Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Метеоролог: Без сняг ще изпратим 2020 година

Снимка: Любо Андреев

Без сняг ще изпратим настоящата година. По Коледа също не се очаква да има снежинки. За Никулден ще бъде слънчево и топло. Средната месечна температура за равнинната част на област Монтана през декември ще е между 0 и 1 градуса, а за планинската от минус 8 до минус 3, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологична обсерватория в Монтана:


"След 4-5 декември в резултат на нахлуване на топъл въздух очакваме повишение на максималните температури и всъщност ясно време, сутрешни минимални под нулата, а през деня максимални, достигащи 10-12, а на места над 12 градуса. Такова време ще наблюдаваме до края на седмицата. Към 7-8 декември на територията на региона се очаква нахлуване на атмосферен фронт, в резултат на средиземноморски циклон, който ще носи валежи. Валежите, които очакваме, ще бъдат от дъжд. Дори на 8 декември е възможно да има гръмотевични бури. Максималните температури ще бъдат от 6 до 8 градуса, а минималните вече ще са над 0 градуса."


Облачно ще бъде времето през второто десетдневие на декември, без валежи. Дъжд ще има през третото десетдневие. Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 18 часа и 28 минути, напомни Леночка Ангелова:


"В равнината част дъжд и над 1 200 метра очаквания за сняг. Но сняг в равнината дори за около Коледа спътниковата информация не сочи. Температурите минималните се очаква да бъдат до минус 11 градуса, които ще бъдат характерни за надморска височина над 1 000-1200 метра максималните температури и последното десетдневие ще са около 5-6 градуса, съвсем обичайни за месец декември. По отношение на валежите месецът ще бъде над месечната норма - за равнинната част от 60 до 80 литра на кв. метър, за планинската част 80 дори до 120 литра на кв. метър. В температурно отношение пак подчертавам средната месечна температура ще бъда с градус-два по-ниска от обичайната за месец декември."


Леночка Ангелова загатна, че времето през първите два месеца на новата 2021 година ще бъде сходно с това на предходните две години, като очакванията са за топла зима в цяла България.


Вижте още

Общинският съвет в Мездра преразглежда забраната на 5G мрежата

В четвъртък /28 януари/ от 16.00 часа Общински съвет Мездра ще проведе първото си за 2021 година заседание при проект за дневен ред от 18 точки. Заседанието ще започне с преразглеждане на Решение 230 от декемврийското заседание за едногодишен мораториум за разполагане, ползване и развитие на електронните мрежи от 5G поколение, което е върнато от..

публикувано на 26.01.21 в 08:43

Обявиха конкурс за управител на болницата в Роман

Конкурс за управител на Специализирана болница за долекуване, продължително лечение на белодробни болести в Роман обявяват от Здравното министерство .  Документи могат да подават български граждани, притежаващи образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина или същата по икономика и управление.  Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 26.01.21 в 08:37

Онлайн заседават общинските съветници във Враца

24 точки са залегнали в дневния ред на редовното заседание на общинския съвет във Враца, което е насрочено за днес. По традиция от последните месеци и заради мерките срещу неразпространение на коронавирус, местният парламент ще заседава чрез видеоконферентна връзка. Съветниците ще оторизират кмета Калин Каменов как да гласува на..

публикувано на 26.01.21 в 07:40

Очакват се валежи от сняг във Видин, Враца и Монтана

Жълт код за опасно време и натрупване на съществена снежна покривка е обявен за днес. Очакват се бурни ветрове на места и снеговалежи в цялата страна , предупреждават още от Националния институт по метеорология и хидрология .  Към този час сняг вали и в трите северозападни области. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с..

публикувано на 26.01.21 в 07:30

34 са новите положителни проби за коронавирус в Северозапада

772 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 13 540 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  26 са положителните проби в област Враца.  Новозаразените в Монтанска област за същия период са 5.  3 са установените новозаболели във Видинско. 

публикувано на 26.01.21 в 07:25

Снимката на 25 януари 2021 година

На 25 януари  Българското национално радио - навършва 86 години. На тази дата през 1935-та с Указ на цар Борис III радиоразпръскването, което до онзи момент се осъществява на обществени начала, става държавна собственост. От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19 . Мащабното проучване в системата на..

публикувано на 25.01.21 в 18:05

Жители на Брегово и Ново село си търсят правата, заради проблеми с тока

Десетки домакинства в общините Брегово и Ново село остават за часове без ток, без предупреждение. Проблемите са от седмици и нарушават правата им като потребители, разказва певецът Ивайло Гюров, който живее в Брегово:    "Това е от години, без никакъв повод, без да има някаква конкретна причина. Спира се тока, когато си пожелаят и..

обновено на 25.01.21 в 16:27