Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт на улиците и автобус искат жителите и кметът на Ботуня

Да се възстанови еко пътеката е приоритет в работата на кмета Ивайло Диманов

4
Ботуня днес 2020, общ изглед
Снимка: Теодор Митов
Село Ботуня има с какво да се похвали, но липсват и проблеми.  То се намира в община Криводол, разположено е на левия бряг на река Ботуня, откъдето идва и името му. Селото се намира на 180 м надморска височина и разполага с прекрасни природо-географски дадености.То се намира на границата с област Монтана и е на почти еднакво разстояние от градовете Враца, Криводол, Вършец и Берковица. С постоянен адрес в селото са 100 жители, броят на жителите през лятото достига до 200 .души. Старото име на селото е Дупляк, заради дупките и пещерите в карстовия терен на неговите околности. Край селото е известната пещера "Водната дупка". Върху скалната тераса "Градище" са развалините на антична средновековна крепост, които са обявени за паметник на културата през 1969 г. Край селото в живописни местности са съхранени десетина вековни дървета. 

Ботуня днес, 2020Кметски наместник на село Ботуня е Ивайло Диманов. Това  за него е втори мандат. Целта му е селото да бъде с нови  асфалтирани улици, с добра инфраструктура, която да стига до селото, да се обнови  направената преди години екопътека, да се привлекат туристи, да се възобнови автобусната линия. Всички тези  цели се  сблъскват с един основен проблем - липса на бюджет, която води до невъзможност да се работи.
 
"Много тежко е за реализация на много неща, които искам да направя... Нямаме бюджет и нямаме възможност за развитие, ние сме просяци и просим от държавата, от местната власт... Борим се с всички сили и средства, за да превърнем нашето  село в китно селце, каквото е било. Аз нямам право да направя нищо. На първо място - инфраструктурата в селото и подстъпите към селото... Пътят е в трагично състояние той е на АПИ, но никой не прави нищо за момента... Имаме екопътека, която е направена преди време, сега е пред разруха... Има посещения от туристи, но са разочаровани от пътя... "

Със съдействието на община Криводол е извършен ремонт на покрива на кметството, неотложни ремонти на тръбопроводите на две улици. 

Селото се намира в карстов район и  природата е изваяла чудни пещери. Зоната е защитена обяснява Ивайло Диманов


"Това е защитена зона "Билерниците"... Ако имаме бюджет, ще можем да направим с хората събрание и да решим какво да правим. Няма ли директно финансиране и помощ за малките населени места, ние сме обречени на крах... Моралното ми задължение е към хората на селото."


благоустройство в БотуняВ село Ботуня се работи и по проекти. Със спечелен проект "За чиста околна среда" се подобрява центъра на селото, обяснява Ивайло Диманов:

"Това, което го изискваше програмата, е направено. Това са две беседки... Трябва да направим подстъпа към екопътеката, на първо време,  от Е-79 до селото. Ще го направим със собствени сили и средства... и евентуална подкрепа от държавата или общината... Като визирам труда на хората, имам приятели от строителни фирми - ще помогнат с нещо. Трябва да се направят ограждения, по-здраво да бъде укрепено, да се оправят една беседка, едно барбекю.."...

В малките села трудно се намира работа, един от основните начини за препитание е животновъдството и селското стопанство. Има оранжерии, къща за гости, но повечето работят извън населеното място. Това е проблем, защото автобус не идва от години. Работи се по социални програми. На 30 семейства са раздадени помощи от БЧК. Част от хората  имат личен асистент. 10 човека ползват платен "Топъл обяд". В село Ботуня се спазват мерките с COVID-19. В селото редовно идва лекар. Въпреки, че повечето жители са в пенсионна възраст, това не им пречи да бъдат активни и дейни, щом трябва да се върши нещо за селото. Те са критични и не подминават проблемите, които от години съществуват. Нора Кирова е на 71 години. родена и израснала в Ботуня


"Имаме огромен проблем в горната махала, нашата улица е в кал при проливни дъждове. Неведнъж съм писала и съм искала помощ от община, от област, поне да се насипе..Аз настоявам на кмета да му бъде назначен технически сътрудник, не може да го дърпаме за всяко нещо.. Проблемите са с пътищата, не можем от вкъщи да отидем да си купим хляб, ходим с ботуши. лошото е, че нямаме връзка с Монтана, Враца, няма автобус, не можем лекарствата да си купим"

 
72 -годишната Мария Петкова обича родното си село и иска в него да се случват нещата, необходимо е съдействие за решаване на съществуващите проблеми, най-вече подобряване на инфраструктурата в селото,  казва тя: 


"Искаме помощ, за да може това хубаво село да се възстанови, улиците са в окаян вид, главната също..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09