Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подобряване на инфраструктуратае основен приоритет на кметицата

Село Стубел, в което младите се връщат

3
Снимка: радио ВидинВ рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца.

Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от селото и това дава възможност хората да живеят в Стубел и да работят в Монтана, а децата им да учат в града.

Местните хора разказват, че тук е имало селище от 7 век, а името Стубел е произлязло от дървото стубла, от което извира вода. 

Днес в селото живеят 550 души. По-голяма част от тях са възрастни хора. Селото има голяма вътрешна улична мрежа, почти 34 км улици. Основната задача, която си поставя кметът, е да започне асфалтиране на част от тях.


Кмет на село Стубел е Емилия Йорданова, която вече четвърти мандат е на този пост. През тези години са направени важни неща за село Стубел, свързани най-вече с ремонти и подобряване на жилищната  среда  - казва Емилия Йорданова:


кметицата Емилия Йорданова с награди от фолклорен фестивал 2019"Първото нещо, което направих, бе да вкарам вода в гробищния парк... Обнових центъра на селото, направихме плочки, детска площадка... Сменихме покривите на читалището, на съблекалнята на стадиона, реновира се пътят, който минава през селото и сменихме водопровода... Направихме оградата на църковния двор... Беседка и тенис маси, както и три шах маси... Тази година реновирахме улица "Пета", в кметството направихме лек ремонт, рампа за инвалиди..".
 
Всяка година се прави по нещо, за да изглежда село Стубел приветливо и красиво и за местните хора, и за гостите.


Работи се по социални програми, 4 души с увреждания  имат лични асистенти. Работи се и по програмата "Грижа в дома".

Към селото проявяват интерес млади семейства, които се връщат да живеят в него или пък купуват къщи.


"В момента има млади хора, които се занимават с бизнес - едно младо семейство Милена и Александър отглеждат зеленчуци, разсади... Имаме други млади семейства, които отглеждат животни и правят вкусно сирене, това са Соня и Мирослав Младенови, Светла и Петър Зарчеви... Имаме друг млад човек, който отглежда лозя... Стубел не запада, а имаме напредък в това, че млади хора се заселват и живеят на село."


Хората в селото са вярващи християни, почитат празниците си и правят курбан за здраве, надяват се пандемията да ги подмине. Спортът в село Стубел е сред приоритетите. От 80 години има футболен отбор за мъже ФК "Селяк Стубел":


"Имаме развит спорт, Петко Петков е президент на нашия клуб...Помощник му е Трайко Благоев, имаме възрастен домакин Методи Лалов, който ни помага и отборът ни дели 5-то  и 6-то място с Бойчиновци .... От 12 отбора, без много спонсори, е трудно... Опитваме се да ги поддържаме, по-голяма част от футболистите са софиянци... Освен това имаме едно момче- състезателята Недялко Рангелов- Дени, той се е запалил по рали кросовете ... В последното рали във Видин е на 4-то място, а в годишното класиране заема 5-то място от 16 състезатели"- с гордост казва Емилия Йорданова. 


Селото притежава плодородна земя- обработваемите площи са 16 000  декара. Обработва се от няколко арендатори. Само 30 % от жителите са продали земята си, останалите получават рента за отдадената под наем земя. 


Здравеопазването в селото се поддържа от личен лекар, който идва всеки ден. В момента личният лекар е болен, затова кметицата Емилия Йорданова купува лекарствата на своите съселяни от Монтана. Опитва се да направи така, че възрастните хора да не пътуват в обществен транспорт и да бъдат запазени от коронавируса. Иначе в селото няма заразени с COVID.

За бъдещите  цели, Емилия Йорданова споделя

село Стубел"В селата има толкова много неща, които биха могли да се свършат. Най-вече улиците, инфраструктурата, това във всички села е проблем. Стубел е много голямо село, само две улици са асфалтирани, те са главни артерии. Хубаво е и другите улици да се ремонтират.  Покривът на кметството е в безобразно състояние, но покривът е много голям и е невъзможно наведнъж да го сменим, надявам се да направим ремонт пролетта. Ще продължавам с улиците, това най-много ме тревожи."
 

За съхраняване на местните фолклорни традициив в село Стубел активно работи читалището, което има много певчески и танцови групи и се включва във всички фолклорни празници в региона и в страната - казва Емилия Йорданова, която е и председател на читалището. 

 певческата група към читалището в село Стубел


Иванка Шишкова е на 72 години, родом от Стубел, включва се в певческата група към читалището. В селото я знаят като  най-добрата готвачка и тя отговаря и за супата, която се приготвя, когато се дава курбан. В Стубел се правят два курбана - на 1 юни и на 1 ноември:


"Предишният ден колим яренцето, останалите продукти ги донасяме ние....На другия ден сутринта рано приготвяме супата, тя е много хубава, попът я прекажда ...Пея много отдавна в този състав, от 18 години ...Моята любима песен е "Василке, млада невесто"....Лошо е, че много кал има по нашите улици, иначе ние си правим да ни е хубаво селото.".


Виолета Тодорова е на 74 години. Тя не е от селото, но отдавна живее тук и то се е превърнало в нейно родно село. Тя също участва в самодейния певчески състав към читалището и се радва на сплотеността на самодейците:

" Аз съм нещо като летописец на групата, записвам къде ходим, какви песни пеем, за да не се повтарят....Харесва ми, че в селото има живот...."
 

Галерия

Вижте още

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27