Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стрелба с лък по мишена ще предлагат на туристи в Оряхово

*Снимката е илюстративна
Снимка: архив

В района на Оряховската средновековна крепост "Камъка" ще бъдат осигурени условия за любителска стрелба с лък по мишена. Проектът на Историческия музей в дунавския град "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" е сред 62-та проекта, одобрени по програмата "Следващите 10" на Фондация "Америка за България".

Музеят в Оряхово е кандидатствал по темата "Туризъм по Дунава", а идеята е така да се привлекат повече туристи, каза директорът д-р Евгения Найденова:

"Чрез създаване на това допълнително атрактивно развлечение и приятно запомнящо се преживяване в контекста на нашето културно-историческото наследство се цели да се привлекат туристи в Оряхово и да се стимулира развитието на уикенд туризма. Предвижда се закупуване на необходимото оборудване и обучаване на двама местни инструктори от спортен клуб по стрелба "Феникс Арчъри". Те всяка събота, с определено работно време, през топлите месеци, ще посрещат туристи и граждани, показвайки на желаещите как се стреля с лък и помагайки им сами да усетят тръпката на този древен спорт. В съчетание с красивата панорамна гледка и автентичната атмосфера на средновековните руини предлаганата услуга ще носи приятни преживявания и моменти на отмора."

За визуален досег до миналото ще бъдат изработени три фигури от дървени плоскости, представящи славянин, български средновековен воин и рицар, обясни още д-р Найденова:

"При фигурите кратък текст на български и английски език ще разказва за развитието на крепостта и идването на кръстоносците на унгарския крал Сигизмунд. Предстои активна рекламна дейност. Стартирането на проекта ще се организира като демонстрация пред публика и медии на стрелба с лък, с участието на обучените инструктори и представители на Клуба по стрелба "Феникс Арчъри". Историческия музей в град Оряхово, в сътрудничество с Общината, ще осъществи популяризиране на проекта и почистване на района."

Отпуснатите средства за "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" са в размер на почти 15 хиляди лева. Сътрудник по проекта ще се грижи за събирането и отчитането на таксите. Същевременно той ще предлага и закупуване на сувенири. С туристическата атракция от музея в Оряхово се надяват да привлекат туристи както от страната, така и от Румъния. От музея предвиждат да организират и доброволческа кампания за почистването на района около крепостта "Камъка".

Повече за "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59