Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Дърманци пазят спомена за Димитър Македонски

Снимка: Община Мездра


До средата на месец декември в Дърманци може да бъде разглежда изложба живопис в памет на художника Димитър Македонски, отбелязваща 106-годишнината от неговото рождение.
Роден през 1914 година във врачанското село, където е и погребан през 1993 година, Макето, както е наричан, твори предимно в жанровете портрет, пейзаж и натюрморт. Негови живописни платна са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия "Иван Фунев" - Враца, Художествения фонд на МВнР, Централна библиотека на Българската академия на науките и др., както и на частни галерии и колекционери в Бразилия, Естония и Унгария. 
Димитър Тронков, кмет на Дърманци, пази скъпи спомени от своя вуйчо.
"Завършва Художествената академия. Над 15 години е бил уредник на Художествената галерия в София. Художник е, занимава се с живопис. Най-хубавите му картини са натюрморт и живопис. Две момчета и две момичета са - едното е баба ми, другото е леля Афродита. Иван Македонски му е брат - юристконсулт, адвокат. Дядо ми често отсядаше в селото, имаше стара къща, която падна впоследствие. Има и една картина, на която е нарисувал къщата, тя е остана за спомен. В Галерията е в Мездра. Има 13 картини там. 16 във Врачанската галерия. Даден му е орден "Кирил и Методий" за заслуги към изкуството. Прибираше се обикновено от София в петък, виждахме го на моста, носеше пликове. С приятели се събираха покрай камината, хапваха и пийваха. Спомням си как играем футбол, той идваше при нас, вече възрастен, даваме му пас, той я спираше. Спомням си и как ходехме за гъби. Доста сме били заедно. Имаше вила на Свети Влас преди, живееха на морето със съпругата. Имам спомен как берем краставици и домати в Слънчев бряг".
Експозицията включва 9 живописни платна на художника. Три от тях са от фонда на Градската художествена галерия в Мездра - "Пейзаж от Балчик", "Цветя" и "Стара къща в Дърманци", а останалите са предоставени от Димитър Тронков. Изложбата е подредена в сградата на кметството.
Има 12 самостоятелни изложби - в София (1948, 1955, 1959, 1965, 1978 г.), Мездра (1962 г.), Гоце Делчев и Сандански (1965 г.), Враца (1967, 1979 г.), Хасково (1980 г.), Бургас (1983 г.), както и участия в множество общи художествени изложби.
"Кръстен съм на него. Потеклото му е от Македония, днешно Албанско. Дядо му - Димитър Македонски, а баща му е Иракли. Нас в селото ни викат Македонците. Дядо Димитър е бил строител, известен с едни каменни мостове от пътя Орхание-Лютидол. Дошъл е в Дърманци, купил е лозе и място за къща. Дядо Иракли, който е баща на Димитър Македонски, е бил кмет на Рашково, учител, инспектор. Човек с лачени обувки. Доста хора починаха, но хората го помнят още. Идваше си често. Тук го погребахме през един майски ден".
В Дърманци все още няма художествена галерия, но когато такава бъде отворена, ще носи името на Димитър Македонски-Макето, каза още неговият потомък Димитър Тронков. Предстои да бъде сложена и паметна плоча на мястото на старата къща на големия творец.

Вижте още
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местния парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40

Провеждането на практическите занятия в професионалните гимназии вече е различно

Практическите дейности на учениците от 5. до 12. клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, ще могат да се провеждат присъствено. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Всяко училище преценява дали да започне практическите занятия на място или да остане в онлайн обучение. Временно седмично разписание е..

публикувано на 19.01.21 в 12:50

Младежи от Видин борят негативизма в социалните мрежи с видеопослание

Млади хора от Видин заснеха филм срещу негативизма в социалните мрежи . Само за часове след като е качено в интернет, видеото вече е с хиляди харесвания и споделяния. Идеята е на Майкъл Кирилов , курсант в академията на МВР: "Всичко беше една идея, понеже градът ни е малък и сравнително беден. Постоянно хората се оплакват, че..

обновено на 19.01.21 в 12:47

Онлайн конкурс за снежен човек

18 януари e Mеждународeн ден на снежния човек. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата - тялото на снежния човек. По този повод Читалище "Светлина" в село Неговановци организира онлайн конкурс за снимка на снежен човек, обясни за Радио Видин секретарят на читалището Мариана Димитрова: "Бях провокирана от една снимка..

публикувано на 18.01.21 в 17:48