Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

30
Снимка: Красимир Каменов

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски Сизара. Тя е на 9 години и е потомка на хъски дошло от далечен Сибир. Прави компания на Светла Якимова от Берковица. Учудващо или не Сизара може и да брои до 10. Всъщност видеото как Сизара брои можете да го видите тук. Предлагам да си припомним историята на Сизара и да продължим разговора си със Светла Якимова.

В "Неделник" говорим и за един жест по повод 90-та годишнина на Цоньо Неделкин от село Галиче. На 16 ноември той отпразнува достолепният си деветдесетгодишен юбилей. Той има няколко издадени книги и много публикации в различни сборници, но последните години нямаше възможност да присъства на творческите срещи организирани от читалището в Бяла Слатина, но това не попречи да бъде зарадван с мил жест. За него и за това което го просълзи разказва Светлина Берова, секретар на читалище "Развитие" в Бяла Слатина. След това Петко Котларски ни води в село Долна Кремена за да разберем за обогатяването на етнографския и книжен фонд на читалището в мездренското село. Пригответе се и за разходка до село Върбово за да се потърсим спомени. Спомени от минали години, които събират хората свързани със селото. За това ни разказва Маргаритка Петкова.

На 17 ноември 2020 г. започна втория етап от строежа на храм "Св. четиридесет мъченици" в село Владиченци.
Този път инициаторите Ивелина Николова и Христина Кирилова надписаха и имената на всички дарители върху тухлите, вградени в храма. За това събитие можете да разберете от двете чаровници. Пети клип към албума си с оркестър "Видин" засне певицата Лора Асенова. Мястото на снимките на песента "Зоро ле, зоро" бе етнографския комплекс в град Кула. Участие в него взеха освен певицата и музикантите и нейният кум Иво Иванов познат ни от патриотичен клуб "Бдинци" и съпругата му Ани. Можете да чуете основните замесени, а и песента разбира се. Също в петък ви срещнах и с Ангел Милчев от врачанското село Паволче, който се занимава с художествено тъкане. Наистина тук не става въпрос за обикновено тъкане на стан, а за направата на произведения на изкуството. Той твори от 2010 г. Изработва вълненици, престилки, пояси, пътеки, торби и др. с фолклорни мотиви. Първата му творба се нарича "Дамата с рози" и е по идея от гоблен, който шие жена му. За финал Цветан Дочев - Дедо Скръц ни е подготвил бобени ястия. Доста апетитни и вкусни, както и един поучителeн и шеговит разказ. Чуйте и песента за финал. Интересно е. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Превишение на фините прахови частици  е отчетено в редица градове от страната, сред които и  Видин , сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето. През април 2019 година сдружение " AirBG "..

публикувано на 04.12.20 в 16:10

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго..

публикувано на 04.12.20 в 12:26

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:05

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не..

публикувано на 04.12.20 в 11:03

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05