Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Снимка: Диана Костова - Георгиева

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид Калпачки от Благоевград предадоха на слушателите вълнението от силата на сближаването между хората и мечтите за бързо възстановяване на духа и общността ни след всички предизвикателства, които ни постави 2020 година.

 

Радио Видин ни напомни, че и тази година вече е към своя край, а доброто вече е толкова реално, че става част от ежедневието ни, от мислите и делата ни. А ние отправяме очакванията си за доброта най-вече към лекарите. Бъдещият медик Мартин Поломски не чака да отмине пандемията, а вече се грижи за болните. А това е един от начините, по които самите ние можем да направим чудесата около нас. Вяра в доброто има и Наско Цанов от Кула, организирал и участвал в редица благотворителни инициативи, а малката Юлия Топалска, напомня, че чудесата се случват на добрите хора.Елена Пъневска от Радио София разказа историята на блогъра и вдъхновител Богомила Трайкова, която се чувства самотна, докато учи в Италия, и така решава да започне да оставя писма с послания към непознати, оставяйки ги на най-различни места, които посещава. Изненадата идва, когато една сутрин намира отговор на едно от своите писма. Така започва инициативата на Богомила или Мила Боги.За първи път тази година учениците няма да могат да подготвят коледно тържество и да украсят за празниците класната си стая. Как приемат малчуганите това е поискал да разбере Давид Калпачки чрез класната ръководителка на 3а клас в 11-о основно училище “Христо Ботев” в Благоевград Мария Демиревска. Чуйте за какво коледно чудо мечтаят децата там:
Вижте още

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за..

публикувано на 29.07.21 в 11:24

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30