Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото:


"Тази година главният път през селото бе изцяло ремонтиран - изключително добре е направен и с модерна маркировка. Преди 4 години пък асфалтирахме 13 улици в селото. По отношение на инфраструктурата сме добре. В момента завършваме и един проект за детска площадка в центъра на Аспарухово. Преди 3 години пък направихме в парка ремонт, в читалището и в църквата. Всичко това разбира се се случва и с помощта на Общината. Мечтата ми е да оправим само автобусните превози, защото до селото няма никакъв транспорт. Опитахме се да решим проблема, но поради липсата на пътници, за превозвачите е нерентабилно. Сега всеки си ползва частните коли или ние от кметството събираме поръчките и вършим работата... Иначе имаме всичко - достатъчно магазини, два ПОС терминала, хляб ни доставят ежедневно различни видове, дори софийски... В селото сме около 500 човека, повечето от които са по-възрастни. Сега живеем по-спокойно, тъй като сме по-малко и вече нямаме толкова кражби и противообществени прояви, както преди време. Хубавото е, че сме близо до общинския център и можем да ползваме възможностите и удобствата, които предоставя.

В селото има зеленчукова градина, където местните намират работа. Други възможности в това отношение почти няма. Имаме и двама арендатори, които обработват земята. С животни вече почти никой не се занимава. Въпреки това, има 2-3 стада овце. Свине обаче вече не се гледат така, както през минали години. Хората се наплашиха от това, което се случи миналата година... За възрастните и социално слабите семейства сме подсигурили получаването на храна по линия на програмата "Топъл обяд". Нямаме проблеми в това отношение, който пожелае се записва и засега в нея са включени 11 човека... Трудно е в условията на пандемия, но тук нямаме проблем с медицинското обслужване - в съседното село Расово има  лекар, а друг по график посещава Аспарухово. Засега при нас обстановката е спокойна, хората свикнаха да спазват противоепидемичните мерки и спазват правилата. В началото им беше малко трудно, но вече виждат какво се случва и дисциплината се подобри...

Пожелавам здраве на хората и да се пазят. Това е най-важно за оцеляването ни."


Какви са легендите за името на селото и какви традиции от миналото са запазени тук; проблем ли е за учениците дистанционната форма на обучение; как работи местното читалище и кои са традиционните местни ястия- отговор на тези и други въпроси чуйте в звуковия файл от кмета Людмила Макавеева и секретаря на читалището Антоанета Арсенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45