Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стрелба с лък по мишена ще предлагат на туристи в Оряхово

*Снимката е илюстративна
Снимка: архив

В района на Оряховската средновековна крепост "Камъка" ще бъдат осигурени условия за любителска стрелба с лък по мишена. Проектът на Историческия музей в дунавския град "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" е сред 62-та проекта, одобрени по програмата "Следващите 10" на Фондация "Америка за България".

Музеят в Оряхово е кандидатствал по темата "Туризъм по Дунава", а идеята е така да се привлекат повече туристи, каза директорът д-р Евгения Найденова:

"Чрез създаване на това допълнително атрактивно развлечение и приятно запомнящо се преживяване в контекста на нашето културно-историческото наследство се цели да се привлекат туристи в Оряхово и да се стимулира развитието на уикенд туризма. Предвижда се закупуване на необходимото оборудване и обучаване на двама местни инструктори от спортен клуб по стрелба "Феникс Арчъри". Те всяка събота, с определено работно време, през топлите месеци, ще посрещат туристи и граждани, показвайки на желаещите как се стреля с лък и помагайки им сами да усетят тръпката на този древен спорт. В съчетание с красивата панорамна гледка и автентичната атмосфера на средновековните руини предлаганата услуга ще носи приятни преживявания и моменти на отмора."

За визуален досег до миналото ще бъдат изработени три фигури от дървени плоскости, представящи славянин, български средновековен воин и рицар, обясни още д-р Найденова:

"При фигурите кратък текст на български и английски език ще разказва за развитието на крепостта и идването на кръстоносците на унгарския крал Сигизмунд. Предстои активна рекламна дейност. Стартирането на проекта ще се организира като демонстрация пред публика и медии на стрелба с лък, с участието на обучените инструктори и представители на Клуба по стрелба "Феникс Арчъри". Историческия музей в град Оряхово, в сътрудничество с Общината, ще осъществи популяризиране на проекта и почистване на района."

Отпуснатите средства за "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" са в размер на почти 15 хиляди лева. Сътрудник по проекта ще се грижи за събирането и отчитането на таксите. Същевременно той ще предлага и закупуване на сувенири. С туристическата атракция от музея в Оряхово се надяват да привлекат туристи както от страната, така и от Румъния. От музея предвиждат да организират и доброволческа кампания за почистването на района около крепостта "Камъка".

Повече за "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Еднодневни преходи организира "Врачански Балкан"

Започват еднодневните излети на територията на Природен парк "Врачански Балкан" . В определените почивни дни граждани и гости на Враца ще могат да се включат в организираните разходки по Врачанската екопътека, до водопада "Скакля", пещера "Леденика" и други. Въпреки пандемията, Дирекцията на парка не прекъсна традицията и през изминалите две..

публикувано на 26.05.22 в 17:10

Младежки център- Враца се включи в почистването на река Лева

Доброволци от Младежки център- Враца се включиха в почистването на река Лева и прилежащите територии. Почистването се организира от Община Враца за трета поредна година. "Заедно със спортни клубове и други институции, звена към Общината също се включиха. Ние се включихме в измитането на тротоарите и в оборката им около реката, както и..

публикувано на 26.05.22 в 17:05

Близо 300 кг пластмаса събра кампанията "Книги за смет" във Видин

Екологичната инициатива "Книги за смет" се проведе във Видин за първи път. За три часа видинчани донесоха и предадоха 280 килограма пластмаса. За всеки донесен килограм пластмаса организаторите даваха книга по избор. "Предадохме капачки, кофи- от тези за сирене, от кисело мляко и от маслини. 6 килограма сме предали, 6 книги взехме. Много е..

публикувано на 26.05.22 в 17:01

Българска организация спечели европейска награда за НАТУРА 2000

"Зелени Балкани" спечелиха награда от церемонията за НАТУРА 2000 на Европейската комисия в Брюксел с проекта си "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти" в категория "Комуникация". Информационната кампания, финансирана от програмата LIFE на ЕС, се стреми да повиши осведомеността за мрежата "Натура 2000" в България, като използва водещи видове и..

публикувано на 26.05.22 в 16:57

Възстановяват школата за театър в Мездра

Възстановяват трупата за Експериментален театър и художествено слово в Мездра. Школата към НЧ "Просвета 1925 Мездра" е прекъснала дейност по време на пандемията и е била разформирана. В момента се набират момчета и момичета, които да сформират нова трупа, обясни за Радио ВИДИН Моника Петкова от читалището. "Искаме да възстановим школата за театър,..

публикувано на 26.05.22 в 15:50

"Няма да платим! Няма да платим!" на видинска сцена

Премиерата на комедията-протест "Няма да платим! Няма да платим" по Дарио Фо очакваме на сцената на видинския театър на 1 юни. Фарс, който същевременно забавлява, но и казва много истини за живота ни днес. Режисьор на постановката е Минчо Събев - един от най-прочутите български театрални режисьори с над 80 постановки на провинциална сцена у нас...

публикувано на 26.05.22 в 14:23

Нестандартна помощ за Украйна предложи кмет от Врачанско

Оръдие от Втората световна война предложи да дари за Украйна кметът на врачанското село Бели извор Кирил Илиев. 35-милиметровото зенитно оръдие е изложено на площада в селото. Нестандартното предложение е отправено и с доза ирония. Идеята на кмета идва след посещението на българската делегация в Украйна. "... Просто трябва да им помогнем и с..

публикувано на 26.05.22 в 14:00