Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото:


"Тази година главният път през селото бе изцяло ремонтиран - изключително добре е направен и с модерна маркировка. Преди 4 години пък асфалтирахме 13 улици в селото. По отношение на инфраструктурата сме добре. В момента завършваме и един проект за детска площадка в центъра на Аспарухово. Преди 3 години пък направихме в парка ремонт, в читалището и в църквата. Всичко това разбира се се случва и с помощта на Общината. Мечтата ми е да оправим само автобусните превози, защото до селото няма никакъв транспорт. Опитахме се да решим проблема, но поради липсата на пътници, за превозвачите е нерентабилно. Сега всеки си ползва частните коли или ние от кметството събираме поръчките и вършим работата... Иначе имаме всичко - достатъчно магазини, два ПОС терминала, хляб ни доставят ежедневно различни видове, дори софийски... В селото сме около 500 човека, повечето от които са по-възрастни. Сега живеем по-спокойно, тъй като сме по-малко и вече нямаме толкова кражби и противообществени прояви, както преди време. Хубавото е, че сме близо до общинския център и можем да ползваме възможностите и удобствата, които предоставя.

В селото има зеленчукова градина, където местните намират работа. Други възможности в това отношение почти няма. Имаме и двама арендатори, които обработват земята. С животни вече почти никой не се занимава. Въпреки това, има 2-3 стада овце. Свине обаче вече не се гледат така, както през минали години. Хората се наплашиха от това, което се случи миналата година... За възрастните и социално слабите семейства сме подсигурили получаването на храна по линия на програмата "Топъл обяд". Нямаме проблеми в това отношение, който пожелае се записва и засега в нея са включени 11 човека... Трудно е в условията на пандемия, но тук нямаме проблем с медицинското обслужване - в съседното село Расово има  лекар, а друг по график посещава Аспарухово. Засега при нас обстановката е спокойна, хората свикнаха да спазват противоепидемичните мерки и спазват правилата. В началото им беше малко трудно, но вече виждат какво се случва и дисциплината се подобри...

Пожелавам здраве на хората и да се пазят. Това е най-важно за оцеляването ни."


Какви са легендите за името на селото и какви традиции от миналото са запазени тук; проблем ли е за учениците дистанционната форма на обучение; как работи местното читалище и кои са традиционните местни ястия- отговор на тези и други въпроси чуйте в звуковия файл от кмета Людмила Макавеева и секретаря на читалището Антоанета Арсенова.

Галерия

Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44