Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тренд": Българите вярват, че коронавирусът е изкуствено създадена болест

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Снимка: https://medicine.wustl.edu/


Конспиративните теории у нас продължават да са актуални, сочат данните от последното изследване на Тренд, което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува.

Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова.

"Тренд изграждаме традиция в изследването на конспирациите, тъй като те са определящи в действията на хората във всяко едно отношение. Изследвахме част от конспирациите през април и през юни, а най-пълният пакет - през ноември. Над половината от българското общество - 52 % е на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. През лятото този процент беше 43. 45 % от населението вярва, че коронавирусът е създаден изкуствено, за да печелят фармацевтичните гиганти. Над 40 % регистрираме и предните пъти. Изследвахме актуалната тема за ваксината - има я, но се крие, за да нараства влиянието на тези компании, в това вярват 25 %. Има спад, защото през юни 40 % го вярваха. Този спад се дължи на информационния поток. Травмиращо е, че коронавирусът се възприема от 40 % за оръжие, което цели да намали световната полулация. 1/3 от българите са на мнение, че COVID-19 не е по-опасен от сезонния грип. Това е тревожно, защото показва, че хората не биха спазвали мерките, които се налагат. 17 % смятат, че такъв вирус не съществува".

Изследването акцентира и върху темата с ваксините, която е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Социалните мрежи засилват конспиративното мислене, каза още Евелина Славкова от изследователския център.

"В социалните мрежи преобладава конспирацията, че ваксината всъщност представлява чипиране с цел контрол - 16 % от българите го споделят. Един процент от извадката е равен на 55 хиляди души. 16 % съответно са над 800 000 българи. Хората отричат ваксината и не биха я направили, което е червена лампа - утре няма да се ваксинират и за други неща, родители няма да ваксинират децата си, а това ще доведе до здравна катастрофа. Темата за коронавируса дава живителна сила на антиваксърството. В изследването ни от миналата седмица зададохме въпроса, колко хора биха се ваксинирали, ако/когато ваксината е налична - 25 % не биха, 45 % биха. Продължава да съществува и мнението, че тази болест се разпространява чрез 5G технологията. Когато хората вярват, че технологиите вредят, това може да доведе до спиране на развитието. Ако не греша, в град Русе се искаше спиране на изграждането на мрежата. Това е спирачка за прогреса заради страхове и вярвания. В Англия темата беше изключително актуална".

Въпреки че тревогата сред българите, свързана с COVID-19, се повишава постепенно, икономическите притеснения продължават да надвишават страха от вируса, анализират от "Тренд". 

"Ние като хора сме суеверни, вярваме в конспирации още преди да се появи този вирус, който е непознат и е нормално да повдига въпроси. Вярно е, че в медийното пространство се появиха различни и противоречиви мнения по отношение същността на ситуацията. Всеки приема това, което смята за най-добро. Не можем да подминем фалшивите новини, които се разпространяват безпрецедентно. Миналата седмица пуснахме част от проучването, свързано с мерките. Зададохме въпрос за мерките, които се обсъждаха, а преди минути вече станаха факт. Обществената нагласа ги отрича, не ги одобрява - хората биха носили маска на обществено места, но не подкрепят другите ходове на властта. Не че хората не се страхуват от вируса, но икономическите последици са водеща тема за разходите и за организирането на живота".

42% от хората анкетирани през ноември посочват, че нямат спестявания. 24% отговарят по този начин през месец май. Все по-ниски са дяловете на хората, които твърдят, че могат да издържат само със спестявания. Фактът, че мнозина загубиха работата си влияе върху икономическите параметри, както и допълнително усилва страхът в българското общество, допълни Славкова.

Епидемията от коронавирус се превърна в пандемия от паника и дезинформация, на мнение е Диана Драганова, молекулярен биолог от Видин.

"Ваксинирането се осъществява от години. Световна тенденция стана все по-малката вяра във ваксините, за сметка на конспиративните теории, които от "Тренд" са описали. Проблем е, че хората губят вяра в здравеопазването. За мен вина носят и медиите, които заливат обществото с информация. Вирусът сам по себе си не е явление, съществува от древността. Проблем е, че не можем да отбираме информация, но пък организации и учени си противоречат. Никое заболяване не е получавало вниманието, което COVID-19. Коронавирусът не е биологично оръжие - смъртността е ниска, засяга предимно хора със съпътстващи болести. Паниката е големият проблем днес. Забелязвате ли, че по улиците виждаме хора, които не знаят как се носят маските?"

Здравната хигиена е обект на здравното възпитание и образование, чиито акценти в българското училище трябва да се осъвременят, продължихме разговора с вирусолога.

"Проблемът с българското образование, че набляга на всичко, но не и здравеопазване. Медиците ни са застаряващи - над 50-60-годишна възраст. През лятото - това са три месеца - се говореше непрестанно за втората вълна, но не се предприе нищо. Хората обвиняват лекарите, които са на предела на силите си. Здравеопазването не е приоритет от години тук. Медицинската култура, чисто от хигиенична гледна точка, е под всякаква критика в нашия град. Започнахме да спазваме прости правила, когато се случи пандемията, а е грешно - трябва да се случва винаги, когато има опасност. Правителството има важна роля, но е лична отговорност да се предпазваме и да мислим за семействата си. На сезонния грип не се дава гласност - той е опасен, причинява вреда. Десетки са смъртните случаи и от него".

"Маските били, за да ни пазят. Починалите били надписвани. Мерките били за повече пари. Вирусът бил измислен. Числата били манипулирани. Истината била различна. Лъжели ни. Другояче стояли работите. Не било така, както казват. Рептили, чипосване, 5G и още купища глупости. Сега по-добре ли ви е, с подходящото извинение?", написа във социалните мрежи фотографът и продуцент Виктор Димчев.

Според него, за разпространение на фалшивата истина са спомогнали публични личности.

"Ние като народ имаме богата традиция да проявяваме паника, а това умело се използва от управлението и изобщо политическия елит. Тази пандемия не е нещо невероятно, но хората разчитат да бъдат информирани от телевизионен канал, любим вестник или избран политически лидер. Част от народа не се вълнува, не чете и много. Друга - не чете правилните неща. Това е предпоставка човек да бъде заблуден от неброжелател. Сякаш по-лесно е да се доверим на психозата. Единственият начин да се предпазим е образованието, за да знаем на кого да се доверим. Този вирус съществува, но се отрича заради слабото познание. Не забравяйте, че българи вярват, че светът е плосък и че сме създали света - нещо като с македонците, такъв е и нашият речник. В началото на кризата Държавният глава се шегуваше с вируса, а различни журналисти започнаха да нападат хората от сферата. После се появи онзи продавач на добавки Мангъров, за да рекламира търговската си дейност. Такива хора нямат място в обществото - не можеш да продаваш страхове за 15 лева".

Конспиративните теории се подхранват и от факта, че пандемията не е напълно разгадана, на мнение е Димчев.

"Запазете спокойствие. Ако имате симптоми, потърсете лекар, професионален съвет. Не слушайте измислени лекари и специалисти, не си купувайте стимуланти. Навремето клюките са били на хорото и на мегдана, сега - в социалните мрежи, където надделяват по-шумните и нахални. Абсурдно е да отричаме вируса - това е дело на хора, пропуснали училищните часове, живеещи в измислена фантазия. Глупост е да се вярва в извънземни, Нострадамус, Ванга, маите, рептили, 5G, но тези спекулации ще продължат да съществуват. Пътят е обществото да направи нормална оценка на ситуацията и да бъде отговорно. Времената са тежки и изискват усилие".

Проучването на "Тренд" е проведено в периода 2-10 ноември. Социолозите отбелязват също, че не сме индивидуален случай, т.е в целия свят има високи нива на конспирация по отношение на коронавируса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30