Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лечението на коронавирус във видински условия

Снимка: Радио ВИДИН

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят апарати за подаване на кислород. Болницата има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

"Ние имаме количества, които за момента ще бъдат достатъчни, за да завършим лечението на започнатите с тези лекарства пациенти. Група желаещи да дарят средства са поели инициатива да се закупи един апарат за дишането, който е подпомагащ дишането на болни с тежка дихателна недостатъчност. Частен дарител е закупил още няколко кислородни концентратора. Броят на болните се увеличава лавинообразно и по-добре да имаме по- олямо количества такива кислородни концентратори. Допълнително с наши средства ще купим още три. Да сме сигурни, че имаме достатъчно кислородни концентратори и апарати за дишане."

Във видинската болница е създадена организация за ползване на лични предпазни средства, която стриктно се спазва. Вътре, в отделенията, е много малко вероятно да бъдат заразени работещите.

"Това, от което имаме нужда, са лични предпазни средства. Те се използват много и в големи количества. Поръчките, които правим, са големи и като финансови средства също ни натоварват много. Това е, от което имаме нужда в момента и от хора- лекари медицински сестри, които биха могли да облекчат нашите лекари."

81 са леглата за пациенти с COVID-19, което е 30% от леглата на болницата. Ръководството на лечебното заведение ремонтира един сектор с няколко стаи, където биха могли да бъдат настанени още пациенти.

Каква е ситуацията в доболничната помощ?
За личните лекари ситуацията е сложна. Работим под напрежение, не можем да говорим за нормален работен ден, коментира д-р Наташа Иванова- заместник председател на сдружението на общопрактикуващите лекари за Видин:

"Не само ни звънят, те идват директно в кабинета. На ден преглеждаме по 40-50 човека, отделно провеждам по 60-70 разговора на ден. Отделно атакуват и сестрата. Аз имам два телефона, отговарям и на двата. Не е нормален работен ден. Това е изключително интензивен, поради простата причина, че аз преглеждам, прекъсват прегледите. Отбивам по някой път, после започвам да връщам обаждания. Лудост. Всичко живо, което посещава кабинета, с изключение на двама-трима, които идват за изписване на рецептурни книжки, е със симптоматика за ковид. Назначаваме лечение, оттук нататък изисквам през ден, а тези, които са по-влошени, всеки божи ден да ми звънят по телефона, за да мога да ги контролирам. През два- три дена ги викам, за контролен преглед, съответно, ако се налага рентгенография на бял дроб. Тези, които са по-запуснати, решили са, че сами ще оправят или сами ще се самолекуват, идват в един момент закъснели. Карам се, сърдя се, заради това, че идват с оформена двустранна пневмония", сподели д-р Наташа Иванова. Според нея няма ясен сигнал, че пациент е с COVID-19:

"При всеки започва различно. Болшинството от случаите започват с температура. Като температурното състояние се предшества от малсимптоми, които се пропускат от пациента. Примерно, леко дразнене в гърлото. В един момент като вдигне температура, тогава те разбират, че наистина нещо се случва с тях. Но не е така, не е температурата първия симптом. Някои идват с нарушение в обонянието. Прави впечатление, че младите са по-често с нарушение в обонянието, без никакви други симптоми. Други идват с температурата, кашлицата. Други имат силен главобол, силна отпадналост. Понеже почти не се правят тестове, аз съответно не ги насочвам, защото осъзнавам, че около нас всичко е с ковид, само че той е недоказан. Поради простата причина, че няма достатъчно тестове или хората трябва да ходят да си плащат в лабораторията. Хората са бедни, нямат достатъчно финанси. Скъпо е лекуването на ковид в доболничната помощ и поради тази причина предпочитам тези пари да ги дадат за медикаменти за лечение", допълни личният лекар.

Правят ли се безплатни PCR тестове в спешно приемно отделение и има ли достатъчно?

"Като започне да работи нашата лаборатория в нашата болница, да прави пробите, тогава вече ще могат. Ще бъдат безплатни само толкова, колкото Касата ги поема за всеки ден. Няма да бъдат неограничени, а ще има лимит. PCR тестове безплатни се правят, но в нашата болница няма как. Тези проби, които се взимат, се дават в националната референтна лаборатория", обясни д-р Венцислав Владински- директор на РЗИ във Видин.

Не всеки може да си направи безплатен PCR тест, каза още д-р Владински:

"Колегите го преценяват. Първо му се прави бърз тест и там се вижда. Като е отрицателен, няма смисъл да се прави PCR. Пращам 100 PCR проби в София, половината са положителни, другата са отрицателни и от София, от националната лаборатория ни се сърдят и казват: "Вие си правите проби за утеха." В Спешно приемно отделение отиват тези пациенти, които вече имат симптоматиката или са направили двойните пневмонии. На тези хора им се взима пробата, изработва се, за тях е безплатно."

Още по темата - в звуковия файл. 

Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44