Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на инфраструктуратае основен приоритет на кметицата

Село Стубел, в което младите се връщат

3
Снимка: радио Видин



В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца.

Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от селото и това дава възможност хората да живеят в Стубел и да работят в Монтана, а децата им да учат в града.

Местните хора разказват, че тук е имало селище от 7 век, а името Стубел е произлязло от дървото стубла, от което извира вода. 

Днес в селото живеят 550 души. По-голяма част от тях са възрастни хора. Селото има голяма вътрешна улична мрежа, почти 34 км улици. Основната задача, която си поставя кметът, е да започне асфалтиране на част от тях.


Кмет на село Стубел е Емилия Йорданова, която вече четвърти мандат е на този пост. През тези години са направени важни неща за село Стубел, свързани най-вече с ремонти и подобряване на жилищната  среда  - казва Емилия Йорданова:


кметицата Емилия Йорданова с награди от фолклорен фестивал 2019"Първото нещо, което направих, бе да вкарам вода в гробищния парк... Обнових центъра на селото, направихме плочки, детска площадка... Сменихме покривите на читалището, на съблекалнята на стадиона, реновира се пътят, който минава през селото и сменихме водопровода... Направихме оградата на църковния двор... Беседка и тенис маси, както и три шах маси... Тази година реновирахме улица "Пета", в кметството направихме лек ремонт, рампа за инвалиди..".
 
Всяка година се прави по нещо, за да изглежда село Стубел приветливо и красиво и за местните хора, и за гостите.


Работи се по социални програми, 4 души с увреждания  имат лични асистенти. Работи се и по програмата "Грижа в дома".

Към селото проявяват интерес млади семейства, които се връщат да живеят в него или пък купуват къщи.


"В момента има млади хора, които се занимават с бизнес - едно младо семейство Милена и Александър отглеждат зеленчуци, разсади... Имаме други млади семейства, които отглеждат животни и правят вкусно сирене, това са Соня и Мирослав Младенови, Светла и Петър Зарчеви... Имаме друг млад човек, който отглежда лозя... Стубел не запада, а имаме напредък в това, че млади хора се заселват и живеят на село."


Хората в селото са вярващи християни, почитат празниците си и правят курбан за здраве, надяват се пандемията да ги подмине. Спортът в село Стубел е сред приоритетите. От 80 години има футболен отбор за мъже ФК "Селяк Стубел":


"Имаме развит спорт, Петко Петков е президент на нашия клуб...Помощник му е Трайко Благоев, имаме възрастен домакин Методи Лалов, който ни помага и отборът ни дели 5-то  и 6-то място с Бойчиновци .... От 12 отбора, без много спонсори, е трудно... Опитваме се да ги поддържаме, по-голяма част от футболистите са софиянци... Освен това имаме едно момче- състезателята Недялко Рангелов- Дени, той се е запалил по рали кросовете ... В последното рали във Видин е на 4-то място, а в годишното класиране заема 5-то място от 16 състезатели"- с гордост казва Емилия Йорданова. 


Селото притежава плодородна земя- обработваемите площи са 16 000  декара. Обработва се от няколко арендатори. Само 30 % от жителите са продали земята си, останалите получават рента за отдадената под наем земя. 


Здравеопазването в селото се поддържа от личен лекар, който идва всеки ден. В момента личният лекар е болен, затова кметицата Емилия Йорданова купува лекарствата на своите съселяни от Монтана. Опитва се да направи така, че възрастните хора да не пътуват в обществен транспорт и да бъдат запазени от коронавируса. Иначе в селото няма заразени с COVID.

За бъдещите  цели, Емилия Йорданова споделя

село Стубел"В селата има толкова много неща, които биха могли да се свършат. Най-вече улиците, инфраструктурата, това във всички села е проблем. Стубел е много голямо село, само две улици са асфалтирани, те са главни артерии. Хубаво е и другите улици да се ремонтират.  Покривът на кметството е в безобразно състояние, но покривът е много голям и е невъзможно наведнъж да го сменим, надявам се да направим ремонт пролетта. Ще продължавам с улиците, това най-много ме тревожи."
 





За съхраняване на местните фолклорни традициив в село Стубел активно работи читалището, което има много певчески и танцови групи и се включва във всички фолклорни празници в региона и в страната - казва Емилия Йорданова, която е и председател на читалището. 

 певческата група към читалището в село Стубел


Иванка Шишкова е на 72 години, родом от Стубел, включва се в певческата група към читалището. В селото я знаят като  най-добрата готвачка и тя отговаря и за супата, която се приготвя, когато се дава курбан. В Стубел се правят два курбана - на 1 юни и на 1 ноември:


"Предишният ден колим яренцето, останалите продукти ги донасяме ние....На другия ден сутринта рано приготвяме супата, тя е много хубава, попът я прекажда ...Пея много отдавна в този състав, от 18 години ...Моята любима песен е "Василке, млада невесто"....Лошо е, че много кал има по нашите улици, иначе ние си правим да ни е хубаво селото.".


Виолета Тодорова е на 74 години. Тя не е от селото, но отдавна живее тук и то се е превърнало в нейно родно село. Тя също участва в самодейния певчески състав към читалището и се радва на сплотеността на самодейците:

" Аз съм нещо като летописец на групата, записвам къде ходим, какви песни пеем, за да не се повтарят....Харесва ми, че в селото има живот...."
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21