Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Северозападна България са подготвени за зимата

Снимка: Радио ВИДИН


Във връзка с очакваното понижение на температурите, на 20 ноември от Агенция "Пътна инфраструктура" апелираха шофьорите, които ще пътуват, да не пренебрегват очакваното застудяване и слаб снеговалеж, да бъдат подготвени с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, необходима дистанция и да не предприемат резки маневри.

В последния ден на ноември заваля първият за сезона сняг. Бяла покривка се образува на много места в Северна и Западна България.

Шофьорите оказа се отново бяха изненадани от рязката промяна. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали и работата на снегопочистващата техника.

Каква е готовността на общините в Северозападна България за настъпващия зимен сезон? Обезпечени ли са с необходимата техника, служители и материали за студения период или зимата отново ще ни изненада?

Във Видин са извършени основните дейности за подготовка за зимния сезон, включващи земни работи, ремонт на пътни настилки, полагане на хоризонтална маркировка и изсичане на храсти и млада гора, съобщи в началото на миналия месец Пламка Радославова от Областното пътно управление.

Общината е готова за зимата, обясни заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев.

"Община Видин има сключени договори с фирми, които ще изпълняват зимното почистване на четвъртокласната пътна мрежа. Създадена е организация и оперативен план. Фирмите разполагат с необходимия персонал и техника да поддържат 33те населени места на нашата територия. Организацията е създадена за денонощни дежурства от служителите на звено "Чистота", които ще осъществят контрол и координация с фирмите. Ще се чистят местата за обществено ползване. Разполагаме с 4 снегорина - 4 камиона с хидравлични дъски, както и с техника 4х4, която се ползва по-натоварени терени. Готовността на машините е проверена. Сол последно е закупена през юни. Осигурени са 126 тона, които са допълнение към количеството, с което Общината разполага. Закупени са и 6 тона магнезиев хлорид, както и друг препарат. При необходимост ще бъдат закупени още прератати, макар че сме калкулирали, че количеството е достатъчно. В рамките на няколко часа, в зависимост от силата на снеговалежа, започва чистенето. Звено "Чистота", където е необходимо, ще реагира на сигнали".

С повече средства за зимна поддръжка ще разполага община Монтана през тази година, каза кметът Златко Живков.

"Част от републиканските пътища около Монтана са в период на завършване. Такъв е III-112, който е за Видин и минава през Студено буче, Доктор Йосифово и Славотин. Той е готов, беше важно да приключи навреме. Работи се по път II-81, който е между Берковица, Боровци, Благово и Монтана и околовръстното, което по пътя към Лом. Това са последните пътища, лоши такива, които останаха за завършване. Ние като Община сме готови. Разполагаме с необходимата техника, тя е мобилизирана. Парите за зимно поддържане са малко повече, ще има ръст в новия бюджет. На този етап, използвайки логиката на последните няколко години, средствата в тази част стигаха. Ще се справим с условията. Сключили сме договори, разполагаме с химикали за чистене".

Във Враца първите снежинки заваляха през нощта срещу понеделник. Снежната покривка през деня стигна до 4 сантиметра заради температурите, които бяха около нулата. Снеговалеж имаше основно в планинската част на региона. В равнината валежът беше слаб и не натрупа. Пътните отсечки обаче навсякъде бяха мокри.

През ноември е създадена органиацията за зимното почистване на града и населените места на общината, поясни кметът Калин Каменов. Общинското предприятие БКС ще извършва дейностите.

"Ще се обработват над 120 километра улици в града. С цел ефективното координиране на екипите е създадена организация за 24-часови дежурства, има и налични диспечери, отговарящи за отделните зони в града. Булевардите в града, трасето на градския транспорт и входно-изходните артерии на Враца ще се почистват с пет специализирани снегорини, които ще разпръскват техническа сол и магнезиев хлорид. За почистването на междублоковите пространства, вътрешните квартални улици и зоните са ангажирани още 5 машини от предприятието. Ако валежът е интензивен, седем машини на арендатори от града ще се включат. Подходите към лечебните заведения, учебните такива, институции, тротоарните зони и централната пешеходна зона ще се почистват от 11 роторни снегорини. Със 700 тона сол разполага БКС и над 13 тона разтвор на магнезиев хлорид. Неправилното паркиране в кварталите и в малките пътни участици пречи за извършването на почистването. Призовавам да се паркира правилно. Обръщам се към всички - нека сменят гумите, да карат със съобразена скорост, да ползват светлини. Почистването започва до 1 час след снеговалежа. Уличната мрежа в града е разделена на 11 района, като приоритет в почистването са входовете и изходите на града, булевардите и подходите към заведенията. Продължава реконструкцията на участъка, свързващ кварталите "Сениче" и "Кулата". Създаден е обходен маршрут. До 31 март следващата година е преустановено строителството на подземни мрежи, съоръжения, както и разкопаването на улични и тротоарни настилки".

В Мездренско поддръжката на пътищата за зимни условия е започнала вече, заяви кметът на общината Иван Аспарухов.

"Готови сме за зимата. Имаме сключени договори за поддръжка - както за четвъртокласната пътна мрежа, така и за вътрешните места с кметовете и фирми. Осигурен са пясъци и сол, няма недостиг. Към момента е тежка ситуация заради строителството на Мездра-Ботевград, трафикът е по-голям, пренасочва се през общинската пътна мрежа. Имаме всичко необходимо, което ще ползваме - снегорини и разпръсквачи. На този етап не можем да си позволим скъпи химикали, но ще осоляваме и опесъчаваме - дори вече почнахме, макар че беше минимално заледяването. Държавните фирми отговарят за републиканската мрежа, но работим в синхром. Локализирани са трудните места, които могат да затруднят трафика - това са пътища с по-висок наклон. Нещата са по-добре, отколкото бяха в минали години. Има и повече средства за зимно поддържане. За населените места са опълномощени кметовете - имат пълна свобода да сключват договори за почистване на населените места вътре".

В Община Криводол, където два участъка са по- тежки през зимата, местни жители ще помагат за почистването на пътищата, разясни кметът Христо Доков.

"За уличната пътна мрежа имаме подписан договор за всяко едно от населените места с местни земеделски производители, които помагат с трактори и дъски. Преимущество е, че реагират в рамките на минути. Пясък и инертни материали са подсигурени от фирмата, която поддържа републиканската инфраструктура. Тя е ситуирана в Криводол. Нямаме ремонти, които да пречат на пътната обстановка. Призовавам за повишено внимание и отговорност шофьорите, автомобилите да бъдат с подходящи гуми и да ограничат скоростта. Проблемни при нас са отсечки от републиканската мрежа - Осен и Девене, както и между Ракево и Баурене. Това са места, на които се получават големи навявания при обилен снеговалеж. Затова там ще чистят по-големи и мощни трактори. Отоплителният сезон също е подсигурен в общината. Проблем е, че липсват социалните програми за заетост - нямаме хора, които да помагат на самотните възрастни".

С допълнителна техника ще разполага община Белоградчик, посочи кметът Борис Николов.

"Уличната и пътната мрежа в общината са в много добро състояние. Създадохме общинска комисия, която да провери състоянието на техниката за снегопочистването. Има необходимите авансови доставки на пясък, сол, опесъчителен материал. По-спокойни сме дори от миналата годината, защото закупихме допълнително техника, дори имаме моторна шейна за доставки на храна и лекарства при по-тежки условия".

За поредна година земеделци ще чистят пътищата през зимата в община Чипровци, каза кметът Пламен Петков.

"Подготвили сме се, надявам се добре - имаме пясък, имаме и сол. Сключили сме договор със снегопочистващи наши земеделски производители и наши жители, които имат техника. Всяка година провеждаме търг, но фирми не проявяват желание. Така действаме вече няколко години - местни земеделци с трактори и техника помагат. Ние имаме голям общински комбиниран багер и такъв за дърводобив, който има гребло за голям сняг. Почистваме навреме. Във всяко село има жители, които помагат за почистването и поддръжката".

Малки снегорини за уличната мрежа в населените места е закупила Община Бойница. Срещу снегонавяванията има възможност да се ползват и платна, коментира кметът Анета Генчева.

"Снабдили сме всички учреждения с твърдо гориво. Разкаран е пясък по всички критични участъци, за да може при поява на поледици да се опесъчи. Разчистването на пътищата ще стане с наши средства и техника. Не сме сключвали договор с външна фирма. Купихме камион с дъска и ротор. Това ще ни свърши работа. Имаме два трактора - в Бойница и Раброво. За кметствата са вземи снегорини - в по-големите села са по два, в по-малките по един, за да се разчистват пътищата. Когато дойде зимата, винаги има проблем. Снегът не е толкова, колкото снегонавяванията. Когато се затворят пътищата, проблемът не е в храната, а лекарствата. Ако възникне такава ситуация, това е притеснително - да снабдим хората с нужното. Имаме платна за пътищата със снегонавявания, но не знам дали ще ги слагаме. Миналата година граждани минаваха с колите си през тях. Не са искали да ги заобикалят".

Републиканската пътна мрежа е в режим на зимно поддържане, отговориха от Агенция "Пътна инфраструктура" на въпросите на Радио ВИДИН и апелираха шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. 

"Областните пътни управления в Северозападна България - Видин, Враца и Монтана, следят метеорологичните прогнози за региона и предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост, както и при снеговалеж. 

Поддържането на 612,1 км републикански пътища в област Видин, включително и зимното почистване, се осъществява от  ДЗЗД "ВИДИН 2019" (с участници: "ПСТ ГРУП" ЕАД , "ПСТ ВИДИН" ЕАД, "ПЪТПЕРФЕКТ" ЕАД, "ПСТ СОФИЯ" ЕООД). На 642 км републикански пътища в област Враца се осъществява от "Северозапад" ДЗЗД гр. Враца (с участници: "ПСТ ГРУП" ЕАД, "ПЕЙКОМ БЪЛГАРИЯ" ЕООД, "МИЗОТИ" ЕООД), а на 619,9 км републикански пътища в област Монтана от ДЗЗД „ПИМ НИВЕЛ“ (с участници: „Пътинженеринг М“ АД, "Пътища М" ЕООД и „Нивел строй“ ЕООД). И с трите дружества АПИ има договори по ЗОП, след провеждането на открити тръжни процедури. 

В областите са осигурени необходимите количества инертни материали за старта на зимното поддържане. Доставките продължават, както е по договор. Техниката е разположена по опорните пунктове - роторни снегорини, автогрейдери, автовлекачи за аварирали автомобили, комбинирани машини за разпръскване на химикали, снегорини, автомобили за опесъчаване и др. 

Поддържането на републиканските пътища в област Видин се извършва от 44 машини. За обработка на настилките са осигурени 2375 тона сол, 9 хил. тона пясък и 25 тона химически вещества.

За почистването на републиканските пътища в област Монтана са осигурени 115 машини. От тях 16 машини са предвидени за поддържането на прохода „Петрохан“ от северната му страна, която е на територията на Монтана. За обработка на настилките в областта са осигурени 2 874 тона сол, 9 хил. тона пясък и 24 тона химически вещества. 

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в област Враца се извършва от 112 машини. За обработка на настилките в областта са осигурени 2587 тона сол, близо 16 хил. тона пясък и 30 тона химически вещества.

Шофьорите, пътуващи в област Видин, трябва да бъдат по-внимателни при преминаване по участъка от първокласния път I-1/Е-79 Димово-Медовница, където е засилен трафикът на тежкотоварни МПС по направлението за Дунав мост 2. В област Враца е по-натоварено преминаването по второкласния път Ребърково - Нови Искър през Искърското дефиле и по третокласния път Лютидол - Рашково - Ботевград, тъй като двата участъка се ползват в момента като обходни маршрути на затворения за модернизация път I-1/Е79/ Мездра - Ботевград. 

В област Монтана участъците, на които има опасност от снегонавявания са на първокласния път I-1/Е-79 Видин-Монтана в участъка Белотинци - Горна Вереница, на второкласните пътища Лом-Козлодуй и през прохода „Петрохан“ и на третокласните отсечки -  Бойчиновци - Мърчево, Монтана - Мърчево, Долно Церовене - Долни Цибър, Владимирово - Септемврийци и Расово - Славотин. 

Настилките се обработват превантивно преди започване на валежите и падането на температурите, след което периодично се извършва снегопочистване и опесъчаване до постигане на необходимото ниво на зимно поддържане на участъците. То се извършва на четири нива в зависимост от натоварването на републиканските пътища. За пътищата с най-интензивно движение, по които преминават над 4000 МПС на денонощие допустимата снежна покривка  върху пътното платно е до 3 см, като тя трябва да бъде почистена до 2 часа след края на снеговалежа. На пътищата с интензивност на движение от 2000 до 4000 МПС на денонощие допустимата снежна покривка е до 5 см и тяхното почистване трябва да завърши до 3 часа след края на снеговалежа. 7 см снежна покривка е допустима на пътищата, по които преминават от 500 до 2000 МПС на денонощие, като те трябва да бъдат почистени до 5 часа след снеговалежа. На пътищата с най-слаб трафик - до 500 МПС на денонощие, е допустимо снежна покривка до 10 см и да се почистят до 8 часа след снеговалежа.

На територията на ОПУ-Видин не се извършват ремонти, които биха усложнили пътната обстановка. В област Враца до средата на декември ще продължат дейностите по модернизацията на път I-1/Е79/ Мездра - Ботевград, като дотогава тежкотоварният трафик ще преминава по второкласния път Ребърково - Нови Искър през Искърското дефиле, а лекият и по третокласния път Лютидол - Ботевград. В област Монтана, когато метеорологичната обстановка позволява, се работи по рехабилитацията на 15 км от второкласния път II-81 Берковица-Монтана. Изпълняват се само дейности, които са възможни при съответните климатични условия".

Синоптиците прогнозират по-мека зима. Очаква се от днес да започне затопляне, което ще достигне до 15 градуса на Никулден. 

При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията. Това са част от съветите за безопасност при зимни условия, които бяха подготвени от експертите на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Специално внимание е отделено на важността от избор на гуми съобразени с особеностите на сезона и отговарящи на изискванията на закона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00