Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

Снимка: БГНЕС

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не трябва да доплащат след издадено електронно направление. Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11. 

Във Видин все още няма оторизирана лаборатория за безплатни PCR тестове. Такава предстои да бъде открита в МБЛА "Света Петка". Има проблем със софтуера, който се използва за новите електронни направления, но вече е подписан анекса към рамковия договор със Здравно-осигурителната каса, обясни д-р Наташа Петкова- общопрактикуващ лекар в Ново село и още няколко населени места от региона.

"Подписахме анекса към рамковия договор със Здравно-осигурителната каса, което ни оторизира да издаваме тези електронни направления, но във Видин няма сертифицирана лаборатория за момента, към която да препращаме тези електронни направления, респективно пациентите. В период на сертифициране е лаборатория в болницата, където, предполагам в близките дни ние ще бъдем уведомени, как трябва да стават тези неща. Има малка грешка в софтуера, с който трябва да работим, но ние имаме дилъри на програмата на "Хипократ", които ще ни помогнат да се справим с този проблем. Ако пациента има два симптома от водещите по отношение на COVID-19, тогава общопрактикуващия лекар има право да издаде това електронно направление. Всичко това се описва в амбулаторния лист, от който трябва да е видно, че този пациент наистина има нужда от този безплатен PCR тест. Обаче, ако пациента преди това си е направил изследването за антигенните тела и има изработени антитела в организма, тоест значи е преболедувал, тогава ние нямаме право да му издаваме елетронно направление за безплатен PCR тест. Нямаме право да пускаме направление за снимка на белият дроб, което е най-тежкото усложнение и нямаме право да пускаме медико-диагностични изследвания, които касаят една пневмония. Този проблем не е само във Видин. Малко мудно вървят нещата. Само де не приключи грипния сезон и ние да се озовем с електронни направления в ръцете, когато от тях едва ли ще има някакъв смисъл. Има едни други направления на хартиен носител, те са под форма 19 при нас. Ти му го даваш, но той трябва да отиде и да си плати теста. 
На този етап безплатни PCR тестове с електронно направление няма. Нашите GP-та от видинска област не могат да ги издават. Може да се издаде, но да идеш да си го направиш, да речем в Монтана, Враца, София, но доколкото знам, това направление има някаква давност. То не е като другите направления, които ги даваме примерно на 12 януари и ти можеш да го ползваш до 12 февруари. Тук няма такова нещо. Много е кратък срока и когато нямаш в града си, какъв е смисъла да отидеш до Монтана, Враца или където и да било. По-добре да идеш да дадеш пари тук и да си го платиш."

На пациента по телефона ще бъде продиктуван четирицифрен код, с който той трябва да отиде в лаборатория, която има договор със Здравната каса, за да направи PCR тест. НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за негоНякои видинчани споделят, че не биха се възползвали от безплатен PCR тест. Ако им се наложи, биха се обърнали към частна лаборатория срещу заплащане:

"Мъчат се поне електронно, но засега само се мъчат, тъй като системата все още не е внедрена... Ако се наложи, ще си отидем на частно и ще си платим на лабораторията, няма да разчитаме на личния лекар... Не ми се е налагало, ще разчитам по-скоро на частна лаборатория... Никакъв не бих си направила, ако не се налага, но ако се наложи, тогава ще си помисля, дали безплатно или платено все едно, но много ще си помисля... Нещата са сложни, има някакъв хаос, който цари, сякаш се намираме в някакво друго измерение." 

Тъй като работодателите са задължени да осигурят здравословни и безопасни условия на труд, Националната агенция за приходите издаде указание, според което PCR и други тестове - например антигенни, за COVID-19, могат да бъдат признати на работодателите за разход. От приходната агенция допълват, че трябва да са спазени изискванията за документална обоснованост и да бъде представен първичен счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството, отразяващ вярно стопанската операция.

Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43

В "Музикална зона" на 21 януари 2021 слушаме Пласидо Доминго и Хуан Диего Флорес

Днес световноизвестният испански оперен певец Пласидо Доминго става на 80 г. Преди по-малко от година преболедува Ковид-19 и днес в перфектна форма след възвръщането на гласа си, графикът му отново е изключително натоварен. Имаме удоволствието да го чуем в малко по-различни от операта изяви - с кубински и мексикански песни. Преди седмица по..

публикувано на 21.01.21 в 09:00

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30