Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подобряване на инфраструктуратае основен приоритет на кметицата

Село Стубел, в което младите се връщат

3
Снимка: радио ВидинВ рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца.

Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от селото и това дава възможност хората да живеят в Стубел и да работят в Монтана, а децата им да учат в града.

Местните хора разказват, че тук е имало селище от 7 век, а името Стубел е произлязло от дървото стубла, от което извира вода. 

Днес в селото живеят 550 души. По-голяма част от тях са възрастни хора. Селото има голяма вътрешна улична мрежа, почти 34 км улици. Основната задача, която си поставя кметът, е да започне асфалтиране на част от тях.


Кмет на село Стубел е Емилия Йорданова, която вече четвърти мандат е на този пост. През тези години са направени важни неща за село Стубел, свързани най-вече с ремонти и подобряване на жилищната  среда  - казва Емилия Йорданова:


кметицата Емилия Йорданова с награди от фолклорен фестивал 2019"Първото нещо, което направих, бе да вкарам вода в гробищния парк... Обнових центъра на селото, направихме плочки, детска площадка... Сменихме покривите на читалището, на съблекалнята на стадиона, реновира се пътят, който минава през селото и сменихме водопровода... Направихме оградата на църковния двор... Беседка и тенис маси, както и три шах маси... Тази година реновирахме улица "Пета", в кметството направихме лек ремонт, рампа за инвалиди..".
 
Всяка година се прави по нещо, за да изглежда село Стубел приветливо и красиво и за местните хора, и за гостите.


Работи се по социални програми, 4 души с увреждания  имат лични асистенти. Работи се и по програмата "Грижа в дома".

Към селото проявяват интерес млади семейства, които се връщат да живеят в него или пък купуват къщи.


"В момента има млади хора, които се занимават с бизнес - едно младо семейство Милена и Александър отглеждат зеленчуци, разсади... Имаме други млади семейства, които отглеждат животни и правят вкусно сирене, това са Соня и Мирослав Младенови, Светла и Петър Зарчеви... Имаме друг млад човек, който отглежда лозя... Стубел не запада, а имаме напредък в това, че млади хора се заселват и живеят на село."


Хората в селото са вярващи християни, почитат празниците си и правят курбан за здраве, надяват се пандемията да ги подмине. Спортът в село Стубел е сред приоритетите. От 80 години има футболен отбор за мъже ФК "Селяк Стубел":


"Имаме развит спорт, Петко Петков е президент на нашия клуб...Помощник му е Трайко Благоев, имаме възрастен домакин Методи Лалов, който ни помага и отборът ни дели 5-то  и 6-то място с Бойчиновци .... От 12 отбора, без много спонсори, е трудно... Опитваме се да ги поддържаме, по-голяма част от футболистите са софиянци... Освен това имаме едно момче- състезателята Недялко Рангелов- Дени, той се е запалил по рали кросовете ... В последното рали във Видин е на 4-то място, а в годишното класиране заема 5-то място от 16 състезатели"- с гордост казва Емилия Йорданова. 


Селото притежава плодородна земя- обработваемите площи са 16 000  декара. Обработва се от няколко арендатори. Само 30 % от жителите са продали земята си, останалите получават рента за отдадената под наем земя. 


Здравеопазването в селото се поддържа от личен лекар, който идва всеки ден. В момента личният лекар е болен, затова кметицата Емилия Йорданова купува лекарствата на своите съселяни от Монтана. Опитва се да направи така, че възрастните хора да не пътуват в обществен транспорт и да бъдат запазени от коронавируса. Иначе в селото няма заразени с COVID.

За бъдещите  цели, Емилия Йорданова споделя

село Стубел"В селата има толкова много неща, които биха могли да се свършат. Най-вече улиците, инфраструктурата, това във всички села е проблем. Стубел е много голямо село, само две улици са асфалтирани, те са главни артерии. Хубаво е и другите улици да се ремонтират.  Покривът на кметството е в безобразно състояние, но покривът е много голям и е невъзможно наведнъж да го сменим, надявам се да направим ремонт пролетта. Ще продължавам с улиците, това най-много ме тревожи."
 

За съхраняване на местните фолклорни традициив в село Стубел активно работи читалището, което има много певчески и танцови групи и се включва във всички фолклорни празници в региона и в страната - казва Емилия Йорданова, която е и председател на читалището. 

 певческата група към читалището в село Стубел


Иванка Шишкова е на 72 години, родом от Стубел, включва се в певческата група към читалището. В селото я знаят като  най-добрата готвачка и тя отговаря и за супата, която се приготвя, когато се дава курбан. В Стубел се правят два курбана - на 1 юни и на 1 ноември:


"Предишният ден колим яренцето, останалите продукти ги донасяме ние....На другия ден сутринта рано приготвяме супата, тя е много хубава, попът я прекажда ...Пея много отдавна в този състав, от 18 години ...Моята любима песен е "Василке, млада невесто"....Лошо е, че много кал има по нашите улици, иначе ние си правим да ни е хубаво селото.".


Виолета Тодорова е на 74 години. Тя не е от селото, но отдавна живее тук и то се е превърнало в нейно родно село. Тя също участва в самодейния певчески състав към читалището и се радва на сплотеността на самодейците:

" Аз съм нещо като летописец на групата, записвам къде ходим, какви песни пеем, за да не се повтарят....Харесва ми, че в селото има живот...."
 

Галерия

Вижте още

Приоритет ли е масовият спорт в България

17 май е обявен за Ден на българския спорт. Днес е Професионален празник на работещите в сферата на спорта. Обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в..

публикувано на 17.05.21 в 13:57
село типченица

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът..

публикувано на 14.05.21 в 17:40
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11