Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Снимка: Диана Костова - Георгиева

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид Калпачки от Благоевград предадоха на слушателите вълнението от силата на сближаването между хората и мечтите за бързо възстановяване на духа и общността ни след всички предизвикателства, които ни постави 2020 година.

 

Радио Видин ни напомни, че и тази година вече е към своя край, а доброто вече е толкова реално, че става част от ежедневието ни, от мислите и делата ни. А ние отправяме очакванията си за доброта най-вече към лекарите. Бъдещият медик Мартин Поломски не чака да отмине пандемията, а вече се грижи за болните. А това е един от начините, по които самите ние можем да направим чудесата около нас. Вяра в доброто има и Наско Цанов от Кула, организирал и участвал в редица благотворителни инициативи, а малката Юлия Топалска, напомня, че чудесата се случват на добрите хора.Елена Пъневска от Радио София разказа историята на блогъра и вдъхновител Богомила Трайкова, която се чувства самотна, докато учи в Италия, и така решава да започне да оставя писма с послания към непознати, оставяйки ги на най-различни места, които посещава. Изненадата идва, когато една сутрин намира отговор на едно от своите писма. Така започва инициативата на Богомила или Мила Боги.За първи път тази година учениците няма да могат да подготвят коледно тържество и да украсят за празниците класната си стая. Как приемат малчуганите това е поискал да разбере Давид Калпачки чрез класната ръководителка на 3а клас в 11-о основно училище “Христо Ботев” в Благоевград Мария Демиревска. Чуйте за какво коледно чудо мечтаят децата там:
Вижте още

"Неделник" от 2 април 2023 година

Хоп. Тук е новият "Неделник". За картините от конци ни разказва Ненка Рашкова. Ще добави и за живота в странство и за хобито, което прави дните цветни. Работа на две места, домакинство, съпруг, дете и куче – това е ежедневието на Ненка Рашкова в Германия. Както повечето българи в странство, младото семейство решава да напусне България по съвсем..

публикувано на 02.04.23 в 13:27

Разтърсващо покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат, наричана още..

публикувано на 02.04.23 в 08:00

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00