Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоматологичната помощ по време на пандемия

д-р Диана Машова и д-р Георги Костов
Снимка: Ива Антонова

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ. Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за срещата с коронавируса и за мерките в денталните центрове, споделят зъболекарите от Враца д-р Георги Костов и д-р Диана Машова:

"При всеки колега са различни нещата и всеки си го пречупва през собствената призма. Имам колеги, които дори затвориха кабинетите и в момента не работят. Страх, предпазни мерки ли са, не знам точно какво, но всеки го вижда по неговия начин. То не е изключено в даден момент и ние да затворим.  Всичко зависи от това, как се развиват нещата. Следиме ситуацията, но като цяло работим постарому ", каза д-р Костов.
д-р Георги Костов
"В началото имах много големи притеснения, след като разбрах, че теста е положителен. По-скоро не толкова от вируса какво ще стане с мен, отколкото с това, как ще се пренареди графика, как ще реагират пациентите, откъде е дошло, дали от пациент или отнякъде другаде. Много бяха въпросите. Вече след като мина карантината имаше доста повече яснота и спокойствие. Относно пациентите не усещам да има промяна. Да, има лек отлив на пациенти, но той е поради факта, че ме нямаше поне повече от три седмици и от факта, че хората ги е страх. Усеща се, не само при мен и при други колеги си коментираме. Като цяло потока от пациенти е намалял, но не е спрял", обясни д-р Машова, която е прекарала коварната зараза.
д-р Диана Машова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00