Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на председателя на ОбС-Ново село е запечатан

3
Снимка: радио Видин




Тази сутрин председателят на Общинския съвет в Ново село  Иво Вергилов установява, че няма достъп до кабинета си. Кабинетът му е запечатан с ленти и печат на Община Ново село. Това става със заповед на кмета, с която се прави реорганизация в работата на служителите в Общината, съобщи Иво Вергилов- председател на Общинския съвет в Ново село:


"В тази връзка кметът мести кабинета на председателя на ОбС - Ново село на втория етаж, но вторият етаж е друга собственост, на кооперация и няма нищо общо с Община Ново село. Сега, в тази стая, където искат да ме прехвърлят, се помещава по проект една организация. И сега, докато трае това извънредно положение, той иска да премести Общинския съвет в това помещение... В момента кабинетът ми е запечатан, само че аз се притеснявам, че в кабинета е архивът, там има общински документи, печатът на общината. По този начин се блокира работата на ОбС. Това е абсолютно незаконосъобразно от негова страна... Не е нужно да се мести кабинета на ОбС. Това е институция... И ще го обжалваме... Това е прецедент в България, да заключват кабинета на председателя."


Кметът на община Ново село Георги Стоенелов разказа са ситуацията и обясни причините:


"В тази ситуация попада и председателят на ОбС, предложихме му стая, която е три пъти по-добре от неговата... Трябва да спася живота на хората в общинската администрация. Аз имам 7-8 души само в Ново село, които са с този вирус. Чувам от моята заместничка, че ще мине онлайн... Аз не знам, но нашата система не е подготвена за такива действия, не знам той с кого ще контактува...  Аз не съм длъжен да давам обяснения на ОбС."


Кабинетът е запечатан въз основа на заповед № РД02-241/03.12.2020 г. на кмета на Общината г-н Георги Стоенелов, който се позовава на  реорганизация на работата на администрацията във връзка с пандемичните мерки. По една случайност, тази заповед е издадена точно седмица след провеждането на заседанието на Общинския съвет от 27 ноември, на което е намалена заплатата на кмета.

Уточнение:

1.  На 27 ноември е сесията, в която Общинският съвет временно намалява заплатата на кмета на Общината на 610 лв., докато стабилизира финансово общината и започне да изплаща заплатите и възнагражденията на служителите и общинските съветници, които се финансират чрез местни приходи. В това число влиза и председателят на Общинския съвет, който получава 80 % от месечното си възнаграждение.

2. Иво Вергилов работи в самостоятелна стая. Според заповедта се премества на 2 етаж, който не е отопляем.

Иво Вергилов подаде сигнал на тел. 112 и пристигналите органи на реда констатираха случая. Председателят на ОбС - Ново село е подал писмени сигнали до Областна прокуратура и до Областния управител.

Повече може да чуете в двата звукови файла.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00