Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъсяване на пътя за насочване на пациенти с COVID-19 предлага лекар във Видин

Снимка: Радио Видин


С по-малко разпространение на COVID- 19, в сравнение с други области е Видин. През пролетта в многопрофилна болница "Св. Петка" и социални заведения в региона пламнаха огнища на заразата.  Според лекари сегашната ситуация не е повод за успокоение. 


По данни на Регионалната здравна инспекция потвърдените случаи на COVID-19 в областта  за последните три дни са 28, а от началото на епидемията 373. Като ръководител на реанимацията за пациенти с коронавирус във видинската болница, анестезиологът д-р Вилхелм Елисеев е посрещнал първите тежкоболни:


"Тогава случаите бяха много по-тежки, макар и по-малко."


Когато в средата на май пациентите с тежки симптоми намаляват, реанимацията за COVID-19 във Видин е затворена. Готови са при необходимост да отворят отново, но за сметка на други отделения, защото специалистите не достигат:


"Трябва да предпочетем дали да покриваме спешно болните или оперативната активност в болницата или да лекуваме само болни с COVID-19. Затова ръководството на болницата използва тези канали, тежкоболните от областта да бъдат лекувани в болниците в Лом или в Монтана. Болни от Видин има и в София."


Според д-р Елисеев има още ресурс в доболничната помощ за овладяване на епидемията: 


"Усилията ни трябва да бъдат насочени имено към овладяване на тази инфекция и лично моето мнение е, че съществува още ресурс в доболничната помощ, както и от страна на органите на санитарния контрол с оглед ранно диагностициране, обхващане на тези болни. Тук бих предложил да бъде скъсен максимално пътят, т.е да бъде разработен и утвърден алгоритъм, с който да се гарантира безопасността на медицинските лица, обслужващи тези хора, независимо дали са в болнични или амбулаторни условия. Това време е твърде дълго в момента, от една страна, а от друга страна, твърде много медицински специалисти са ангажирани.


В момента болен, заразен, бива консултиран от джипито. Тук няма никакъв контакт, но първите лица, които се срещат с него, това са колегите от Спешна медицинска помощ, облечени със съответните екипи. Оборудвани, те го транспортират в болницата в Спешно отделение. Там постъпва в така наречения изолатор. Поема се от други медицински лица, които поставят диагнозата. Ако се потвърди диагнозата и има нужда от хоспитализация, той отива при трети лица. Според мен може да се ограничи броят на хората, които контактуват с тези лица...


Този, който контактува първи с пациента, той може да постави и диагнозата, да го насочи. Той може да поеме отговорността и директно болният да бъде хоспитализиран или не, или пък да насочи за необходимите изследвания, които да се направят. В крайна сметка един PSR тест може да се направи и в домашни условия, вземането на секрет имам предвид." 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00