдив и Варна, защото те там са и по-натоварени. Но по принцип заплатите са добри, работата е много и е отговорна, особено в тази ситуация с COVID- 19, защото всеки един случай, а в последно време има доста съмнителни случаи, се обличат в екипи, дезинфекцират се, след това линейките се дезинфекцират. За всеки един случай около час, час и поливна отива в подготовки и придвижване на персонала."

Заради епидемията обученията на медиците по програма "Пулс" вече ще се водят онлайн. На всички филиали са раздадени компютри, за да могат екипите в удобно за тях време да преминат предвиденото обучение. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00