Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Снимка: Диана Костова - Георгиева

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид Калпачки от Благоевград предадоха на слушателите вълнението от силата на сближаването между хората и мечтите за бързо възстановяване на духа и общността ни след всички предизвикателства, които ни постави 2020 година.

 

Радио Видин ни напомни, че и тази година вече е към своя край, а доброто вече е толкова реално, че става част от ежедневието ни, от мислите и делата ни. А ние отправяме очакванията си за доброта най-вече към лекарите. Бъдещият медик Мартин Поломски не чака да отмине пандемията, а вече се грижи за болните. А това е един от начините, по които самите ние можем да направим чудесата около нас. Вяра в доброто има и Наско Цанов от Кула, организирал и участвал в редица благотворителни инициативи, а малката Юлия Топалска, напомня, че чудесата се случват на добрите хора.Елена Пъневска от Радио София разказа историята на блогъра и вдъхновител Богомила Трайкова, която се чувства самотна, докато учи в Италия, и така решава да започне да оставя писма с послания към непознати, оставяйки ги на най-различни места, които посещава. Изненадата идва, когато една сутрин намира отговор на едно от своите писма. Така започва инициативата на Богомила или Мила Боги.За първи път тази година учениците няма да могат да подготвят коледно тържество и да украсят за празниците класната си стая. Как приемат малчуганите това е поискал да разбере Давид Калпачки чрез класната ръководителка на 3а клас в 11-о основно училище “Христо Ботев” в Благоевград Мария Демиревска. Чуйте за какво коледно чудо мечтаят децата там:
Вижте още

"Неделник" от 24 януари 2021 година

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...” . Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част..

публикувано на 24.01.21 в 12:40

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39