Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

Снимка: Радио Видин Архив

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим: 

"Тази година участниците са 10 - 3 състава от Сърбия и 7 от България. За съжаление, от Румъния не успяха да изпратят, може  да изпратят по-нататък и ние ще ги включим. Хората могат да гласуват, за който искат. Клиповете се намират на нашата фейсбук страница "БДМ ФЕСТ ОНЛАЙН". Гласуването продължава до 4 януари. Два дни сме си оставили за обработка на информацията и на 6 януари ще обявим победителите."

Всички участници във фестивала са добре познати от предходните години. 

"При нас участват почти всички духови оркестри, които са от Северозападна България. Имаме и от Югозападна, младежкият оркестър на Сандански е редовен гост при нас и тази година също участва. Форматът е фокусиран върху непрофесионалните състави, т.нар. духови музики, които свирят на сватби и тържества. Затова съставите, които участват, са 10-ина до 12, толкова има в момента в България."

Духовите състави не са професионални, не получават заплати и в кризата оцеляват много трудно. Това, което може да помогне, е европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход, смята Георги Красимиров-Герасим.

Изпълненията на участниците в Северозападния фестивал на духовата музика могат да бъдат чути и подкрепени във фейсбук страницата на събитието. Трите състава, събрали най-много гласове, ще си поделят награден фонд от 900 лева. 

Вижте още

Притеснението от ваксината е нормално, смятат учители

Голям процент от учителите и непедагогическия персонал, към този момент, са заявили че няма да се включат в имунизационната кампания срещу COVID-19. Желание да се ваксинират по последни данни са заявили едва 23% от педагозите. В системата на висшето образование 30 на сто от академичните преподаватели са пожелали ваксинация.  Владислав Тодоров е..

публикувано на 28.01.21 в 13:05

В "Музикална зона" на 28 януари 2021 слушаме Артур Рубинщайн

Днес се навършват 134 г. от рождението на световноизвестния пианист – виртуоз Артур Рубинщайн. Един от най-добрите интерпретатори на произведенията на Шопен. Записва всички клавирни концерти на Бетховен. Дава името си на няколко пианистични конкурса. Десеткратен носител на "Грами" за класическа музика. С редица награди в международен мащаб...

публикувано на 28.01.21 в 09:00

Холокоста е велик урок по история, който трябва да помним

На 27 януари съветските войски освобождават лагера Аушвиц. През 2005 година, по време на 60-та годишнина от освобождението на лагера, Общото събрание на ООН обявява 27 януари за Международен ден в памет на жертвите от Холокоста . Видинските евреи- 624 семейства, е трябвало да бъдат качени в конските вагони и отведени в лагерите на 29 май 1943..

публикувано на 27.01.21 в 17:14

Собственици и служители на заведения излязоха на протест във Видин

Собственици на заведения и работещи в бранша излязоха на протест на централния площад във Видин. Действията им са в подкрепа на националния протест в столицата. Причината са нелогичните мерки на управляващите, каза Светослав Цветанов , собственик на заведение във Видин: "Ресторант в хотел може да работи, а ресторант извън хотел не може да работи!..

публикувано на 27.01.21 в 15:25

Нужна е по-добра информираност за 5G мрежите у нас

Процесът по предоставяне на 5G честотите у нас вече е на доста напреднал етап и поетапно ще започнат да се появяват съоръжения и услуги от пето поколение. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Иван Димитров и поясни, че институцията има ангажимент да информира широката общественост какво е 5G и какво предстои..

обновено на 27.01.21 в 14:51

Часовете по физическо възпитание са възможни и онлайн

Часовете по физическо възпитание и спорт са възможни онлайн , доказват в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Учениците имат упражнения за работа вкъщи и спортуват пълноценно дори и от дома. Нямат търпение да влязат отново в новата спортна зала в училище, но засега  спазват стриктно указанията на..

обновено на 27.01.21 в 14:27

Нощ на "Хари Потър" във врачанската библиотека

Оригинални аксесоари на Хари Потър ще могат да спечелят най-големите почитатели на момчето магьосник. За целта е необходимо да се включат в седмата "Нощ на книгите на Хари Потър", организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца. Тази година инициативата ще премине на два етапа , като първият ще бъде под формата на онлайн игра с..

публикувано на 27.01.21 в 16:25