Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мненията по въпросите за коронавируса са поляризирани, показва проучване

Снимка: Радио ВИДИН

Близо половината от българите (44,5%) са напълно съгласни с мерките срещу COVID-19 у нас, на другия полюс са 28,4% от хората, които изцяло ги отричат. Такива са резултатите от проучване на нагласите към ситуацията с коронавируса, направено от Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп интернешънъл"


На въпроса дали е необходимо отново да се въведат твърди ограничителни мерки  42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Подобна позиция е неприемлива за 54,8%. Мненията по въпросите за  коронавируса са разделени и дори поляризирани, коментира политологът Първан Симеонов:


"Обществото е объркано, което е съвсем нормално с новия ръст на случаите. Бързам да кажа, че изследването приключи на първи ноември. То е между 28 октомври и първи ноември, което значи, че няма как да отчете примерно днешния ръст. Когато питаме как се справя правителството, има лек превес на негативните оценки.  Когато питаме за маските, лек превес има в подкрепа на маските. Когато попитаме за ново затваряне, нещата са на кантар. Както виждате, почти навсякъде мненията са разделени или почти по равно, или с много малки мнозинства, което показва, че няма много ясно обществено мнение в тази ситуация. Има и едни тревожен симптом. Знаете, не винаги равната подялба на мненията значи крайности, значи поляризация, но има един индикатор, по който наистина наблюдаваме поляризация - оценките за степента на опасност. Ние следим от месеци индикатор, в който респондентите казват: "Смъртоносна опасност, едно от най-страшните неща, които са се случвали на човечеството". Това е паническа реакция, съгласете се. Друга група казват: "Това е опасно, но в крайна сметка е един силен грип". Това е една тревожна реакция, но доста по-умерена. Има една неглижираща реакция на хора, които се съгласяват с мнението "тази опасност е преувеличена и е по-скоро медийна паника, шумотевица. Сред тези три междинната, умерено тревожната винаги е била най-голяма. и сега тя остава на-голяма, но растат двете крайности. Затова казвам, че по този показател има известна поляризация, т.е обществото се разделя на непримирими позиции- едните, които казват "стига глупости" и други, които казват "хора, страшно е, съвземете се". Това е опасният симптом от изследването, затова си позволявам да говоря, че има известно объркване и даже някаква поляризация." 


Много осезаема е тревогата за здравната система, сочи проучването. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх. 75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. Очевидно, не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда, е изводът, който се налага според Центъра за обществени и политически изследвания.


Мерките срещу епидемията с достатъчни, но не се спазват, казват видинчани:


"Нормално е това, което се предприема, но според мен младите много подценяват мерките... В чужбина се спазват мерките и ако те хванат без маска, те глобяват... Не виждам никъде да правят забележки."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00