Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелба с лък по мишена ще предлагат на туристи в Оряхово

*Снимката е илюстративна
Снимка: архив

В района на Оряховската средновековна крепост "Камъка" ще бъдат осигурени условия за любителска стрелба с лък по мишена. Проектът на Историческия музей в дунавския град "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" е сред 62-та проекта, одобрени по програмата "Следващите 10" на Фондация "Америка за България".

Музеят в Оряхово е кандидатствал по темата "Туризъм по Дунава", а идеята е така да се привлекат повече туристи, каза директорът д-р Евгения Найденова:

"Чрез създаване на това допълнително атрактивно развлечение и приятно запомнящо се преживяване в контекста на нашето културно-историческото наследство се цели да се привлекат туристи в Оряхово и да се стимулира развитието на уикенд туризма. Предвижда се закупуване на необходимото оборудване и обучаване на двама местни инструктори от спортен клуб по стрелба "Феникс Арчъри". Те всяка събота, с определено работно време, през топлите месеци, ще посрещат туристи и граждани, показвайки на желаещите как се стреля с лък и помагайки им сами да усетят тръпката на този древен спорт. В съчетание с красивата панорамна гледка и автентичната атмосфера на средновековните руини предлаганата услуга ще носи приятни преживявания и моменти на отмора."

За визуален досег до миналото ще бъдат изработени три фигури от дървени плоскости, представящи славянин, български средновековен воин и рицар, обясни още д-р Найденова:

"При фигурите кратък текст на български и английски език ще разказва за развитието на крепостта и идването на кръстоносците на унгарския крал Сигизмунд. Предстои активна рекламна дейност. Стартирането на проекта ще се организира като демонстрация пред публика и медии на стрелба с лък, с участието на обучените инструктори и представители на Клуба по стрелба "Феникс Арчъри". Историческия музей в град Оряхово, в сътрудничество с Общината, ще осъществи популяризиране на проекта и почистване на района."

Отпуснатите средства за "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" са в размер на почти 15 хиляди лева. Сътрудник по проекта ще се грижи за събирането и отчитането на таксите. Същевременно той ще предлага и закупуване на сувенири. С туристическата атракция от музея в Оряхово се надяват да привлекат туристи както от страната, така и от Румъния. От музея предвиждат да организират и доброволческа кампания за почистването на района около крепостта "Камъка".

Повече за "ЕХО ОТ ВЕКОВЕТЕ" чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Как да полагаме грижи за дърветата в градска среда

Правилно ли се полагат необходимите грижи за декоративните дървета в градска среда. Отговор на този въпрос може да намери всеки в новия Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населени места. Автор е ландшафтният архитект от Пловдив Невена Цветкова. Първоначално авторът смята книгата да бъде само за резитби,..

публикувано на 29.02.24 в 15:31

Защо управлението на "Кастра Мартис" е важно за Община Кула

Министерският съвет взе решение, с което управлението на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула бе прехвърлено безвъзмездно на Община Кула. Процедурата за прехвърлянето на крепостните стени на "Баба Вида" към Община Видин е към своя край.  "Знаете, че това беше мой приоритет още като бях областен управител. Продължих да работя по него през тези..

публикувано на 29.02.24 в 15:24

Крият ли риск за здравето ни мартениците

В навечерието на 1 март все още има хора, оставили покупката на мартеници за последния момент. Заглеждаме ли се обаче в това какво купуваме? Убедени ли сме в безопасността на мартениците или ги преценяваме само по външния вид?  Десетки са местата във Видин, откъдето могат да се закупят различни видове мартеници, но преди да го направим, ние, като..

публикувано на 29.02.24 в 15:18

Факелно шествие ще озари Берковския Балкан на 3 март

Факелно шествие, музикално-поетичен спектакъл и караул са акцент в програмата, с която в Берковица се готвят да отбележат 3 март. Проявите за Националния празник ще са в два дни, като започват на 2 март от 18:45 ч. на Лесопарк "Калето". Пред крепостта представители на спортните клубове от общината ще се включват във факелен караул, предвиден..

публикувано на 29.02.24 в 13:30

Отнета книжка в Европа ще важи за всички страни от Евросъюза

Отнемането на шофьорска книжка в чужбина да важи за всички страни в Европейския съюз. Това предвиждат гласуваните на първо четене в Европейския парламент промени за безопасността по пътищата. Сред пътните нарушения, които биха довели до отнемане на свидетелството за управление са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под..

публикувано на 29.02.24 в 13:00
Росини - оп.

В "Музикална зона" на 29 февруари 2024 слушаме увертюри из опери на Джоакино Росини

Днес се навършват 232 г. от рождението на италианския композитор Джоакино Росини. Увертюрите от комичните му опери са весели, изпълнени с много хумор и финес. Майсторът – оркестратор не пести средства, за да постигне нужното настроение. Задължителна част от репертоара на всеки уважаващ себе си оркестър са увертюрите из оперите  "Крадливата..

публикувано на 29.02.24 в 09:00