Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лечението на коронавирус във видински условия

Снимка: Радио ВИДИН

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят апарати за подаване на кислород. Болницата има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

"Ние имаме количества, които за момента ще бъдат достатъчни, за да завършим лечението на започнатите с тези лекарства пациенти. Група желаещи да дарят средства са поели инициатива да се закупи един апарат за дишането, който е подпомагащ дишането на болни с тежка дихателна недостатъчност. Частен дарител е закупил още няколко кислородни концентратора. Броят на болните се увеличава лавинообразно и по-добре да имаме по- олямо количества такива кислородни концентратори. Допълнително с наши средства ще купим още три. Да сме сигурни, че имаме достатъчно кислородни концентратори и апарати за дишане."

Във видинската болница е създадена организация за ползване на лични предпазни средства, която стриктно се спазва. Вътре, в отделенията, е много малко вероятно да бъдат заразени работещите.

"Това, от което имаме нужда, са лични предпазни средства. Те се използват много и в големи количества. Поръчките, които правим, са големи и като финансови средства също ни натоварват много. Това е, от което имаме нужда в момента и от хора- лекари медицински сестри, които биха могли да облекчат нашите лекари."

81 са леглата за пациенти с COVID-19, което е 30% от леглата на болницата. Ръководството на лечебното заведение ремонтира един сектор с няколко стаи, където биха могли да бъдат настанени още пациенти.

Каква е ситуацията в доболничната помощ?
За личните лекари ситуацията е сложна. Работим под напрежение, не можем да говорим за нормален работен ден, коментира д-р Наташа Иванова- заместник председател на сдружението на общопрактикуващите лекари за Видин:

"Не само ни звънят, те идват директно в кабинета. На ден преглеждаме по 40-50 човека, отделно провеждам по 60-70 разговора на ден. Отделно атакуват и сестрата. Аз имам два телефона, отговарям и на двата. Не е нормален работен ден. Това е изключително интензивен, поради простата причина, че аз преглеждам, прекъсват прегледите. Отбивам по някой път, после започвам да връщам обаждания. Лудост. Всичко живо, което посещава кабинета, с изключение на двама-трима, които идват за изписване на рецептурни книжки, е със симптоматика за ковид. Назначаваме лечение, оттук нататък изисквам през ден, а тези, които са по-влошени, всеки божи ден да ми звънят по телефона, за да мога да ги контролирам. През два- три дена ги викам, за контролен преглед, съответно, ако се налага рентгенография на бял дроб. Тези, които са по-запуснати, решили са, че сами ще оправят или сами ще се самолекуват, идват в един момент закъснели. Карам се, сърдя се, заради това, че идват с оформена двустранна пневмония", сподели д-р Наташа Иванова. Според нея няма ясен сигнал, че пациент е с COVID-19:

"При всеки започва различно. Болшинството от случаите започват с температура. Като температурното състояние се предшества от малсимптоми, които се пропускат от пациента. Примерно, леко дразнене в гърлото. В един момент като вдигне температура, тогава те разбират, че наистина нещо се случва с тях. Но не е така, не е температурата първия симптом. Някои идват с нарушение в обонянието. Прави впечатление, че младите са по-често с нарушение в обонянието, без никакви други симптоми. Други идват с температурата, кашлицата. Други имат силен главобол, силна отпадналост. Понеже почти не се правят тестове, аз съответно не ги насочвам, защото осъзнавам, че около нас всичко е с ковид, само че той е недоказан. Поради простата причина, че няма достатъчно тестове или хората трябва да ходят да си плащат в лабораторията. Хората са бедни, нямат достатъчно финанси. Скъпо е лекуването на ковид в доболничната помощ и поради тази причина предпочитам тези пари да ги дадат за медикаменти за лечение", допълни личният лекар.

Правят ли се безплатни PCR тестове в спешно приемно отделение и има ли достатъчно?

"Като започне да работи нашата лаборатория в нашата болница, да прави пробите, тогава вече ще могат. Ще бъдат безплатни само толкова, колкото Касата ги поема за всеки ден. Няма да бъдат неограничени, а ще има лимит. PCR тестове безплатни се правят, но в нашата болница няма как. Тези проби, които се взимат, се дават в националната референтна лаборатория", обясни д-р Венцислав Владински- директор на РЗИ във Видин.

Не всеки може да си направи безплатен PCR тест, каза още д-р Владински:

"Колегите го преценяват. Първо му се прави бърз тест и там се вижда. Като е отрицателен, няма смисъл да се прави PCR. Пращам 100 PCR проби в София, половината са положителни, другата са отрицателни и от София, от националната лаборатория ни се сърдят и казват: "Вие си правите проби за утеха." В Спешно приемно отделение отиват тези пациенти, които вече имат симптоматиката или са направили двойните пневмонии. На тези хора им се взима пробата, изработва се, за тях е безплатно."

Още по темата - в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Вижте още

Бърдарски геран - село за пример

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран.  В селото живеят банатски българи. Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г.  Най-характерната особеност на банатските..

публикувано на 01.12.23 в 12:00

Кристиян Шкварек: Консерватизмът е състояние, не идеология

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Кристиян Шкварек , организатор на кръгла маса на тема..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Евелина Славкова, "Тренд": Българското общество не е крайно

"В никакъв случай аз лично за себе си  не приемам крайности, когато говорим за идеологически аспекти.  В България сме малко, бих казала, че  имаме проблем, в терминологията и във възприятието на идеологиите.  Тук една граница е ясна - комунист/антикомунист, но вече  перспективи като ляво/дясно, консервативно/либерално, са малко смесени в съзнанието на..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Никола Бушняков: Конформисти вредят на консервативната идея в България

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Никола Бушняков , чиито род произлиза от Бяла Слатина, редактор в..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната..

публикувано на 29.11.23 в 10:45

Какви са рисковете и проблемите пред децата на родители-гурбетчии?

Всяко четвърто българче расте без родителите си , защото те работят в чужбина . Притеснителните данни изнесе евродепутатът Петър Витанов при участието си преди дни в конференция "Социалните последици от европейската мобилност - децата оставени у дома", която се проведе в Брюксел. Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още..

публикувано на 28.11.23 в 12:15

Какъв е достъпът до качествена медицинска помощ в Северозапада?

България разполага с гъста мрежа от болници - общо 341, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини. Най-много са болниците в столицата - 37. Прави впечатление формирането на здравни острови с повече на брой лечебни заведения за болнична помощ..

публикувано на 27.11.23 в 11:30