Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

3
Снимка: фейсбук група Бъди добър! Прави добро!

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат. Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!", където пускат постове от какво се нуждаят, за да могат желаещи да изпратят необходимото и по този начин, да помонат на крайно нуждаещите се. В момента групата се е захванала с две благотворителни коледни кампании - "Подари Коледа на дете в нужда" и "Подари Коледна вечеря на човек в нужда". Целта е да се съберат коледни украшения и подаръци за деца от 7 до 15 годишна възраст, както и хранителни продукти, необходими за коледната трапеза, за самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства от община Враца, сподели правещата добро Мая Методиева

"Тази година сме организирали две Коледни кампании. Едната е за събиране на хранителни продукти, за самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства, който живеят в изключително лоши социални и битови условия. Целта ни, чрез тази кампания е, да им осигурим продуктите необходими за Коледната трапеза. Втората наша инициатива е насочена към децата. В нея всеки може да се включи, като подари своята стара коледна украса или закупи подарък, за дете на възраст от 7 до 15 години. Ще го помолим да го опъкова в подаръчна хартия, да ни го изпрати. Ние имаме списъци вече подготвени, както на семейства, така и на деца."

Групата "Бъди добър! Прави добро!" има изградена мрежа от нуждаещи се, която постоянно расте, както и над 150 редовни дарителя, без чиято помощ няма как да се справят. Информация, за нуждаещи се от помощ, събират от кметовете и кметските наместници, обясни Мая Методиева

"Имайки предвид и положението в страната, нуждаещите се растат с всеки изминал ден. Колкото и хранителни продукти и подаръци да съберем, те ще намерят своя притежател. В едно от училищата, което ще посетим са 80 деца и това е едно училище в едно село. Имаме още 21 села, които да обикаляме. Ние имаме горе-долу изготвен списък от предишни наши кампании, но винаги се свързваме с кметски наместници и кметове по населените места. Те ни насочват, защото те най-добре знаят, кои хора найстина са в нужда. Повече ниформация всеки може да намери на нашата фейсбук страница, на посечения адрес. Оставила съм и моят личен телефон. Всеки, който има въпроси относно, какво да съдържа хранителния пакет или към какъв подарък да се насочи, може да се свърже с мен по всяко едно време."

За първи път от групата ще предложат на желаещите да помогнат на децата в нужда, да го направят чрез изпращане на смс на стойност от 1 лев, добави още Мая:

"Другият начин, по който могат да се включат, е нещо ново за нашето сдружение. Може би до края на седмицата всеки, който желае да включи в нашата коледна кампания за деца в нужда, може да го направи чрез DMS номер, с СМС на стойност 1 лев. Убедена съм, че кампанията ще е доста ефективна, защото по Коледа всички отваряме сърцата си."

Всички събрани хранителни продукти, коледни украшения и подаръци ще бъдат  раздадени в периода от 20-ти до 23-ти декември, за да може на Коледа, всяка една трапеза да е пълна и всяко едно дете, да намери своя подарък под елхата.

Повече за девте коледни кампании чуите в звуковия фаил,

Галерия

Вижте още

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30