Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешната помощ във Видинско - нови технологии и стари кадри

Снимка: Радио ВИДИН


Нова система скъсява с 5 до 10 минути времето за известяване и реакция на спешните екипи във Видинска област. Подаването на сигнала става автоматично към съответния филиал и така медиците могат да реагират много по-бързо, обясни началникът на Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов:

"Сигналът, когато се получи на 112, той се предава след това към Центъра за спешна помощ, нашата Регионална координационна централа, но едновременно отива и по самите филиали, тоест избягва се приемането в нашата координационна централа, записване, след това предаване. Тоест прехвърлянето става автоматично и колегите от филиалите реагират много по-бързо. Също така чакаме всеки момент да се включи една специална система, да има лаптоп в самите линейки, откъдето да се подава информацията по-най-бързия начин. Очакваме до края на годината и това да стане. Колегите сами си приключват мисиите, всеки филиал има компютри, в които те описват случая и го предават директно. По този начин от министерството и от всички структури може да бъде наблюдавано онлайн всяко едно движение на екипите, диагнозите, движение на медикаменти, въобще всичко е автоматизирано." 

8 нови линейки са получили спешните екипи във Видинска област. Три от тях са във Видин, една от които е високопроходима. Филиалите в Кула и Белоградчик също разполагат с такива линейки, които могат да се използват при необходимост. Проблем остават пътищата в региона, както и възрастта на работещите в системата на спешната помощ, каза д-р Виденов:

"Може би около 50% от персонала е в предпенсионна и след пенсионна възраст. След 5 до 10 години не знам с кой ще работим, ако не дойдат нови колеги. Има интерес за работа, обаче за последните 10 години една единствена млада колежка е дошла, иначе други няма, старият персонал работи, който е бил и преди." 

Не всички успяват да се справят с навлизащите нови технологии и най-възрастните напускат, обясни още д-р Виденов:

"Имаше възрастни фелдшери, на 70 години, някои напуснаха, защото не можеха да се оправят с компютрите и всички тези задачи. Лошото е, че няма кой да ги замени. До 2-3 години се очаква да започнат новите асистент-лекари и парамедици да излязат и може би тогава нещата ще се пооправят, въпреки че ми се струва, че едва ли ще дойдат във Видин, а няма да отидат в по-големите населени места. Заплащането е едно и също почти навсякъде в нашата система. Може би има малки разлики в София, Пловдив и Варна, защото те там са и по-натоварени. Но по принцип заплатите са добри, работата е много и е отговорна, особено в тази ситуация с COVID- 19, защото всеки един случай, а в последно време има доста съмнителни случаи, се обличат в екипи, дезинфекцират се, след това линейките се дезинфекцират. За всеки един случай около час, час и поливна отива в подготовки и придвижване на персонала."

Заради епидемията обученията на медиците по програма "Пулс" вече ще се водят онлайн. На всички филиали са раздадени компютри, за да могат екипите в удобно за тях време да преминат предвиденото обучение. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02