Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Велков за годините на преход и настоящето на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е 10 ноември, знакова дата в новата българска история. Точно преди 31 години бе свален от ръководните държавни постове Тодор Живков и започна т.нар. преход. Утре пък се навършва точно една година от първото заседание на новия общински съвет във Видин. Темите коментира в "Посоките на делника" по Радио Видин председателят на Общинския съвет и областен лидер на СДС Генади Велков.

"Не бих казал, че датата 10 ноември е повод за празнуване. Това беше опит на политическата класа да запази властта. По-възрастните си спомнят каква беше икономическата ситуация преди 10 ноември- празните магазини, абсолютната безизходица в икономиката. Една от причините да се случи 10 ноември е точно, защото Съветският съюз, който беше изтощен икономически от войната в Афганистан, не можеше да подпомага повече сателитите си. Т. нар. социалистически строй показа своята икономическа несъстоятелност", смята Генади Велков.

Защо СДС не успя да се съхрани като ключов политически фактор до днес?

"Факт е, че СДС все още съществува. Виждате колко много формации се появяват и изчезват, а СДС си съществува и е в много добра кондиция. На много места имаме кметове, общински съветници. Не сме най-силни вдясно, просто защото се появи по-силна и добре организирана партия, каквато е ГЕРБ. За мен СДС си е една изключително позитивна част от историята, защото извърши всички важни и сериозни промени, отворихме пътя към НАТО, към ЕС."


Мнението Ви за сегашните протести?

"Властта обикновено се взима не с протести, а с избори. 1990 година бяхме около милион на Орлов мост, а загубихме изборите. Сега го няма това от 1997 година- чувството, че губиш всичко, че целият ти досегашен живот отива по дяволите. Няма го това усещане и заради това няма и толкова много хора по протестите. Няма и икономическа основа за протест- България е в добро икономическо състояние."

Къде сбъркахме в прехода, какви грешки допуснаха политиците?

"Политиците допуснаха много грешки. Близо цяло десетилетие управление на левицата загубихме. Най-голямата грешка на политическата класа е, че някои предпочетоха да спасят партията БКП/БСП, а не държавата. Останалите държави, в които се разформироваха комунистическите партии (Полша, Унгария, Чехия и т.н.), видяхме къде отидоха. Друга грешка е, че някои се опитаха да разпределят активите на държавата чрез мутри и видяхте, че голяма част от тези хора си заминаха по недостоен начин."

Защо допуснахте агенти на бившата ДС в ръководството на СДС и на държавата?

"Една от грешките е, че не бяха извадени досиетата навреме и това даде възможност на хора, които са с досиета, да влязат в политиката. Аз съм много чувствителен на тема досиета, защото баща ми е бил четири години в концлагер. Някой умишлено се опитваше чрез досиетата да изнудва, да прави политика, което също беше нещо отвратително. Радвам се, че в листата общински съветници във Видин никога не е имало хора с досиета."

Оценката Ви за изминалите 31 години преход?

"Посоката беше правилна и е правилна. Ние сме част от най-богатото общество- Европейския съюз. Може би най-бедната част, но все пак сме в клуба на богатите. Посоката е правилна, имахме огромни лъкатушения, имахме връщане назад, но целта е добра и е постигната. Оттук нататък трябва само разумно управление, работа и по-добра организация."


Къде сбъркахме във Видин? Защо регионът изостана?

"Най-вече заради манталитета ни. По-възрастните хора си спомнят, че когато завършвахме висшите учебни заведения, предлагаха на студентите да отидат да работят в съответна област. Когато аз завърших, от Видин нямаше представител. Беше единствената област, от която нямаше представител. Това беше още по времето на комунизма. На мен и жена ми предлагаха жилище и работа в Правец, но хубаво, че не отидохме. Другият момент за развитието на региона е, че имахме изградени мастодонти като химкомбината, които се оказаха нефункционални. Най-големият проблем на Видин, според мен, е, че ние имаме само един кмет, който е повторил мандата си. Това е единственият областен град, който има само един кмет, повторил мандата си. Най-близкият пример за обратното е Монтана. В началото Злати Живков не ме впечатляваше като кмет, но сега превърна Монтана в един доста хубав индустриален град. За един мандат трудно се справя човек, трябва вече да търсим възможност за няколко мандата, без да визирам никого конкретно."

Липсва приемственост?

"Не бих казал, че се започва всеки път отначало. В интерес на истината, най-трудно беше при г-н Гергов, защото Общината беше в изключително тежко финансово състояние и стъпка по стъпка излезе от това, след това бавно и трудно се надграждаше. Всеки кмет ще остави нещо надградено и се надявам тази тенденция да продължи. Надявам се сега, когато за Северозапада ще се отделят много средства, когато ще се построи пътят, наистина Северозападът и Видин да дръпнат напред. Най-важното е, че строежът на пътя вече е необратим процес."


Сега какво е финансовото състояние на Община Видин?

"Стабилно е финансовото състояние. Има опасност да ни бъде наложена огромна санкция за пречиствателната станция. Засега се опитваме да избегнем тази санкция. Водят се дела с австрийската част от консорциума, които се надявам да бъдат спечелени. Има много неуредени неща, има много пропуснати срокове. Ако изключим това, Общината е в добро финансово състояние."

Субсидията към Община Видин от държавния бюджет за 2021 година по-голяма ли ще е?

"При всички положения сумата за капиталови разходи ще е по-голяма. Тази година бяха само 460 000 лева, защото 830 000 лева бяха спрени за погасяване на последната вноска по безлихвения кредит, която не беше погасена от предишното ръководство. Сега очакваме около 1,5-1,7 млн. лева за капиталови разходи. Най-хубавото, което се случи на Видин, е това, че се прекрати договорът за озеленяване и вместо 730 000 лева, които отиваха всяка година неясно защо, в момента за нашето звено се изразходват около 120 000 лева и върши същата работа. Сега само за наем на кофите за сметосъбиране Общината плаща 14 000 лева на месец без ДДС, надявам се и този проблем да се реши. Голяма част от договорите, които са сключени с външни фирми, бяха безобразни. Последните месеци Общината плати близо 400 000 лева забавени плащания за озеленяване, което си е чисто източване според мен."

Как да бъде решен един от най-важните проблеми на Видин- демографският срив? Хората ще останат и ще се върнат, само ако има работа и инвестиции, има ли инвеститорски интерес към региона?

"Този проблем се усеща силно и в здравеопазването. Сега, когато се намериха лекари, за да се отвори отново АГО в болницата, се оказа, че няма медицински сестри за отделението. Все повече застарява населението, а младите хора мигрират по икономически причини. Тук трябва да има национална политика, както и при медицинските кадри, защото не е нормално държавата да влага пари за обучението на един лекар шест години, а след това той да замине за Германия или за Англия, където получава доста по-висока заплата. Иначе всеки регион се развива в зависимост от това какви инвестиции успява да привлече. Радвам се, че в последно време идват доста хора, които се интересуват от Видин. Миналата седмица дойдоха едни чужденци, които се интересуват от изворите в Сланотрън. Надявам се да решим проблема с промишлената зона, която да даде шанс на големи инвеститори."


Утре (11.11) се навършва една година от сформирането на новия Общински съвет, как оценявате работата му?

"Общинският съвет е добър. Разбира се, че сме различни хора и най-вече различни в политическо отношение. Бих казал, че в някои отношения има и лична неприязън между отделни съветници, но това е в рамките на нормалното и мисля, че Общинският съвет работи добре... Опозицията заради това е опозиция, нормално е понякога да излизаме от добрия тон... Изключително много ни затруднява сегашната ситуация с COVID-19. Тя затрудни и работата на администрацията. Ще се опитам да отложа колкото е възможно предстоящото заседание на Общинския съвет, имаме двама съветници, заразени с COVID-19. Дано всичко отшуми, но мисля, че ще бъде много трудно и ни очаква трудна зима заради заболяването. Нямаме необходимата техника за онлайн заседания, но до края на годината ще трябва да направим поне още едно заседание."

Стабилна ли е коалицията между ГЕРБ и СДС в Общинския съвет, след като трима съветници от ГЕРБ напуснаха групата?

"Политическото номадство тепърва ще го гледаме във връзка с изборите. Всеки ще си търси ново племе с надеждата да стане вожд, старейшина и т.н. Нормално е това. Въпреки че няколко човека вече се виждат депутати, мисля, че никой от сегашния Общински съвет няма да бъде депутат, но това си е техен проблем..."

Какви по-важни решения предстои да гласува Общинският съвет?

"Трябва да създадем собствено предприятие по озеленяване и чистота. Трябва да утвърдим промени в данъците заради промените в Закона. Има доста искания за продажби, отдаване под наем, за безвъзмездно отдаване на обекти на читалища, на спортни клубове. Има доста важни неща, по които трябва да се вземат решения. Надявам се, особено ако получим допълнително финансиране от правителството, да се наложи и актуализация на бюджета."

Повече- в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00