Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за старите къщи на Лом се разпространява благотворително

Снимка: Колаж: Радио Видин



Второ, допълнено издание на книгата "Знакови къщи на град Лом" излезе от печат и се разпространява благотворително. Изданието съдържа информация за 10 от старите сгради, придаващи неповторим облик и очарование на дунавския град. Автор е Мими Батева, директор на Исторически музей Лом до 2002 година, фотографиите са на Николай Николов, администратор на групата "Забелязано в Лом". 

"Преди 40 години имах невероятната чест да работя в музея. По онова време обаче никой не се интересуваше от стари фамилии, емблематични за времето до 9 септември 1944 година. Бях свидетелка, че доста сгради бяха разрушени, и то с изключителна архитектура и на тяхно място вече имаше огромни блокове. В моята младост станах свидетел как разрушиха една от най-емблематичните къщи на Главната - тази на известния Иванчо Арменеца. И това също бе стимул да се интересувам какво остана от моята любима Главна улица...В музея събирах спомени на хора, свързани с най-прочутите фамилии или от техни приятели. Преди половин година г-жа Верочка Ценова, представителка на МИГ Лом, ми предложи да напиша съвсем кратко за къщи, придаващи очарование на града ни...", разказа Мими Батева.

Снимка: Николай Николов
Книгата "Знакови къщи на град Лом" се разпространява в подкрепа на инициативата "Пластмаса за благотворителност", обясни Николай Николов:

"Взехме решение 100% от приходите от книжката да отидат за най-различни благотворителни каузи. С този тираж решихме да подкрепим каузата "Пластмаса за благотворителност", която действа на територията на градя. Съответно с всеки следващ тираж, ако продължи големият интерес към книжката, ще продължим да подкрепяме различни каузи. Минималната дарителска сума е 3 лева, но хората на драго сърце помагат и с повече."

Книгата за знаковите къщи на Лом може да бъде намерена в офиса на Местна инициативна група Лом, където е разположена и дарителската кутия. В определени дни книгата може да бъде открита на предварително обявени обществени места, а тези, които живеят извън града, могат да я поръчват по пощата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00